x

Natječaj fonda "Rudolf i Margita Matz"

U natječaju fonda “Rudolf i Margita Matz” za projekte i stipendiranje mladih skladatelja do 30 godina starosti u 2012. godini izdvojeno je 60.000 kuna. Fond Matz financiran je od naknada za autorska prava Rudolfa Matza koja su supružnici oporučno ostavili HDS-u uz obvezu da se sredstva koriste za pomoć hrvatskim skladateljima, što HDS s radošću provodi.

Na natječaj 2012. je pristiglo 9 prijava od kojih je najveći broj bio vrlo kvalitetan, što svjedoči o velikom broju perspektivnih mladih skladatelja u Hrvatskoj. Stručno povjerenstvo koje čine Silvio Foretić (predsjednik), Zoran Juranić i Alfi Kabiljo predložilo je da se dodijele tri stipendije, odnosno stimulacije u bruto iznosu od po 20.000 kuna. Temeljem preporuke Povjerenstva, Predsjedništvo Hrvatskog društva skladatelja donijelo je odluku da se stipendije – stimulacije u visini od po 20.000 kuna dodijele sljedećim kandidatima: Ivana Kovač, Marko Slaviček i Bruno Vlahek.

Ivana Kovač: ˝Entuzijazam i poziv na stvaralaštvo- zvuči kao ideja „Matz“! Da, to se osjeća na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ali i danas na dodjeli nagrada „Matz“ u Hrvatskom društvu skladatelja. Upravo to nasljeđe želim ponijeti u inozemstvo, pred neke nove izazove.  Ponovno sam studentica, ali i kao profesorici/nastavnici moje srce je „na mjestu“; svi mi želimo đacima osigurati sigurnu budućnost u stvaralaštvu kada ih pozivamo na ekspresiju i stvaralaštvo. Da, ideja fonda „Matz“ živi˝.                                   

 

 

 

Marko Slaviček : ˝Čast mi je biti stipendist fonda „Matz“ jer on nije tek financijska stimulacija, već i svojevrsni pokazatelj da se trud i disciplina u konačnici isplate. Na sveukupnom putu stvaralaštva, možda je on tek jedna u nizu postaja, ali zasigurno je odskočna daska i velika motivacija za daljnji rad˝.

 

 

 

 

Bruno Vlahek: ˝Velika mi je čast biti dobitnikom stipendije Fonda Rudolf i Margita Matz koja predstavlja vrijedno priznanje za moj dosadašnji skladateljski rad te zalog za onaj budući. Lijepo je biti svjestan da postoji netko tko skrbi za budućnost najljepšeg i najosobnijeg ljudskog izričaja – onog glazbenog, te meni kao mladom skladatelju to predstavlja poticaj za još produktivnijim stvaranjem. Najljepše se zahvaljujem Hrvatskom društvu skladatelja na ovoj sjajnoj inicijativi i pomoći˝.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.