x

Informirajte se o najnovijim aktivnostima HDS ZAMP-a, te glazbenim događanjima.

Uspješno druženje hrvatskih skladatelja i europarlamentaraca u Bruxellesu

Delegacija Hrvatskog društva skladatelja u Bruxellesu je ovog tjedna sudjelovala na forumu „Meet the Authors“ kojeg je organizirala Europska udruga društava za zaštitu autorskih prava (GESAC) uz pomoć Europskog saveza skladatelja (ECSA).

Uz obraćanje brojnih uglednih imena europske politike i kulture, forum je sadržavao i panel diskusije u kojima su, uz poznate  autore, sudjelovali mnogi zastupnici Europskog parlamenta. Osnovna tema bila je utjecaj digitalne ekonomije na glazbu, skladatelje i njihova prava. Skladatelji su, kao mali poduzetnici u kulturi, prva karika u lancu stvaranja proizvoda i usluga o kojima ovise mnogi drugi stoga žele ukazati na jedinstvenost svog položaja. Oni su istodobno jezgra kreativne industrije i neizostavan faktor ekonomije u digitalnom okruženju. 

Stavove hrvatskih skladatelja i njihove udruge za kolektivno ostvarivanje prava na forumu su zastupali  akademik Zoran Juranić, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja;  Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a i dopredsjednik ECSA-e; skladatelji Tamara Obrovac, Husein Hasanefendić Hus, Neno Belan, Pero Kozomara te Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Oni su  se tom prilikom susreli i s hrvatskim europarlamentarcima.  Na prvom takvom druženju, održanom u veoma ugodnoj atmosferi, sudjelovali su Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Marijana Petir, Ruža Tomašić i Tonino Picula. Članovi HDS-a izložili su im svoja razmišljanja kako bi pri budućim odlukama u Europskom Parlamentu imali na umu potrebe svih hrvatskih glazbenih kreativaca.

„Čast nam je što su uspjeli naći vremena za ovaj susret, veoma važan za Društvo i sve njegove članove. Ostali zastupnici ispričali su se radi obaveza, ali Društvo će se potruditi da inicijativa dođe i do njih. Skladatelji i drugi autori stvaraju i održavaju kulturnu raznolikost na kojoj se temelji suvremena Europa, dok istovremeno doprinose očuvanju svojih nacionalnih, regionalnih i lokalnih identiteta, kultura i govora. Taj proces je posebno važan za male narode jer prepoznavanjem i poštivanjem talenta i rada hrvatskih autora skrbi se za hrvatski jezik i njegova narječja te čuva tradicija i kultura,“ kazao je Antun Tomislav Šaban.

Susret s „jakim snagama“ HDS-a Tonino Picula je komentirao ovako: „Zaštita autorskih prava u digitalnom okruženju je dinamična materija koja ne trpi ignoriranje ili pasivan odnos. Drago mi je što smo razgovarali u ambijentu EU gdje će to, uz ostale teme koje se vezuju za digitalnu ekonomiju i nove načine zaštite intelektualnih prava, doći na nove komisije. Međutim, Parlament je taj koji na kraju mora odobriti svaki prijedlog. Zato je ovaj susret europarlamentaraca, koji odlučuju, i onih kojima je najviše stalo da se autorska prava štite, skladatelja, za pohvalu.“

Glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec ističe: „Europa je prepoznala kulturni i kreativni sektor kao onaj s najvećim potencijalom za razvoj i stvaranje novih radnih mjesta i vrijednosti. Ovaj događaj omogućio je skladateljima i udrugama koje ih zastupaju da pokažu kako se političke smjernice o autorskom pravu izravno tiču prava stvaratelja, kako je stvarateljima iznimno stalo do njihovih prava, te da se oslanjaju na njih kako bi mogli nastaviti sa svojim profesionalnim djelovanjem.”

I Tamara Obrovac zadovoljna je onim što je vidjela i čula u Bruxellesu: „Moj dojam je da mi autori imamo iza sebe ozbiljnu organizaciju, respektabilnu u međunarodnim krugovima, koja ravnopravno s drugima sudjeluje u kreaciji elemenata važnih za regulaciju autorskih prava. I pritom ozbiljno dobro artikulira i štiti naše interese. Što se tiče susreta s europarlamentarcima, bilo nam je važno da ih informiramo barem o osnovnom stanju stvari. Htjeli smo – a mislim i uspjeli – personalizirati pojam autorstva, podsjetiti ih da su autori ljudi od krvi i mesa čiji rad i prava treba štititi. I, meni osobno jako važno, naglasiti im da se kroz to što mi radimo, stvara i kulturni identitet zemlje. To nam je neophodno potrebno jer smo mala i mlada država.“

„Cijenio sam susret s autorima. Ključne poruke bile su vrlo jasne. Slobodno mi ubuduće obratite pozornost na teme i termine rasprava u EU/EP koje su relevantne s aspekta vaših interesa“, komentirao je Andrej Plenković dok je Ruža Tomašić poručila: „Druženje s hrvatskim skladateljima bilo mi je iznimno ugodno. Vezano uz stavove europskih autora u vezi prijedloga pravnih akata, vrlo je bitno da me informirate o tome što je za vas korisno. ”

U delegaciji HDS-a bili su autori različitih glazbenih žanrova: od klasike do pop, rock, jazz ili klapske glazbe, baš kao što su i među europarlamentarcima na druženju bile zastupljene sve političke opcije. „Za dobar komad glazbe ili teksta svejedno je li njegov autor SDP-ovac, HDZ-ovac ili HNS-ovac, riječ je o nečemu važnom, djelu nečijeg duha. Politika treba biti ujedinjena u zaštiti tog djela, a ne tražiti podjelu gdje joj nema mjesta,“ komentirao je Picula.  

Forum Meet the Authors je bio odlična prilika da se započne konstruktivan dijalog s novim političarima Europske Unije, a poglavito sa svojim zastupnicima u Bruxellesu. Po reakcijama, čini se da je cilj i ostvaren. Zato će HDS i njegova stručna služba ZAMP nastaviti i ubuduće informirati pojedince i stranke  čiji će glasovi u europskom, ali i u nacionalnom parlamentu ubuduće značajno utjecati na status autora.

Više o forumu “Meet The Authors” na  http://www.meettheauthors.eu/

Video zapise foruma pogledajte na linku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.