x

U današnjem konkurentnom poslovnom okružju, mnogi traže nove načine kojima bi mogli unaprijediti svoje poslovanje i tako privući i zadržati klijente te poboljšati radne uvjete i okružje u kojem rade zaposlenici. Glazba može dati tu prednost!

Internet - live stream/online koncerti

Internetski prijenosi prethodno snimljenih ili nastupa uživo i njihove razne varijante financiranja, organizacije, izvedbe i naplate relativno su novi oblik javnog priopćavanja glazbe.

Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, za svako korištenje glazbenog autorskog djela u javnosti, MP3 i drugim digitalnim formatima potrebno je ishoditi odobrenje autora.

Na digitalnom tržištu moguće su različite varijante tzv. live-stream koncerata - od kućnih nastupa u vlastitoj produkciji koja uključuju samo web kameru, mikrofon i veliki entuzijazam bez naplate virtualnih ulaznica, do poslovnih događanja s prijenosom glazbenih nastupa ili prijenosa koncerata uživo, s profesionalnom audiovizualnom produkcijom, jakim sponzorom koji financira projekt i kupnjom ulaznica ili čak posebnih pogodnosti za neke kategorije gledatelja.

Neovisno o vrsti događanja koje planirate, korisno je i odgovorno znati trebate li za svoj online prijenos regulirati autorska prava i na koji način.

Imajući u vidu otežane okolnosti glazbenog poslovanja, kao i specifičnost potrebe za live stream koncertima u 2020. i 2021. godini, HDS ZAMP primjenjuje poseban cjenik i uvjete plaćanja za ovakve događaje.

HDS ZAMP je direktno licencirao korištenje svog repertoar s platformama poput Facebooka, YouTubea i Instagrama pa trenutno nije nužno dodatno regulirati autorska prava. Drugim riječima, za predmetnu izvedbu niste dužni platiti autorsku naknadu. Međutim, u budućnosti može doći do promjena pravne regulacije i odgovornosti, pa u slučaju budućih izvedbi svakako provjerite na našim stranicama ukoliko je došlo do promjena.

Odlučite li se na prijenos putem neke druge platforme ili npr. vlastite web stranice – uz publikom koja je platila ulaznicu, bez nje ili u nekoj dodatnoj varijanti – molimo Vas da provjerite potrebu plaćanja licence za autorski honorar za prijenos.

Ugovori za licenciranje live stream nastupa s publikom ili bez publike nalaze se na dnu popisa Dokumenti u desnom okviru stranice.

S obzirom na specifičnost „novo normalnog“ glazbenog i poslovnog terena, preporučamo da se za licenciranje svih online koncerata, uključujući autorske online koncerte u organizaciji samih glazbenika odnosno autora, obratite na priredbe.prijava@hds.hr.

Naši djelatnici su vam na raspolaganju i ljubazno će odgovoriti na sva pitanja i dati sve informacije vezano za live stream koncerte!

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers
x

Kalkulator naknade za korištenje glazbe

Izračun je informativne prirode. Za točne izračune i ponudu koja će u obzir uzeti eventualne popuste, molimo Vas da nas
izravno kontaktirate.

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.