x

Informirajte se o najnovijim aktivnostima HDS ZAMP-a, te glazbenim događanjima.

Susret hrvatskih autora i europarlamentaraca u Bruxellesu

Foto: Susret delegacije Hrvatskog društva skladatelja s europarlamentarcima, Bruxelles, 2014.

Uoči foruma „Meet the authors“ koji će se 30. svibnja održati u Bruxellesu, delegacija hrvatskih autora koju predvodi Hrvatsko društvo skladatelja susrest će se s domaćim europarlamentarcima.

Ante Pecotić, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a, Nenad Marčec, direktor stručne službe ZAMP te autori i glazbenici Mladen Tarbuk, Nikša Bratoš i Mia Dimšić upoznat će naše zastupnike sa specifičnostima svog poziva i zanimanja, poglavito tijekom aktualne reforme autorskog prava u segmentu digitalnog tržišta. Ovo je, podsjetimo, drugi susret takve vrste – među zastupnicima koji su 2014. primili hrvatske autore bio je i današnji premijer Vlade RH, Andrej Plenković.

Zahvaljujući višegodišnjem radu i lobiranju autorskih društava na području EU, Komisija je prepoznala i gospodarsku važnost kulturnih i kreativnih industrija kao i probleme kreativaca, posebice problem tzv. prijenosa vrijednosti -  velika internetska carstva poput YouTubea, Googlea, Facebooka i sl. na ogromnom prometu kreativnim sadržajima (filmovi, glazba, fotografije) imaju značajnu financijsku korist, a autori i tvorci tog sadržaja za to ne primaju ikakvu naknadu ili primaju tek zanemarivu naknadu. Takvim obezvrjeđivanjem rada autora koji stvaraju sadržaj na kojem počiva veliki dio digitalnog tržišta, dolazi do tržišne distorzije koja ometa daljnji razvoj tržišta i njegovu održivost.

Postojeći propisi omogućuju internetskim platformama izbjegavanje odgovornosti uz izgovor da su oni puki pružatelji platforme za razmjenu sadržaja koje korisnici sami postavljaju te da oni svojim poslovanjem nisu odgovorni za stavljanje djela na raspolaganje javnosti ili priopćavanje djela javnosti. Prijedlog Europske komisije, međutim, ipak (premda minimalno!) ide za tim da se takva manjkavost propisa ispravi. Trenutno su u tijeku parlamentarne konzultacije i rasprave o prijedlogu ove Direktive kroz različite odbore u Europskom parlamentu. Pritom i druga strana snažno lobira za održavanje situacije kakva trenutno jest, pa tako postoje i prijedlozi amandmana na Direktivu kojima bi se posebno spriječilo rješavanje problema prijenosa vrijednosti. Konačni ishod gotovo je nemoguće predvidjeti prije samoga glasanja o Direktivi.

Također, u sklopu cjelokupne reforme donesena je i zasebna Direktiva o kolektivnom ostvarivanju prava. Ova direktiva prihvaćena je i u Hrvatskoj te je s njom usklađeno i hrvatsko zakonodavstvo. Hrvatsko društvo skladatelja kao vodeće društvo za kolektivno ostvarivanje prava u Hrvatskoj i jedno od razvijenih društava u EU uvelike je udovoljavalo kriterijima ove Direktive, a upravo je u tijeku ipak zahtjevna prilagodba ostalim točkama Direktive.

Hrvatska delegacija predstavit će položaj autora u kontekstu digitalnog tržiša te gospodarski potencijal glazbe kao nezaobilaznog dijela kulturnih i kreativnih industrija koje hrvatskom BDP-u pridonose s 15 milijardi kn prihoda godišnje i čine 2,3% hrvatskog BDP-a. Zapošljavaju više od 42 tisuće, uglavnom mladih visokoobrazovanih ljudi i izrazito su otporne na gospodarsku krizu.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.