HDS ZAMP: Voljeli bismo da su objavljene brojke o godišnjim bruto zaradama autora točne, ali...

U današnjem izdanju novina "24 sata" objavljen je članak “„Okus mentola, leden dah“ i milijun kuna u novčaniku“ novinarke Ane Lukiček na kojeg moramo reagirati demantijem budući da se u njemu iznose neistine o skladateljskim tantijemima u Hrvatskoj.

Naime, iznosi koji se navode u članku nisu točni i više njih ni približno ne odgovara istini. Štoviše, neki iznosi daleko je premašuju i nekoliko su puta uvećani u odnosu na stvarnost.

HDS ZAMP ne može iznositi u javnost iznose tantijema svojih članova jer je riječ o njihovim privatnim pravima, odnosno privatnim zaradama. Dakle, kao što banka s obzirom na bankarsku tajnu ne može medijima ili drugim osobama davati podatke o plaćama i primanjima svojih klijenata, tako ni HDS ZAMP nije u mogućnosti javno iznositi primanja autora. Međutim, dužni smo reagirati na objavu netočno iznesenih podataka s kojima se u hrvatskoj javnosti stvara kriva slika o životu i radu skladatelja. Autori svakako mogu, ukoliko to žele, u javnost sami iznijeti podatke o svojoj zaradi, kao što i svaka druga osoba može – ukoliko to želi – javno iznijeti podatke o svojim primanjima. Kroz zadnjih desetak godina, više značajnih autora je to i učinilo.

Podsjećamo da je HDS ZAMP svake godine javno objavljivao top 10 hrvatskih autora po zaradi od autorskih prava, te godišnja izvješća u kojima su, između ostalog, sadržane informacije o ukupno prikupljenim naknadama, broju evidentiranih korištenih djela, kao i broju hrvatskih i inozemnih autora kojima su honorari isplaćeni.

Godišnja izvješća u PDF formatu dostupna su za download ovdje.