HDS ZAMP - Newsletter listopad 2013.

 

 

Poštovani, 

newsletter HDS ZAMP-a u mjesečnom ritmu donosi Vam pregled vijesti i najava o djelovanju Stručne službe Zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja. 

Infografika: Hrvatska glazba u inozemstvu


Koliko daleko se čuju skladbe hrvatskih autora, članova HDS ZAMP-a  i u kojim zemljama? U našoj infografici doznajte kako raste broj članova za koje prikupljamo naknade iz inozemstva, koja društva i iz kojih zemalja nam prijavljuju najveći broj emitiranih skladbi hrvatskih autora te koji naši skladatelji temeljem prava javnog priopćavanja ostvaruju najviše honorare iz inozemstva. 

 

Aktivnosti: Održana skupština Europskog saveza skladatelja (ECSA) u Zagrebu

Hrvatsko društvo skladatelja bilo je domaćin skupštine Europskog saveza skladatelja (European Composers and Songwriters Alliance) koja je 3. i 4. listopada održana u Zagrebu. Tom prilikom okupilo se 40 delegata, predstavnika 29 društava skladatelja iz 19 europskih država. 

Razgovor s autorom: Predrag Martinjak, skladatelj hita "Suze nam stale na put"


Pjesma ˝Suze nam stale na put˝, za koju je Martinjak napisao glazbu i tekst, već 16 tjedana zaredom na prvom je mjestu službene nacionalne radijske liste HR TOP 40. 

Aktivnosti: Održan sastanak s autorima u Krapini 

Nastavljajući praksu informativnih i savjetodavnih susreta sa svojim članovima, predstavnici službe HDS ZAMP održali su 13.09. sastanak s autorima iz krapinsko-zagorske županije. Povod susretu bio je i ˝Festival kajkavskih popevki˝ koji se tog vikenda održao u Krapini. Riječ je o jednoj od 39 manifestacija koja je ove godine primila potporu putem HDS-ovog natječaja BTL, iz fonda sredstava prikupljenih od naknada za prazne medije. Na sastanku su bili prezentirani poslovni rezultati službe ZAMP i godišnje izvješće za 2012. godinu te novosti i najave iz rada stručne službe.

Vijesti: Razmjena ilegalnog sadržaja povećala se za 160% u samo tri godine


Studija pod imenom "Sizing the piracy universe" koja procjenjuje veličinu i doseg piratstva na internetu otkrila je da se u tri ključne regije – Sjevernoj Americi, Europi i pacifičkoj Aziji– razmjena ilegalno preuzetog sadržaja povećala za čak 160% u razdoblju 2010-2012. Brojka predstavlja 23,8% ukupnog internetskog prometa u ovim regijama. 

Ante Pecotić: "Zagrebački festival vratit će popularnu glazbu u popularni grad"


Ante Pecotić, renomirani hrvatski autor i skladatelj, novi je umjetnički direktor Zagrebačkog festivala, manifestacije u organizaciji HDS-a. U intervjuu objašnjava planove za novo izdanje festivala, najavljuje određene promjene te razmatra zašto su mišljenja o popularno-zabavnoj glazbi u Hrvatskoj podijeljena. 

Festivali: Bogata glazbena jesen potpomognuta sponzorstvima Hrvatskog društva skladatelja


Temeljem natječaja "BTL" i "Tradicional" koje Hrvatsko društvo skladatelja održava na godišnjoj razini, sponzoriraju se nezavisni glazbeni projekti od tradicionalne i popularne do alternativne glazbe. Tu je i niz sponzorstava u obliku nagrada koje se dodjeljuju skladateljima te mladim glazbenicima. U listopadu nas očekuju brojna zanimljiva događanja koja HDS sponzorira. 

Aktivnosti: HDS ZAMP i na Google+ društvenoj mreži 

Radi boljeg povezivanja s glazbenim autorima, korisnicima glazbe i javnošću, HDS i Služba ZAMP već su preko godinu dana aktivni na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Potaknuti pozitivnim iskustvima, nedavno smo otvorili i profil na rastućoj društvenoj mreži Google+. Profil na Google+ mreži će, između ostalog, omogućiti i bolje indeksiranje te pozicioniranje vijesti i tekstova objavljenih na stranici www.zamp.hr na Googlevoj tražilici.  Odsad nas, dakle, potražite  i pratite i na G+ profilu kako biste dobivali najsvježije informacije o našem radu.