Download kutak

Pročitajte osnovne informacije iz našeg novinarskog paketa. Možete ga preuzeti i putem linka s desne strane (HDS ZAMP info).

 • Što je autorsko pravo?

Autorsko pravo daje autoru ili nositelju prava, drugim riječima vlasniku tog djela,  mogućnost da kontrolira njegovo korištenje. Autorsko pravo započinje automatski, u trenutku kada autor stvori originalno djelo, te u Hrvatskoj, kao i u EU traje 70 godina nakon smrti autora. 

Autorskim pravom se ne štiti sama ideja nego izražaj te ideje u obliku određenog djela, bez obzira na vrstu ili kvalitetu izražaja.

 • Kako autor može ostvarivati svoja prava?

Ovisno o vrsti djela i načinu korištenja autorsko pravo se može ostvarivati individualno ili kolektivno.

Individualno  ostvarivanje prava koje se odnosi na pojedinačno korištenje autorskog djela (npr. u novom dramsko-scenskom ili audiovizualno djelu, ili u reklamama), obavlja sam nositelj prava osobno ili putem zastupnika.

Kolektivno – u slučaju kad se autorska djela masovno koriste, a autorima i nositeljima prava nemoguće je kontrolirati tko, kade, gdje i pod kojim uvjetima djela koristi, prava se ostvaruju kolektivno u posebnom kolektivnog ostvarivanja prava.

 • Što je sustav kolektivnog ostvarivanja autorskih prava?

Riječ je o globalnom međunarodnom sustavu kroz koji autori iz cijelog svijeta putem svojih društava i udruga učlanjenih u krovnu Međunarodnu konfederaciju društava autora i skladatelja (CISAC) te Međunarodni ured za mehanička izdanja (BIEM) zajednički ostvaruju svoja prava. Autorska društva tako u ime autora daju kolektivne licence za korištenje glazbenih djela iz gotovo cijelog svjetskog glazbenog repertoara te za svako korištenje naplate određenu naknadu. Sve prikupljene naknade potom se dijele autorima korištenih djela, a ovisno o načinu korištenja djela. Ovaj sustav također i korisnicima djela omogućava da vrlo jednostavno i na jednom mjestu pribave odobrenja svih autora i ostalih nositelja prava na djelima koja koriste. Dio ovog međunarodnog sustava je i HDS ZAMP.


 • Tko smo i što radimo?

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) neprofitna je udruga građana koja okuplja skladatelje, muzikologe i glazbene tekstopisce, nositelje autorskih prava te pravne osobe s područja glazbene kulture. Oni kroz svoju ovu udrugu i njezinu Službu ZAMP ostvaruju svoja privatna prava na način kako je propisao Zakon o autorskom pravu i srodnim prvima i sukladno globalno ustanovljenim procedurama. Na taj način glazbenici kroz veliki međunarodni sustav kolektivnog ostvarivanja prava ostvaruju honorare od korištenja njihovih djela u RH i inozemstvu. Tako HDS ZAMP u Hrvatskoj ostvaruje prava za više od 2 milijuna hrvatskih i inozemnih autora. Jednostavnije rečeno, HDS ZAMP bavi se poslovima izdavanja odobrenja za sve vrste javnog iskorištavanja glazbe (bilo emitiranjem radijskog i televizijskog programa, izvedbom na koncertima ili putem radio i TV prijemnika, CD-a, MD-a itd.), ubiranjem autorskih naknada te raspodjelom već prikupljenih sredstava autorima u obliku autorskih honorara. Godišnje obradimo podatke i redovito obiđemo više od 40.000 korisnika, evidentiramo korištenje više do 220.000 djela te obračunamo i isplatimo honorare za više od 90.000 hrvatskih i inozemnih autora i nositelja autorskog prava. 

 • U Hrvatskoj se za glazbu plaća jedinstvena naknada, a surađujemo i s udrugama sa drugog područja autorskog stvaralaštva

Naime, glazbene udruge u zemlji dogovorile su licenciranje glazbe u jedinstvenom sustavu, čime je procedura pribavljanja potrebnih odobrenja znatno pojednostavljena te su smanjeni ukupni troškovi. Tako HDS temeljem ugovora s Hrvatskom udrugom za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) i Udrugom za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), kroz Službu ZAMP i jedinstven sustav prikuplja naknade i za ove dvije udruge. Prikupljene naknade svaka od udruga potom distribuira svojim članovima, a temeljem podataka o korištenim djelima.

