Jasminka Molnar, GS KUD-ova Grada Kutine: „Financijska potpora HDS ZAMP-a značajna je i dobrodošla“

Hrvatsko društvo skladatelja u 2018. godini će financijski poduprijeti 49 glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva s područja tradicijske glazbe. Jedan od dobitnika ovogodišnje financijske potpore je i Gradski savez KUD-ova Grada Kutine. Razgovarali smo s tajnicom Saveza, Jasminkom Molnar, koja je detaljnije predstavila rad Saveza i značaj ove potpore.

Hrvatsko društvo skladatelja sa stručnom Službom ZAMP ove je godine iz Fonda natječaja Tradicional dodijelilo ukupno 12.000 kn za stimulaciju Smotri u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova grada Kutine. HDS ZAMP podupire rad Saveza već četvrtu godinu zaredom. Koliko vam znači naša financijska potpora?

Svaka potpora u radu organizacija civilnog društva je vrijedna, osobito u slučaju očuvanja kulturne tradicije kroz organizaciju smotri, ali i afirmaciju djece i mladih u gradu i mjesnim odborima te njihovo aktivno uključivanje u rad folklornih, pjevačkih i tamburaških skupina. Financijska potpora HDS ZAMP-a značajna je i dobrodošla u godini kada po prvi puta organiziramo i dvije smotre na županijskom nivou te, uz ostale smotre koje su selekcijskog karaktera, i gastro-etno prezentaciju svih članica Saveza na obilježavanju manifestacije „Petrova – slavlja kutinskog“. Ukupan broj sudionika svih Smotri i Susreta u organizaciji GS KUD-ova Grada Kutine je oko 1900, a ako pribrojimo i publiku koja svaki puta ispuni dvoranu do posljednjeg mjesta, tada dolazimo do brojke od preko 3000 uključenih u događanja.

Prva od 4 vaše ovogodišnje Smotre koju podržavamo, održana je 3. ožujka u Domu kulture Kutina. Riječ je o 23. smotri dječjih tamburaških sastava i orkestara. Od ove je godine Smotra prerasla u županijsku. Što je utjecalo na njezino širenje i uključivanje djece s područja cijele Sisačko-moslavačke županije?

U želji za afirmacijom tamburaških i tradicijskih  glazbala, objedinjenih u dječje sastave i orkestre koja će uz primjenu propisanih Pravila imati priliku pokazati se među vršnjacima, ne samo Grada, već Županije i šire, ponudili smo Zajednici kulturno umjetničkih udruga SMŽ da budemo organizatori županijskih smotri s intencijom rasta. Odgovor na ovo pitanje najbolje će dati isječak iz osvrta Selektora Smotre, prof. Ivana Potočnika: „U želji da ova Smotra postane s vremenom izlučna, u smislu kvalificiranja najboljih na državnu razinu, objavljena su Pravila usklađena s Hrvatskim saborom kulture. Ova je Smotra pokazala, da tambura živi u ovom dijelu Hrvatske, a njena budućnost je neupitna. U zaključku je dodao: „Ako ova Smotra iz županijskog okvira preraste u državne Susrete, bio bi to dobitak za tamburu, tamburašku glazbu i nacionalnu, tradicijsku kulturu.“.

Smatramo da naš Savez ima dovoljno kapaciteta i znanja organizirati Smotre i Susrete na gradskoj, županijskoj ili nekoj višoj razini, što je dokazano kontinuitetom održavanja.

 

Pobjednik Smotre i osvajač Dječjeg tamburaškog Grand Prixa - Kutina 2018., prema ocjeni muzikologa Ivana Potočnika, dječji je tamburaški sastav KUD-a "Repušnica" pod vodstvom Siniše Pastula.  Kakva je konkurencija bila ove godine?

Na žalost, vremenska prognoza i bolesti utjecale su na brojnost prijavljenih, no bez obzira na kvantitet, gosp. Potočnik pohvalio je kvalitetu izvedenog i rekao kako je ova Smotra „praznik za žice“. Ove godine omogućili smo sudionicima i niz zanimljivih nagrada koji čine Smotru atraktivnijom (priznanje Organizatora za sudjelovanje ili osvojeno mjesto na Smotri, za sve sastave i njihove voditelje, besplatan ulaz na filmsku projekciju nakon Smotre, okrugli stol s domjenkom nakon Smotre za predstavnike orkestara i sastava…). Proglašavanjem pobjednika postigli smo zadržavanje publike u dvorani i napetost na nivou do samoga kraja. Prema Izvješću, fotografijama i objavama na društvenim mrežama može se vidjeti koliko su se nastupu i uspjehu radovala djeca ali i njihovi roditelji i voditelji. Neki su počastili i ohrabrili svoje male tamburaše u svojim društvima i dali im još jedan poticaj za nastavak sudjelovanja u njihovim tamburaškim počecima.

Ima li možda među djecom iz vašeg kraja talentiranih mladih skladatelja tamburaške glazbe ili oni (za sada) izvode isključivo tradicionalnu tamburašku glazbu?

Na Smotri održanoj u subotu 03. ožujka na repertoaru su uglavnom bile hrvatske tradicijske pjesme, u obradi voditelja skupina. Ima li među djecom iz našeg kraja mladih skladatelja tamburaške glazbe, u ovom trenutku iskreno ne znamo, no čim dobijemo povratnu informaciju naših članova i sudionika prijavljenih skupina koje su sudjelovale na Smotri, javit ćemo vam!

Više o manifestacijama u organizaciji Saveza potražite na stranici GS KUDova Grada Kutine