x

HDS ZAMP partner je novog izdanja kazališne predstave 'Od tišine do glazbe' Teatra Erato koja publiku vodi na putovanje kroz povijesni razvoj glazbe te opisuje razvoj autorskih prava i borbu autora za svoja prava

.

Rundek i Dečak gosti predstave Od tišine do glazbe

Nakon premijerne izvedbe u zagrebačkom Saxu, osvježeno izdanje predstave "Od tišine do glazbe" nastavilo je svoj put dvama izvedbama u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka uz posebne goste: Darka Rundeka i Ivana Dečaka.

Podsjetimo, HDS ZAMP partner je predstave "Od tišine do glazbe" koja publiku vodi na glazbeno putovanje od primitivnih glazbenih obrazaca iz kamenog doba preko razdoblja antičke Grčke i Rima pa sve do raskoši klasicizma, romantizma i baroka te konačno do jazza, bluesa i rock glazbe 20. stoljeća. Uz duhovite anegdote potkrepljene živim primjerima na klaviru, gitari, saksofonu i mandolini, glumci Ivan Đuričić i Domagoj Mokrović predstavljaju alternativni glazbeni kurikulum prikladan školarcima, ali i njihovim roditeljima.

Nakon izvedbi u CKT-u, na posebnom susretu u organizaciji HDS ZAMP-a, školarcima su svoj vlastiti put "od tišine do glazbe" predstavili autori i glazbenici Darko Rundek i Ivan Dečak.

Mlada publika sa zanimanjem je pratila Rundekovu priču o počecima u zagrebačkim podrumima, osnivanju Haustora, ali i sadržajnoj solo karijeri i odlasku u Pariz. Danas je, kaže, njegov život izbalansiran između Pariza, Zagreba i Povlja na Braču, a oko sebe je okupio ekipu mladih glazbenika jednostavno nazvanih "Ekipa". Susret s poznatim kantautorom završen je akustičnom izvedbom hita "Apokalipso".

Ivan Dečak prisjetio se svojih početaka i prvih ploča Pink Floyda, Rolling Stonesa i Led Zeppelina koje su ga inspirirale da se uhvati gitare. Njegov bend Vatra prošao je dalek put od svirki u malim zadimljenim klubovima pa do Doma sportova, a okupljenima je otkrio i kako izgleda jedan dan na turneji, od putovanja, tonske probe, nastupa do hotela. Sve je završeno "Tangom" na akustičnoj gitari, uz zborsku podršku iz publike.

Obojica umjetnika naglasila su i veliku važnost poštivanja autorskih prava te ulogu organizacija poput HDS ZAMP-a koje se brinu o prikupljanju i raspodjeli njihovih autorskih naknada omogućujući im nesmetanu kreativnost i zalet za nove pjesme.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.