Na nacionalnoj razini suradnja je ostvarena i s drugim udrugama poput Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Društvom hrvatskih književnika (DHK), Udrugom za zaštitu prava nakladnika (ZANA), Društvom za zaštitu autorskih novinarskih prava (DZNAP).

 • Naknada za javno korištenje glazbe sporazumno je ugovorena sa asocijacijama korisnika

S obzirom da je već duži niz godina suradnja i sporazumno ugovaranje naknada naša poslovna politika, sve naše naknade upravo su sporazumno ugovorene sa krovnim asocijacijama korisnika. Pri tome su uvijek sve strane analizirale visine tarifa i modele ostalih europskih i svjetskih društava i temeljem međusobnih saznanja i specifičnosti naše zemlje ugovorile model i naknade važeće u Hrvatskoj.


 • Kako ovaj sustav pomaže autorima?

Kao što je već navedeno, u slučajevima masovnog korištenja autorskih djela (televizija, radio, lokali, klubovi, internet), autoru je nemoguće pratiti tko sve, kada i na koji način koristi njegova djela. Tada na scenu stupa udruga za kolektivno ostvarivanje prava, koja sve to prati, od korisnika naplati naknadu te autoru isplati pripadajući honorar. Uz to, riječ je o sustavu koji pripada autorima i udrugama kojima sami autori upravljaju.

 • Kako ovaj sustav pomaže korisnicima?

Bez ovog sustava korisnik bi za svako korištenje određenog autorskog glazbenog djela za odobrenje morao kontaktirati sve nositelje prava što obično uključuje autora (ili njegove nasljednike), aranžera, tekstopisca i publishera. Ovaj sustav korisnicima pruža mogućnost da, ukoliko žele koristiti glazbu iz gotovo cjelokupnog svjetskog glazbenog repertoara (bez obzira na glazbeni stil koji odaberu), na jednom mjestu i jednostavno pribave potrebno odobrenje.

 

STUDIJE EKONOMSKOG INSTITUTA ZAGREB

1. ODREĐIVANJE EKONOMSKI OPRAVDANE CIJENE LICENCE ZA KOMERCIJALNE TELEVIZIJE I RADIJSKE POSTAJE

http://www.zamp.hr/clanak/pregled/1294/cijena-autorskog-glazbenog-prava-za-komercijalne-tv-i-radio-postaje-u-hrvatskoj-osjetno-ispod-eu-prosjeka

2. ODREĐIVANJE EKONOMSKI OPRAVDANE CIJENE LICENCE ZA HRT 

http://www.zamp.hr/clanak/pregled/1294/cijena-autorskog-glazbenog-prava-za-komercijalne-tv-i-radio-postaje-u-hrvatskoj-osjetno-ispod-eu-prosjeka

3. ODREĐIVANJE EKONOMSKI OPRAVDANE CIJENE LICENCE ZA UGOSTITELJE

http://www.zamp.hr/clanak/pregled/914/glazba-u-hrvatskim-ugostiteljskim-objektima-gotovo-najjeftinija-u-europi

 

 

LETAK GLAZBA I RADIO

 

Logotip HDS ZAMP-a sastoji se od znaka i tekstualnog dijela. Elementi znaka određuju njegove dimenzije koje se ne mogu mijenjati. Niti jedan drugi element se ne smije koristiti na znaku. Znak se smije proporcionalno povećavati ili smanjivati do najmanje veličine u kojoj logotip i dalje ostaje čitljiv i jasan. 

Svi načini upotrebe logotipa koji se razlikuju od onih navedenih nisu dozvoljeni, npr. deformacije odnosa širine i visine, izmjena odnosa veličine znaka i tekstualnog dijela logotipa, nepravilan smještaj znaka u odnosu na tekstualni dio logotipa, ne smije se iskrivljavati, stiskati, itd. Ne smiju ga prekrivati drugi elementi i ne smije se koristiti drugi tip fonta od propisanog.

Logotip je rad dizajnerice Ane Nikolić Baće.


