x

Igor Bergam (Kulturaljka): „Nadamo se i budućoj suradnji s HDS ZAMP-om“

Igor Bergam, predsjednik Udruge P.A.R.K., bio je naš sugovornik povodom nedavno završene kulturno-glazbene manifestacije „Kulturaljka“. Manifestacija se u Šibeniku održala osmu godinu zaredom. Razgovarali smo o njezinim dosezima, ovogodišnjim dojmovima glazbenika i publike, potencijalu koncertne industrije u Hrvatskoj te doprinosu Hrvatskog društva skladatelja cijelom projektu.

1. „Kulturaljka“ je mudra složenica. Tko ju je izmislio i koje je njezino značenje?

2011. godine s dobrom prijateljicom, Ines Rudan (tadašnjom tajnicom udruge P.A.R.K.), počeo sam organizirati događanja u Šibeniku. 2013. godine, nakon dva izdanja projekta, željeli smo osmisliti neko univerzalno ime projekta. Jednu smo večer „brainstormali“, stavljali ideje na papir, te je nakon napornog razmišljanja i masu riječi i izvedenica koje su nam padale na pamet, Ines „ispalila“ – Kulturaljka! Ova je riječ izvedenica riječi „kultura“ i „kotrljanje“, odnosno „kultura“ i „koturaljka“, a označava pokretanje ili kotrljanje kulture u Šibeniku što smo i radili kroz taj projekt. Tako je novonastala riječ zapravo najbolje i opisala svrhu i cilj projekta. Od tada su nam „rošule“ (kako ih nazivamo u Dalmaciji), uvijek dijelom vizualnog identiteta manifestacije.

2. Što ste u ovih osam godina napravili za mlade Šibenčane?

„Kulturaljka“ je od početka pokrenuta s ciljem poticanja mladih, kreativnih Šibenčana na aktivnije sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu grada, te s ciljem dobivanja prostora za kreativno izražavanje mladih u Šibeniku. Organizirali smo brojne izložbe, tribine, edukacijska predavanja, radionice i koncerte. Time smo sugrađanima dali prostor i priliku da se kreativno izraze te da njihove ideje dođu do šire publike. Koncertni dio programa održavali smo na različitim napuštenim i derutnim lokacijama, u i oko Šibenika, kako bismo ukazali na njihov potencijal.

3. Koji ste bendove ugostili?

Na „Kulturaljci“ su do sada nastupali brojni izvođači iz Hrvatske i regije: Brkovi, Stillness, Goran Bare i Majke, Fakofbolan, Damir Urban, Pips Chips & Videoclips, Kawasaki 3P, Psihomodo Pop, Repetitor, Zabranjeno Pušenje, Hladno Pivo i mnogi drugi.

4. Ovogodišnji dojmovi sudionika i posjetitelja…?

Tijekom ožujka organizirali smo izložbu, tribinu, edukativnu radionicu i party zagrijavanja, a sve je završilo velikim koncertnim finalom bendova Jinx, Kries i Kandžija i Gole Žene. Sadržajno i produkcijski, ove godine Kulturaljka je najbolje izgledala, a to su potvrdili i zadovoljni sudionici te publika.

5. Po kojem ključu birate bendove/izvođače za nastupe na „Kulturaljci“?

Uvijek se vodimo kvalitetom i autorskim radom. Nikada ne uključujemo popularnu ili zabavnu glazbu, jer smo mišljenja da takav vid zabave ni u jednom smislu ne pridonosi društvu. Biramo bendove koji imaju „što za reći“, koji idu „kontra srednje struje“ i one koji svojim radom pokušavaju utjecati i educirati publiku. Svake godine dajemo priliku i mladim, autorskim, lokalnim bendovima, da nastupaju prije „velikih“ izvođača, čime njihov rad dolazi do šire publike. Isto tako, pokušavamo dovoditi bendove koji još nisu nastupali u Šibeniku.

6. Vaše viđenje koncertne industrije u zemlji…?  

Ponuda koncerata u HR odraz je hrvatske publike i ukusa koji ona ima. Žalosno mi je da izvođači koji rade muzički i tekstualno pjesme ispod svake intelektualne civilizacijske razine, pune stadione i dvorane, a bendovi koji godine rada ulažu u „borbu za bolji svijet“, nazovimo to tako pjesnički, ne mogu doći do većeg broja publike i stvoriti interes kakav imaju ovi prvo spomenuti. Žalosno je da su posjećeniji i financijski isplativiji koncerti „tribute“ bendova nego autorskih bendova i da nam stranci dolaze u „naše dvorište“ raditi festivale za najšire mase pritom zarađujući ogroman novac - stvarajući horde „klonova“, koji isto razmišljaju, izgledaju i ponašaju se. Šteta je što „rock“ industrija, ako rock gledamo kao širi glazbeni pojam, ne dobiva ni približnu financijsku pomoć poput nekih drugih, žanrovski zatvorenih glazbenih krugova te što se alternativna glazba stavlja na margine industrije.

7. Glazbeni  festivali, kao dionici kulturno kreativne industrije u RH, imaju velik potencijal. Slažete li se s time?

Glazbeni festivali su jaki čimbenici gospodarstva i turizma čitave zemlje. Odlične su platforme za predstavljanje kulture, educiranje publike i privlačenje gostiju iz drugih zemalja. Oni sjajno povezuju ljude i na najbolji način poboljšavaju odnos između zemalja, pogotovo na „brdovitom Balkanu“. Ministarstva i institucije zadužene za razvoj glazbene industrije u RH trebale bi puno više investirati u taj vid kreativnih industrija jer se radi o, već godinama, rastućem trendu u svijetu koji svake godine privlači sve više sudionika i posjetitelja.

8. Ove je godine HDS dodijelio 5.000 kn financijskih sredstava iz BTL fonda za potporu manifestacije. Stručna služba ZAMP organizirala je i „Intro“ radionicu za mlade autore i bendove. Koliko vam znače ova sredstva i suradnja s našim Društvom?

Svaka pomoć nam puno znači jer je Udruga P.A.R.K. od početaka nezavisna, volonterska i neprofitna udruga. Veći dio potrebnog budžeta, primorani smo pokrivati sponzorstvima i donacijama. Drago nam je da je HDS drugu godinu za redom prepoznalo Kulturaljku kao projekt vrijedan financijske pomoći. Voljeli bismo da je taj iznos i veći od 5.000 kn, jer smo mišljenja da je projekt Kulturaljka stvarno hvalevrijedna akcija, koja svojim bogatim i slojevito strukturiranim programom predstavlja jedinstvenu manifestaciju, ne samo u Šibeniku nego i u cijeloj Dalmaciji. Zato se nadamo da ćemo i narednih godina biti uvršteni u financijski plan HDS-a. Suradnja s Društvom kroz edukativnu radionicu „Intro“ odlično se uklopila u ovogodišnji program. Drago nam je što smo kroz taj vid komunikacije radili na edukaciji bendova i što smo im, uz vašu pomoć, pomogli na njihovom glazbenom putu.


Popis svih dobitnika potpore ovogodišnjeg BTL natječaja nalazi se ovdje: http://www.zamp.hr/projekt/pregled/1729/rezultati-natjecaja-btl-2018 

Fotogalerija održane "Intro" radionice u sklopu "Kulturaljke", u organizaciji HDS ZAMP-a, 15. ožujka 2018, Klub Azimut, Šibenik. (Autor fotografija - Hrvoslav Pavić):  

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.