x

U današnjem konkurentnom poslovnom okružju, mnogi traže nove načine kojima bi mogli unaprijediti svoje poslovanje i tako privući i zadržati klijente te poboljšati radne uvjete i okružje u kojem rade zaposlenici. Glazba može dati tu prednost!

Elektronički mediji

Televizijske i radijske postaje vlasnici su nosača zvuka ili spotova koje su kupili za potrebe emitiranja svojeg programa. No, one nisu vlasnici tih snimljenih glazbenih djela, taj "živi" sadržaj vlasništvo je njegovih autora i zaštićen je Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima. U trenutku emitiranja te snimke u programu radijske ili televizijske postaje, dolazi do javne izvedbe glazbenog djela za što je potrebno imati odobrenje autora i ostalih nositelja prava na glazbi. Stoga su i televizijske i radijske postaje dužne pribaviti odobrenje za javnu izvedbu glazbenih djela i za to platiti određenu naknadu.

Jedna naknada za sva prava na glazbi

Osim prava autora glazbenih djela, na glazbi postoje i prava umjetnika izvođača i prava proizvođača fonograma. Njihova prava također se ostvaruju kolektivno, a u Hrvatskoj ih predstavljaju udruge HUZIP (Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava) i ZAPRAF (Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava). Suradnjom svih nositelja prava na glazbenim djelima u Hrvatskoj moguće je vrlo jednostavno, kroz Službu HDS ZAMP, doći do svih potrebnih odobrenja za korištenje glazbe. Drugim riječima, naknade za sve nositelje prava naplaćuju se u jedinstvenom sustavu i kroz jedinstvenu cijenu.

Naknade se plaćaju u mjesečnim paušalima sukladno ugovoru sklopljenom s HDS ZAMP-om, a ukoliko paušal nije ugovoren sukladno važećoj tarifi i Pravilniku o naknadama za javno izvođenje.

Vrijednost boda u tekućoj godini za iznos autorske, izvođačke i fonogramske naknade utvrđene u bodovima možete pronaći pod "Tarife i obrasci za prijavu" i na web stranicama Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (Glasnik intelektualnog vlasništva 13/2013).

Odabirom jedne od skupina medija informirajte se o zakonskim obvezama, visini naknada, pribavite potrebne obrasce i pitajte nas sve što vas zanima.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers
x

Kalkulator naknade za korištenje glazbe

Izračun je informativne prirode. Za točne izračune i ponudu koja će u obzir uzeti eventualne popuste, molimo Vas da nas
izravno kontaktirate.

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.