x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Cijena autorskog glazbenog prava za komercijalne TV i radio postaje u Hrvatskoj osjetno ispod EU prosjeka

Na narudžbu Hrvatskog društva skladatelja, Ekonomski institut Zagreb je izradio opsežnu studiju pod nazivom „Određivanje ekonomski opravdane cijene licence za autorsko pravo za komercijalne televizije i radio postaje“. Ovo je već 3. studija iste ugledne institucije koja stručno ekonomski ocjenjuje cijenu autorskog prava u Hrvatskoj kao povoljnu za korisnike, u odnosu na cijene u drugim zemljama EU. 

U Hrvatskoj HDS ZAMP ostvaruje prava za autore čija se djela javno koriste. Sukladno zakonu, cijena tih prava se određuje primjenom postotka na prihode od radijske odnosno televizijske djelatnosti.

Cijena autorskog prava za komercijalne radijske postaje kod nas je za 44,1% manja od prosječne europske. Prema trenutnom cjeniku za radijske postaje, Hrvatska je četvrta najjeftinija zemlja u Europi od 30 zemalja obuhvaćenih studijom. Pri tom analiza ne uključuje popuste koje HDS ZAMP odobrava radijskim postajama u Hrvatskoj:  10% na ime urednog podmirivanja dospjelih obveza te 10% na ime točnog i pravovremenog dostavljanja podataka o emitiranim djelima.

Prosječna hrvatska cijena za komercijalne TV postaje za 10% je manja od prosječne europske. Ukupno 9 zemalja ima višu prosječnu cijenu od Hrvatske a ni ovdje analiza ne uključuje već spomenute popuste.  Za dvije komercijalne televizijske postaje (RTL, Nova TV) izvršeno je i vještačenje zastupljenosti glazbe u emitiranom programu.

Izdaci za prava glazbenih autora za komercijalne TV i radijske postaje u Hrvatskoj su dvostruko manji nego u Europi: kod nas na njih privatne televizije i radio postaje godišnje troše 0,49 eura po stanovniku, što je za 53% manje od europskog prosjeka koji iznosi 1,04 eura.

Osim Hrvatske, analizirano je ukupno 30 europskih zemalja: 23 zemlje stare i nove članice EU; zemlje zapadnog Balkana (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija) te zemlje uključene u Europski ekonomski prostor (Island, Norveška i Švicarska).

HDS ZAMP u ime nositelja prava prikuplja naknade od 23 komercijalne televizijske postaje  (4 nacionalne – RTL, Nova TV, CMC TV, Sportska TV - i 19 lokalnih) te ukupno 140 komercijalnih radijskih postaja.

Stručni tim EIZ proveo je analizu u 3 segmenta:

-        usporedba prosječne naknade za licencu za autorsko pravo za komercijalne RTV postaje u 30 europskih zemalja

-        zastupljenost korištenja glazbe u programu Nove TV i RTL televizije

-        usporedba društvenog troška rashoda za licencu u europskim zemljama i Hrvatskoj

EIZ dosad je izradio 3 studije o cijenama autorskog prava u Hrvatskoj. Prva  studija, "Određivanje ekonomski opravdane cijene kolektivne licence za ugostitelje"  je utvrdila da su cijene glazbe za ugostiteljski ceh u Hrvatskoj značajno povoljnije nego u gotovo svim drugim zemljama EU. Cijelu studiju, objavljenu u svibnju 2014.,  pogledajte na http://www.zamp.hr/uploads/documents/Odredivanje-ekonomski-opravdane-cijene-licence-za-ugostitelje.pdf

Druga je studija, „Određivanje ekonomski opravdane cijene licence za HRT objavljena u lipnju ove godine, kao podloga za  potpisivanje ugovora s HRT-om. Cijelu studiju pogledajte na  http://www.zamp.hr/uploads/documents/Odredivanje-ekonomski-opravdane-cijene-licence-2015.pdf

Sve tri studije ustanovile su da je cijena licence za autorsko pravo, uzevši u obzir sve vrste analiza i usporedbi, za korisnike u prosjeku bitno niža od europskog prosjeka.

Cijelu studiju „Određivanje ekonomski opravdane cijene licence za autorsko pravo za komercijalne televizije i radio postaje“ pogledajte OVDJE.


Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.