x

HDS ZAMP partner je novog izdanja kazališne predstave 'Od tišine do glazbe' Teatra Erato koja publiku vodi na putovanje kroz povijesni razvoj glazbe te opisuje razvoj autorskih prava i borbu autora za svoja prava

.

Od tišine do glazbe: od Saxa do cijele Hrvatske!

Zagrebački klub Sax bio je ispunjen do posljednjeg mjesta na posebnoj izvedbi predstave Teatra Erato „Od tišine do glazbe“ koju od ove godine prati i podržava HDS ZAMP.

Glumci i glazbenici Ivan Đuričić i Saša Miočić poveli su okupljene na glazbeno putovanje od primitivnih glazbenih obrazaca iz kamenog doba preko razdoblja antičke Grčke i Rima pa sve do raskoši klasicizma, romantizma i baroka te konačno do jazza, bluesa i rock glazbe 20. stoljeća. Uz duhovite anegdote potkrepljene živim primjerima na klaviru, gitari, saksofonu i mandolini, Đuričić i Miočić su predstavili alternativni glazbeni kurikulum prikladan školarcima, ali i njihovim roditeljima.

Predstava se, između ostalog, dotakla i evolucije autorskog prava kroz povijest i pitanja poput onog što nam je Mozart još mogao ostaviti u nasljeđe da je u 18. stoljeću postojao razvijen sustav zaštite autorskih prava kakav imamo danas?

„Od tišine do glazbe pokazuje koliko je povijest glazbe šarena i koliko može biti zabavna, što se ponekad zna izgubiti u strogosti školskog sistema. Želja nam je potaknuti gledatelje na otkrivanje nove glazbe i podsjetiti ih koliko je život ljepši uz glazbu“, izjavio je uoči izvedbe glumac Ivan Đuričić, a direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, također je bio među gledateljima: „Drago mi je što, između ostalog, predstava na iznimno zabavan i pitak način, upoznaje one najmlađe s vrijednošću autora i autorskog rada. Predstavi želim kontinuiran uspjeh i gledanost, a veseli me što će je, uz potporu HDS ZAMP-a, vidjeti školarci širom Hrvatske“.

Uz predsjednika HDS-a, Antu Pecotića, i glavnog tajnika Društva, Antuna Tomislava Šabana, predstava je oduševila i brojne glazbenike i autore koji su se odazvali pozivu stručne službe ZAMP poput Alfija Kabilja, Vanne, Gordana Muratovića Cokija, Paule i Đele Jusića mlađeg, Elis Lovrić, Meritasica i mnogih drugih.

Pogledajte fotogaleriju iz Saxa, a ukoliko ste zainteresirani za gostovanje predstave u vašem prostoru, školi ili gradu javite se mailom.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.