Top 7 pitanja autora ZAMPu u danima korona virusa

1. Čuo sam da radite od kuće i zanima me što će biti s isplatom malih prava koja inače redovito ide u lipnju. Mogu li joj se nadati?

 

Da! Možemo potvrditi da će honorari malih prava ostvarenih u drugoj polovici 2019. biti isplaćeni po uobičajenom rasporedu, početkom lipnja 2020. godine. Trudimo se da članovi ne osjete korona krizu na isplati honorara te smo, unatoč otežanim uvjetima poslovanja protekla dva mjeseca, ovu distribuciju postavili kao prioritet. Obračun se privodi kraju. Nadamo se da će ti honorari ublažiti učinak perioda bez nastupa i koncertnih honorara! Nažalost, isplate honorara koje će se odnositi na ostvarene prihode za prvu polovicu 2020. godine, a slijede za nekoliko mjeseci, bit će vrlo „mršavi“ o čemu je govorio i glavni direktor službe ZAMP, Nenad Marčec. Pred nama su svakako izazovni mjeseci, kako za vas, naše članove (skladatelje i nositelje prava), tako i za cijelu Službu.

2. Što sve ovo s koronom znači za moje autorske honorare najesen, koliko će pasti?

Ukupni prihodi iz svih izvora već su u ožujku ove godine pali 30 posto u odnosu na ožujak prošle godine. Travanj je bio još gori: uz potpuni izostanak glazbenih događanja, koncerata i festivala kroz cijeli mjesec, i izostanak plaćanja licenci za glazbu od strane većine poslovnih korisnika, pad prihoda u odnosu na travanj 2019. iznosi čak 72 posto. Za mjesec svibanj i lipanj još je prerano govoriti. Osjetan pad vaših autorskih naknada za prvu polovicu 2020. godine vidjet će se u obračunu i isplati honorara mehaničkih, digitalnih i prava iz inozemstva u listopadu, a posebno u obračunu malih prava u prosincu ove godine. Nažalost, kriza se tek produbljuje i osjetit ćete je s odgodom, na zimu. Za sada je prerano procijeniti ukupan postotak pada, no možemo se samo nadati da će postotci pada u sljedećim mjesecima biti bliži postotku pada u ožujku nego u potpuno paraliziranom travnju. No, to ne ovisi o nama, nego o epidemiološkoj situaciji i odlukama nadležnih službi.

3. Što je konkretno napravio HDS da mi kao svom redovnom ili pridruženom članu pomogne u bliskoj budućnosti?


UNISON hrvatski glazbeni savez, čiji je član i HDS ZAMP, uputio je 28. travnja 2020. Vladi RH, Ministarstvu kulture RH, Stožeru Civilne zaštite RH i HZJZ 5 prijedloga za hitan povratak glazbenih događanja uživo. Pismo s prijedlozima možete preuzeti OVDJEHDS je već ranije Vladi RH i drugim institucijama uputio prijedlog 5 mjera pomoći glazbenicima i glazbenoj zajednici. Aktivno pratimo i pregovaramo s raznim skupinama koje u ovim trenutcima odlučuju o dalekosežnim posljedicama za sve naše članove. HDS ZAMP trenutno prilagođava poslovne odluke kako bi pokazao solidarnost i zadržao stabilne poslovne odnose sa svim skupinama korisnika glazbe po povratku normalnog poslovanja, pri tom stalno imajući za prioritet dugoročni interes svojih članova. Kroz Unison, savez hrvatske glazbe, svakodnevno apeliramo na medije da u emitiranju povećaju kvotu domaće glazbe svih žanrova, jer će kroz naš stabilan sustav ostvarivanja autorskih i srodnih prava sigurno imati učinak. Također, podupiremo i promoviramo projekte kao što je Od sobe do sobe i sve slične koji promiču glazbu naših članova i podižu svijest o važnosti glazbe za normalan život u ovim kriznim vremenima. U svakodnevnoj suradnji sa sestrinskim svjetskim, europskim i hrvatskim udrugama, razvijamo i druge modele pomoći glazbenicima, koji su poslovno prvi pogođeni izvanrednim mjerama i kod nas i u svijetu. Dali smo prijedloge na koji način publika može pomoći omiljenom glazbeniku u ovim teškim vremenima. Objavili smo i nekoliko savjeta glazbenicima, kako mogu profesionalno snimati i objavljivati glazbu kod kuće

4. Imate li još kakvu konkretnu ideju, kako biste mi još mogli pomoći u malo daljoj budućnosti?

 

Predviđajući izvjestan i osjetan pad honorara autora i nositelja prava najesen i na zimu 2020/2021., HDS ZAMP priprema i plan za dugoročne mjere ublažavanja pada prihoda svih nositelja prava. Radi se o osnivanju dodatnog fonda čiji je radno ime „Korona fond“. Njegov je cilj pomoći članovima prebroditi dugo razdoblje zdravstvene i gospodarske  krize koje, nažalost, tek dolazi i neće poštedjeti nikoga. O izvorima i sredstvima koja će ući u taj fond izvijestit ćemo vas uskoro: naravno, trudit ćemo se da iznos fonda bude što viši te da iz njega učinkovito pomognemo svim članovima.

