x

Mario Vestić, Festival "Šokačke pisme": sredstva iz BTL natječaja puno nam znače

Hrvatsko društvo skladatelja u 2018. će godini iz fonda sredstava prikupljenih od naknada za prazne medije,
novčano stimulirati 42 projekta s područja popularne glazbe (tzv. BTL natječaj): (http://www.hds.hr/rezultati-natjecaja-btl-2018/). Prvi od projekata, 13. Glazbeni festival "Šokačke pisme", održan je 26. siječnja u Županji. Tim smo povodom razgovarali s direktorom festivala, Mariom Vestićem.

Jeste li zadovoljni posjećenošću ovogodišnjeg, 13. Glazbenog festivala „Šokačke pisme“? Kakve su bile reakcije publike i glazbenika koji su nastupali na festivalu?

Da, ovo je bilo 13. izdanje festivala “Šokačke pisme"; kao svih ovih godina dvorana kina “Mladost“ bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Reakcije publike su sjajne, jer ovo je inače kraj u kojem je tamburaška pjesma omiljena. Ove godine je publika mogla čuti 20 novih skladbi od kojih će neke sigurno ostaviti dublji trag i biti na stalnom repertoaru medija koji podržavaju glazbu. Sami glazbenici i autori rado dolaze na ovaj festival jer, kako oni vole reći: “Šokačke pisme su festival s dušom“.

Glavni organizacijski tim, uz Vas kao direktora, čine Damir Bačić i Hrvoje Bogutovac. Svi ste vrlo uspješni u svom autorskom radu, a na sudjelovanje u festivalu pozvali ste kolege, najbolje slavonske tamburaške autore. Time ste pokazali koliko Vam je važna kvaliteta skladbi sudionica festivala. Je li publika prepoznala tu komponentu i koliko Slavonci vrednuju tvorce tamburaških pjesama?

Publika je prepoznala tu našu težnju da tamburašku pjesmu sačuvamo u što je moguće bliže njenom izvornom obliku. Inzistiramo na tome da sam instrumentarij ne podlegne novim trendovima i iz tog razloga na ovom festivalu nema električnih instrumenata ni bubnja. Samo tambure i sviranje uživo,  jer uistinu bi bilo šteta koristiti instrumente koji svojim tehničkim mogućnostima zasjenjuju samu tamburu a samim tim i virtuoznost nekih majstora na tom, tako profinjenom instrumentu. Slavonci vrednuju svoje autore i svoje izvođače, a sam festival svake godine dodjeljuje „Posebno priznanje za doprinos u afirmaciji i očuvanju tamburaške glazbe“. Do sada su to priznanje dobili brojni autori i izvođači (Krešimir Bogutovac-Stipa, Đuka Galović, Antun Nikolić –Tuca, Andrija Filipović...), a ove godine to priznanje su ponijeli “Najbolji Hrvatski Tamburaši“  koji su ujedno obilježili svojih 30 godina postojanja i to baš u prostoru u kojem su službeno prvi put nastupili.

Je li ovogodišnji festival bio organizacijski zahtjevniji u odnosu na prethodno održane i koliko on znači gradu Županji?

Organizacijski smo mi već prilično uhodan tim, tako da ni ovaj festival nije bilo ni teže a ni lakše organizirati. Uvijek tu ima nekih sitnijih nepredviđenih situacija, ali kažem, mi smo već uhodan tim. Tih dana kada se održava festival, grad živi s njim i “zvone tambure malo jače nego inače“. Ovaj dio Hrvatske suočen je sa brojnim problemima (iseljavanje, egzistencija, demografija..) ali sve dok nas bude, slavonska će se duša široka krijepiti pjesmom.

Hrvatsko društvo skladatelja sa službom ZAMP, zlatni je pokrovitelj ovogodišnjeg festivala. Koliko Vam je dobivena financijska potpora iz našeg BTL natječaja, u iznosu od 10.000 kn, pomogla u organizaciji i realizaciji festivala?

Ako kažem da je uz grad Županju, HDS ZAMP naš najveći pokrovitelj, mislim da sam time rekao sve. Tih 10.000 kn nam puno znači i jako smo zahvalni na tome. Bez te pomoći bilo bi puno teže organizirati sve ovo. Još jednom hvala.

Koji su planovi za budućnost? HDS želi puno sreće i uspjeha u održavanju svih predstojećih izdanja festivala. Čuvajte i dalje tradiciju, nek' se tambura čuje i Šokci vesele!

Festival ide dalje. Nagodinu je 14-ti a ja se nadam da će živjeti i dugo, dugo poslije nas. Možda će se mijenjati ljudi u organizacijskom odboru, ali ono zbog čega je pokrenut festival “Šokačke pisme“, a to je očuvanje tradicije, to se ne smije promijeniti. Hvala na lijepim željama. Zvonit će ovim šorovima tambura sve dok nas ima!

Foto galerija:

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.