x

Informirajte se o najnovijim aktivnostima HDS ZAMP-a, te glazbenim događanjima.

Održan sastanak HDS ZAMP-a i obrađivača tradicijske glazbe

U prostorijama HDS ZAMP-a okupili su se obrađivači, aranžeri i koreografi tradicijske glazbe kako bi se raspravilo pitanje naplate autorskih naknada za takvu vrstu glazbe.

Okupljenima su se obratili glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, te savjetnik za komunikacije, Milan Majerović-Stilinović koji je predstavio kronologiju slučaja između ZAMP-a i KUD-ova te pitanje naplate autorskih honorara za tradicijska djela.

"Očuvanje kulturne baštine i tradicije cilj je HDS ZAMP-a, a to podrazumijeva adekvatnu autorsku naknadu onima koji su svoj život posvetili prikupljanju i obradi tradicijskih napjeva i plesova", istaknuto je na sastanku te naglašeno kako je važno poraditi na edukaciji onih koji prijavljuju izvedena djela ZAMP-u budući da značajan broj tradicijskih djela i koreografija ima svoje obrađivače koji zaslužuju pravednu i pravičnu naknadu.

Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku izjavio je kako je "ogromna količina neznanja" uzrokovala nesporazum između KUD-ova i ZAMP-a te kako je potrebno poraditi na edukaciji kako bi se razlikovao tradicijski napjev od obrade tradicijskog napjeva.

Koreografkinja i folkloristkinja Senka Jurina naglasila je kako KUD-ovi jesu financijski opterećeni, ali je svakako potrebno platiti autorsku naknadu "jer se bez toga ne može! Plaćaju se eventualno partiture i postavljanje koreografije, ali ne i autorska prava koja pripadju obrađivačima za svaku izvedbu".

Veliku ulogu aranžera pojasnio je i Siniša Leopold: "Taj posao je jako odgovoran i ne može ga svatko raditi, oni doprinose vrijednosti tradicije".

"Obrađivač je autor onog što je on napravio, onog što je njegov doprinos tradicijskoj glazbi. Ona ne bi postojala bez institucije obrađivača i odgovornih ljudi koji su uložili svoje vrijeme i trud u prikupljanje narodne građe i njenu prilagodbu. Njihova je važnost golema", istaknuo je Božidar Potočnik čiji staž u Ansamblu LADO seže još do 1955.

Ovaj sastanak bio je uvertira za skup "Tradicijska glazba - pravna regulativa i naplata autorskih naknada" koji će se održati u utorak, 21. veljače u 12 sati u dvorani Hrvatskog društva skladatelja, Berislavićeva 9, u Zagrebu.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.