5. Možete nam reći nešto više o Fondu solidarnosti Hrvatskog društva skladatelja iz kojeg je HDS pomogao glazbenicima ugroženima u potresu i neaktivnošću zbog korone?

Hrvatsko društvo skladatelja je 26. ožujka za sve redovne i pridružene članove otvorilo Fond solidarnosti s 550 tisuća kuna za prvu pomoć najugroženijim autorima - svojim redovnim i pridruženim članovima. Skupština predstavnika HDSa naknadno je donijela odluku o prebacivanju dodatnih 250.000 kuna u Fond solidarnosti, stoga su sredstva povećana na ukupno 800.000 kuna. Radi se o sredstvima koja su početkom godine bila predviđena za troškove proslave 75. obljetnice Društva. Obzirom na veliki broj zahtjeva redovnih i pridruženih članova koji su se našli u teškoj situaciji uzrokovanoj potresom u Zagrebu i nemogućnošću obavljanja posla uslijed epidemiološke situacije, Skupština predstavnika procijenila je da su potrebna dodatna sredstva kako bi se što većem broju članova pružila interventna financijska pomoć. Pomoć Društva bila je jednokratna i bespovratna. 

U prvom krugu pomoć je isplaćena za 16 redovnih i 19 pridruženih članova. Popis dobitnika pomoći u drugom krugu pročitajte ovdje. Održat će se još i treći krug u kojemu će se obrađvati sve zamolbe koje su stigle do zaključno srijede, 22. travnjaFond solidarnosti se nakon tog datuma zatvara jer će sredstva biti potrošena. Skupština predstavnika HDSa zamolila je članove da svoje zamolbe za financijskom pomoći više ne šalju.

Bitno je znati da članovi Hrvatske glazbene unije (HGU) mogu dobiti pomoć od te udruge, a također članovi Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od svoje udruge. Obje udruge i dalje zaprimaju zamolbe za isplatu financijske potpore. HDS se koordinira s te dvije udruge s ciljem da pojedinci, koji su članovi dvije ili sve tri udruge, ne dobiju financijsku pomoć iz više izvora, kako bi se pomoglo što širem krugu ugroženih glazbenika.

HDS također upućuje sve koji su se prijavili za pomoć iz Fonda solidarnosti, a još nisu dobili informaciju o raspodjeli, da prate objave na web stranici Društva (www.hds.hr) gdje će se obznaniti dobitnici trećeg kruga.

Pomoć članovima raspodijeljena je u nekoliko financijskih kategorija, ovisno o težini ugroze po člana, kao i dosadašnjoj aktivnosti te činjenici koliko su autorske tantijeme i inače bitne za egzistenciju svakog od njih. 

6. Vidio sam da je završen travanjski "devizno-mehaničko-digitalni" obračun koji se odnosi na korištenje moje glazbe u iznozemstvu u drugoj polovici 2019. godine. Zagubio sam pristupne podatke za svoj profil na vašem webu pa ne mogu doći do specifikacije obračuna. Kome se mogu obratiti po tom pitanju? 

HDS ZAMP je u drugoj polovici 2019. godine za svoje članove prikupio 6.860.425,33 kuna naknada za korištenje glazbe u stranim zemljama, na digitalnim servisima i od mehaničkih prava. U nedavno završenom travanjskom obračunu 2020. godine sudjelovalo je 5287 članova, glazbenih autora i nositelja prava iz Hrvatske. Specifikacije naknada za svakog pojedinog člana dostupne su u njihovim elektronskim sandučićima na webu službe ZAMP. Više informacija o ovom obračunu saznajte ovdje. Svi članovi koji još nemaju ili su zagubili svoje pristupne podatke za uslugu „Moj profil“, mogu se javiti na mail clanstvo@hds.hr kako bismo im ih poslali.

7. A kako ste vi svi tamo, držite se? (Ovo smo pitanje ostavili za kraj, iako nam ga najčešće i najviše upućujete. Zbog njega nam je lakše raditi u ovim čudnim uvjetima!)

Hvala Vam, dobro smo! Svi djelatnici službe, u svim poslovnicama u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci su zdravi. Nakon par tjedana neophodne prilagodbe, uhodali smo se u rad u izvanrednim okolnostima. Dio djelatnika još uvijek radi od kuće, a dio u smjenama, u svim poslovnicama. Voditelji sektora i odjela Službe imaju redovite dnevne web i telefonske sastanke temeljem kojih se poslovanje prilagođava razvoju situacije i čini efikasnijim. Brinemo o sigurnosti svih djelatnika poštujući sve zaštitne i higijenske preporuke Stožera civilne zaštite. Vodimo računa o njihovoj tjednoj izmjeni, kako bismo zaštitili i njihove obitelji, ali i osigurali da služba u budućim tjednima i mjesecima posluje bez prekida. To ostaju naši prioriteti. Vama želimo da ostanete zdravi i kreativni, kako bismo i ubuduće imali puno posla oko ostvarivanja vaših prava. Za sve upite, prijedloge i pitanja, kao i uvijek dostupni smo putem maila clanstvo@hds.hr i na telefon 01/6387-000.

Vaš HDS ZAMP

Povežimo se i na društvenim mrežama: Facebook  //  Twitter  //  Instagram //  YouTube