x

HDS ZAMP partner je novog izdanja kazališne predstave 'Od tišine do glazbe' Teatra Erato koja publiku vodi na putovanje kroz povijesni razvoj glazbe te opisuje razvoj autorskih prava i borbu autora za svoja prava

.

Odlična gledanost predstave 'Od tišine do glazbe' u ožujku

Nakon ekskluzivne izvedbe 8. veljače u Klubu hrvatskih glazbenika Sax! u Zagrebu, predstava „Od tišine do glazbe“ krenula je put mnogih osnovnih škola i kulturnih centara diljem zemlje. Mjesec ožujak za cijeli je projekt bio vrlo uspješan, zbog čega je HDS ZAMP, kao partner izmijenjenog izdanja predstave, iznimno ponosan. Na turneji u ožujku predstavu su pogledali učenici Osnovnih škola Jelkovec, Gornje Vrapče, dr. Ante Starčević, Vrbani i Josip Račić u Zagrebu. 

Na putovanje kroz povijesni razvoj glazbe glumci Ivan Đuričić i Domagoj Mokrović poveli su i učenike OŠ Mate Lovraka u Petrinji te OŠ Jože Šurana u Višnjanu. Predstava je odigrana i u Pučkom otvorenom učilištu Ante Babić u Umagu, u sklopu festivala Virkas u Virovitici, te u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu.

Mjesec je zaključen splitskom premijerom u sklopu sadržajnog Tjedna Porina u petak, 23. ožujka, u kinoteci Zlatna vrata. Uz produkcijsku i organizacijsku potporu HDS ZAMP-a, glumci su splitskoj publici predstavili svoje duhovito viđenje glazbene evolucije, od prvih ritmova iz kamenog doba preko raskošnih simfonija, suita, opera i opereta do modernih izričaja poput jazza, bluesa i rocka. Izmijenjena verzija originalne predstave, čiji su autori Jure Ivanušić i Marko Vezovišek, sadrži i dijelove koji opisuju povijest razvoja autorskih prava i borbu autora za svoja prava. Upravo su se ti dijelovi posebno dojmili autore, članove HDS-a iz Dalmacije. I njih i njihove obitelji, oduševio je ovaj svojevrsni alternativni glazbeni kurikulum, zanimljiv spoj zabave i glazbenog obrazovanja.

Ivan Đuričić (Teatar Erato): Dojmovi se još zbrajaju, ali ne predugo!

Nekoliko dana odmora dobra su prilika za zbrajanje dojmova – glumac Ivan Đuričić prije početka novih izvedbi rekao nam je: „Ovog mjeseca zaista smo krenuli na pravu školsku turneju - odigrali smo deset izvedbi za razne škole i pravi je užitak bio igrati za učenike različitih uzrasta u različitim sredinama. Nekako nam je ipak najdraže igrati u školama čiji učenici nemaju često priliku gledati kazališne predstave i njihove reakcije, dojmovi i zahvalnost pravi su nam vjetar u leđa za daljnje izvedbe. Posebno smo ponosni što smo ovog mjeseca nastupali na festivalu Virkas u Virovitici gdje nas je publika ispratila dugotrajnim aplauzom nakon nekoliko biseva i što smo nastupali u sklopu Tjedna Porina u Splitu. Kao pravi team-building ekipa predstave je prisustvovala i samoj dodjeli Porina. Dojmovi se još zbrajaju, ali ne predugo jer nas očekuje novi mjesec i nove škole.

Naslovna fotografija: Katarina M., 4. razred, Osnovna škola Jelkovec (crtež na temu "Od tišine do glazbe", nastao nakon odgledane predstave)

Sve novosti i najave pratite na službenoj stranici predstave: https://www.facebook.com/OdTisineDoGlazbe/

Fotogalerija izvedbi predstave

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.