Reakcija HDS ZAMP-a: Autori zaslužuju naknadu za korištenje svoje glazbe, pa i u fitness klubovima!

Dužni smo reagirati vezano za posljednje medijske napise o „kaznama“ za puštanje glazbe s YouTubea u jednom karlovačkom fitness klubu i izvorni članak objavljen na Kaportalu 6. veljače pod nazivom „Pitaju se zašto mladi odlaze? Zbog jedne pjesme puštene s YouTubea mladoj poduzetnici odrezali su kaznu od čak 8.000 kuna“.

Glazba u poslovnom prostoru dodana je vrijednost koja privlači nove klijente, zadržava one stare i utječe na stvaranje željene atmosfere, kao i na raspoloženje, ponašanje i konzumaciju gostiju i motivaciju zaposlenika. Za svako korištenje glazbe u poslovanju, što podrazumijeva i poslovanje fitness kluba, potrebno je odobrenje autora, odnosno kolektivne udruge koja štiti njihova autorska prava. Korisnici glazbe pritom mogu koristiti bilo koji uređaj ili kanal, pa i YouTube koji je legalan i dostupan servis.

Temeljem naše obaveze da ostvarimo prava autora i spriječimo svako njihovo kršenje, dužni smo u slučajevima kršenja prava posegnuti i za pravnim mjerama, pa i prekršajnim prijavama. I ovdje je o tome riječ, o prekršajnom postupku i kazni izrečenoj na prekršajnom sudu, a zbog kršenja zakona. Dakle, ne radi se niti o autorskoj naknadi za članove benda Coldplay niti prihodu za HDS ZAMP: oni neće dobiti niti lipe od navedenog iznosa, već sve ide u proračun.

Za korištenje glazbe u svojem poslovanju, fitness klubovi poput ovoga plaćaju mjesečnu naknadu za autore, izvođače i diskografe u ukupnom iznosu od cca 220 kn. A sve naknade prikupljene od generalnih korisnika (ugostitelji, fitness centri, trgovine i sl.) dijele se glazbenim autorima, izvođačima i diskografima (vlasnicima fonograma) čija su djela zabilježena u domaćem eteru.

U prilog svemu izrečenom ide i izjava voditelja zagrebačkog XXL Fitness centra: „Glazba je izvrsna podloga našeg svakodnevnog poslovanja, kako u teretani, tako i tijekom održavanja tzv. grupnih treninga. Dodatno motivira naše korisnike i čini im boravak u našem prostoru ugodnijim. Kako neprestano investiramo u nove sprave, programe i objekte, investicija u glazbu je neizostavan dio našeg poslovnog plana“. Za dodatno informiranje o poslovnom korištenju glazbe preuzmite našu brošuru „Glazba radi za vas“.

Foto: Pexels