x

AUTORICA! - Lidija Bajuk: "I umjetnici mogu doprinijeti napretku zemlje, pjevajući o boljem svijetu"

Lidija Bajuk, kantautorica, pjesnikinja, umjetnica, dobitnica državnih i međunarodnih nagrada, čuvarica hrvatske tradicionalne glazbene baštine, u emisiji Autorica! podijelila je svoju životnu priču koja može poslužiti kao inspiracija mnogima. Lidija je sa 17 godina doživjela tešku prometnu nesreću koja je u velikoj mjeri utjecala na njezin životni put. Iako je u medijima prisutna nekada više, a nekada manje, njezino životno iskustvo utjecalo je u velikoj mjeri na njezin umjetnički i glazbeni rad kojim se nikada nije prestala baviti. Radila je kao učiteljica, potom je 13 godina bila profesionalna umjetnica, a posljednjih 7 godina bavi se znanošću.

Na pitanje što za nju predstavlja uspjeh, odgovorila je: „Za mene je uspjeh to što sam 13 godina živjela od etno glazbe, od hrvatske tradicijske glazbe u obradi, kao samostalna umjetnica, bez menadžera, bez promotora, kao samohrana majka i kao podstanarka, izvodeći glazbu koja je zapravo 'underground'. Život samohrane majke dosta je težak, nemate puno pomoći sa strane. Na puno svojih koncerata išla sam zajedno s kćerima jer nisam imala druge mogućnosti."

Kako "na terenu" izgleda život samohrane majke, glazbenice, kantautorice koja na koncerte odlazi javnim prijevozom i na nastupe sa sobom vodi svoju djecu, svakako poslušajte u videu!

Lidija je govorila i o stvaralaštvu, pjesničkim motivima koji je nadahnjuju, o suradnjama, a dala je i savjet mlađim kreativcima: „Svakako je važno biti dosljedan, svoj, učiti od boljih od sebe i ono što uvijek govorim, možda i najviše savladati vlastite egotripove koji su u redu dok su podnošljivi i dok ne ugrožavaju druge, ali svakako kad se razulare onda nastane problem. Nažalost na sceni toga ima jako puno“.

Je li se ženama teže 'probiti' u glazbenoj industriji? Koja je po njezinu mišljenju današnja uloga umjetnika u Hrvatskoj?

 

Projekt AUTORICA! gledajte na CMC TV-u svakog radnog dana točno u podne, 
a subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati.

 ** Autorica! YouTube playlista: https://bit.ly/2kIUB4Q ** 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.