Download

 

 


Download


 • Antun Tomislav ŠabanGlavni tajnik HDS-a
 • Darko BakićZamjenik tajnika HDS-a
 • Nenad MarčecDirektor službe ZAMP

Autorskopravni odbor

 • Mladen Tarbuk
 • Husein Hasanefendić Hus
 • Miro Buljan
 • Tomo Johannes In Der Mühlen
 • Ivan Josip Skender
 • Rajko_Suhodolan2.jpg

Na ovom mjestu možete preuzeti edukativne materijale o autorskim pravima, kao i video sadržaj koji se odnosi na informacije o djelovanju HDS ZAMP-a. Izjave hrvatskih autora o glazbi, inspiraciji i autorskim pravima možete pogledati na našem Youtube kanalu

 

                           Što je autor?                                                   Što je autorsko djelo?

    

 

               Što je privatno kopiranje?                                      Što je udruga autora?

    

 

 

Kreću isplate...

Isplate autorskih naknada za prava mehaničke reprodukcije, ali i iznosi od digitalnih glazbenih servisa te naknada prikupljenih iz inozemstva, tijekom travnja naći će se na vašim računima. Svoje specifikacije, kao i dosad, uskoro ćete moći provjeriti putem online usluge Moj profil...

I hrvatski autori uz Jarrea i europske kolege

Iako je stanje još uvijek daleko od idealnog, europski autori gotovo svakodnevno, metar po metar, napreduju prema svom cilju: boljoj zaštiti i pravednijoj raspodjeli naknada za korištenje kreativnog sadržaja online. Vrlo važnu "frontu" drži začetnik elektronske glazbe i predsjednik CISAC-a, Jean-Michel Jarre, koji je nedavno ujedinio svoje europske kolege.

"Od tišine do glazbe" na turneji Hrvatskom

Zagreb, Petrinja, Višnjan, Umag, Virovitica, Split i to samo u mjesec dana?! Za hrvatske prilike, raspored na kojem bi pozavidjeli i mnogi etablirani bendovi, no predstava "Od tišine do glazbe", uz potporu HDS ZAMP-a tu ne planira stati. Pročitajte što još očekujeovu predstavu koja educira i nasmijava publiku širom Hrvatske...

Edukativne radionice HDS ZAMP-a

HDS ZAMP nastavlja seriju svojih edukativnih radionica za svoje članove, autore i glazbenike. Uz INTRO na šibenskoj Kulturaljci i za zagrebačke studente MPA akademije, tribina "Iz prve ruke" izazvala je velik interes glazbenika koje je zanimalo kako dospjeti u medije i ostati tamo.

Glazbena Gallerija - preporuča Zlatko Gall!

Poznati hrvatski glazbeni i gastro kritičar, Zlatko Gall, odnedavno u svojoj "Glazbenoj Galleriji" na stranicama HDS ZAMP-a preporuča savršena mjesta s odličnom ugostiteljskom ponudom upotpunjenom glazbom koja stvara savršenu atmosferu. Više pročitajte ovdje.

Reper to(v)ar - kolumna Saše Antića ekskluzivno na autori.hr

Kolumna "Reper to(v)ar" Saše Antića i sudska saga o pjesmi "Mater" proteklih su tjedana bile u središtu pažnje domaćih medija, a prvi put ste je, naravno, pročitali upravo kod nas! Novo izdanje njegove kolumne nije ništa manje zanimljivo, a kad ste već tamo, proučite i ostali sadržaj kojeg vam nudi stranica autori.hr...

Moja pjesma

Pjesme FlyeraDetouraŠime JovanovcaMetkaIvane Plechinger i Kiće Slabinca prošlog su mjeseca predstavljene u emisiji "Moja pjesma" u zajedničkoj produkciji HDS ZAMP-a i CMC televizije. Na linku ćete pronaći sve epizode dosad emitiranih emisija.

sinkOpa: Side Project i Fluentes

Redovna rubrika sinkOpa na stranicama HDS ZAMP-a predstavlja zanimljiva mlada autorska imena koja itekako imaju što za poručiti. Ovog puta predstavljamo nositelje nove elektronske generacije, Side Project, i slavonske pop rock snage, Fluentes.