x

Natječaj "Tradicional"

Kroz natječaj “Tradicional” u 2012. godini se za projekte tradicijske glazbe izdvojilo 306.772,20 kuna. Sredstva iz ovog natječaja omogućena su izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima kojima je povjereno HDS ZAMP-u da novac prikupljen za izvedbe i emitiranja tradicijske glazbe (izvorne narodne i ostale glazbe koja nema autora) proslijedi direktno umjetnicima i udrugama koje se bave tradicijskom glazbom, a ne, kao prije, da se uplaćuje u državni proračun.

Na natječaj 2012. u propisanom roku pristigao je ukupno 81 prijedlog, od kojih je jedan diskvalificiran zbog neriješenih dugovanja prema ZAMP-u iz prethodnih godina. Preostale prijedloge obrađivalo je Povjerenstvo u sastavu: Jelena Vuković (predsjednica), dr.sc. Grozdana Marošević i Mario Vestić, uz podršku stručne službe HDS-a.

Branko Paić (Scardona): “Klapsko pjevanje upisano je na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a maestro Ljubo Stipišić Delamata sigurno je svojim dugogodišnjim radom bitno pridonio da dobijemo ovo laskavo priznanje za našu klapsku glazbu po kojoj smo prepoznati u svijetu.

Iznimno je važno da je HDS ZAMP pomogao da objavimo sjajan album “Testamentum”, nastao u suradnji jedinstvenog maestra Ljube Stipišića Delmate i njegovih “Vokalista Salone” kojima je bio umjetnički voditelj punih 15 godina...

Novčana sredstva koja pojedini projekt dobije su veoma važna, no od svega najvažnija je činjenica da je Hrvatsko društvo skladatelja na ovaj način jasno dalo do znanja da tradicionalni pučki (narodni) glazbeni polog nije briga pojedinih zanesenjaka – amatera, već da je to vrijednost koja zaslužuje visoku razinu njegovanja i vrednovanja.”

Jozo Čikeš (Pasionska baština): “Novčana sredstva koja pojedini projekt dobije veoma su važna, no od svega najvažnija je činjenica, da je Hrvatsko društvo skladatelja na ovaj način jasno dalo do znanja, da tradicionalni pučki (narodni), glazbeni polog nije briga pojedinih zanesenjaka – amatera već, da je to vrijednost koja zaslužuje visoku razinu njegovanja i vrednovanja. Štoviše, da je to baštinsko kulturno dobro po kojem prepoznajemo sebe, po kojem ćemo biti prepoznati od drugih i po kojem ćemo biti važni kamenčić u kulturnom mozaiku Europe.

Što se tiče Pasionske baštine počašćeni smo činjenicom da smo među onima koje je Hrvatsko društvo skladatelja prepoznalo kao njegovatelja hrvatske kulturne tradicije, doduše drugačije od ostalih budući da svoje programe, a i istraživanje temeljimo na liturgijskom obrascu koji je u liturgijskoj povijesti našeg naroda imao svoj jedinstveni put oslonjen na narodni jezik (glagoljica). Zadaća Pasionske baštine upravo je očuvanje i otkrivanje gotovo zaboravljenih melodija i tekstova, koje se često pod naletom novih ritmova zaboravljaju i gube. ”

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.