x

Jasminka Molnar, GS KUD-ova Grada Kutine: „Financijska potpora HDS ZAMP-a značajna je i dobrodošla“

Hrvatsko društvo skladatelja u 2018. godini će financijski poduprijeti 49 glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva s područja tradicijske glazbe. Jedan od dobitnika ovogodišnje financijske potpore je i Gradski savez KUD-ova Grada Kutine. Razgovarali smo s tajnicom Saveza, Jasminkom Molnar, koja je detaljnije predstavila rad Saveza i značaj ove potpore.

Hrvatsko društvo skladatelja sa stručnom Službom ZAMP ove je godine iz Fonda natječaja Tradicional dodijelilo ukupno 12.000 kn za stimulaciju Smotri u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova grada Kutine. HDS ZAMP podupire rad Saveza već četvrtu godinu zaredom. Koliko vam znači naša financijska potpora?

Svaka potpora u radu organizacija civilnog društva je vrijedna, osobito u slučaju očuvanja kulturne tradicije kroz organizaciju smotri, ali i afirmaciju djece i mladih u gradu i mjesnim odborima te njihovo aktivno uključivanje u rad folklornih, pjevačkih i tamburaških skupina. Financijska potpora HDS ZAMP-a značajna je i dobrodošla u godini kada po prvi puta organiziramo i dvije smotre na županijskom nivou te, uz ostale smotre koje su selekcijskog karaktera, i gastro-etno prezentaciju svih članica Saveza na obilježavanju manifestacije „Petrova – slavlja kutinskog“. Ukupan broj sudionika svih Smotri i Susreta u organizaciji GS KUD-ova Grada Kutine je oko 1900, a ako pribrojimo i publiku koja svaki puta ispuni dvoranu do posljednjeg mjesta, tada dolazimo do brojke od preko 3000 uključenih u događanja.

Prva od 4 vaše ovogodišnje Smotre koju podržavamo, održana je 3. ožujka u Domu kulture Kutina. Riječ je o 23. smotri dječjih tamburaških sastava i orkestara. Od ove je godine Smotra prerasla u županijsku. Što je utjecalo na njezino širenje i uključivanje djece s područja cijele Sisačko-moslavačke županije?

U želji za afirmacijom tamburaških i tradicijskih  glazbala, objedinjenih u dječje sastave i orkestre koja će uz primjenu propisanih Pravila imati priliku pokazati se među vršnjacima, ne samo Grada, već Županije i šire, ponudili smo Zajednici kulturno umjetničkih udruga SMŽ da budemo organizatori županijskih smotri s intencijom rasta. Odgovor na ovo pitanje najbolje će dati isječak iz osvrta Selektora Smotre, prof. Ivana Potočnika: „U želji da ova Smotra postane s vremenom izlučna, u smislu kvalificiranja najboljih na državnu razinu, objavljena su Pravila usklađena s Hrvatskim saborom kulture. Ova je Smotra pokazala, da tambura živi u ovom dijelu Hrvatske, a njena budućnost je neupitna. U zaključku je dodao: „Ako ova Smotra iz županijskog okvira preraste u državne Susrete, bio bi to dobitak za tamburu, tamburašku glazbu i nacionalnu, tradicijsku kulturu.“.

Smatramo da naš Savez ima dovoljno kapaciteta i znanja organizirati Smotre i Susrete na gradskoj, županijskoj ili nekoj višoj razini, što je dokazano kontinuitetom održavanja.

 

Pobjednik Smotre i osvajač Dječjeg tamburaškog Grand Prixa - Kutina 2018., prema ocjeni muzikologa Ivana Potočnika, dječji je tamburaški sastav KUD-a "Repušnica" pod vodstvom Siniše Pastula.  Kakva je konkurencija bila ove godine?

Na žalost, vremenska prognoza i bolesti utjecale su na brojnost prijavljenih, no bez obzira na kvantitet, gosp. Potočnik pohvalio je kvalitetu izvedenog i rekao kako je ova Smotra „praznik za žice“. Ove godine omogućili smo sudionicima i niz zanimljivih nagrada koji čine Smotru atraktivnijom (priznanje Organizatora za sudjelovanje ili osvojeno mjesto na Smotri, za sve sastave i njihove voditelje, besplatan ulaz na filmsku projekciju nakon Smotre, okrugli stol s domjenkom nakon Smotre za predstavnike orkestara i sastava…). Proglašavanjem pobjednika postigli smo zadržavanje publike u dvorani i napetost na nivou do samoga kraja. Prema Izvješću, fotografijama i objavama na društvenim mrežama može se vidjeti koliko su se nastupu i uspjehu radovala djeca ali i njihovi roditelji i voditelji. Neki su počastili i ohrabrili svoje male tamburaše u svojim društvima i dali im još jedan poticaj za nastavak sudjelovanja u njihovim tamburaškim počecima.

Ima li možda među djecom iz vašeg kraja talentiranih mladih skladatelja tamburaške glazbe ili oni (za sada) izvode isključivo tradicionalnu tamburašku glazbu?

Na Smotri održanoj u subotu 03. ožujka na repertoaru su uglavnom bile hrvatske tradicijske pjesme, u obradi voditelja skupina. Ima li među djecom iz našeg kraja mladih skladatelja tamburaške glazbe, u ovom trenutku iskreno ne znamo, no čim dobijemo povratnu informaciju naših članova i sudionika prijavljenih skupina koje su sudjelovale na Smotri, javit ćemo vam!

Više o manifestacijama u organizaciji Saveza potražite na stranici GS KUDova Grada Kutine

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.