x

Informirajte se o najnovijim aktivnostima HDS ZAMP-a, te glazbenim događanjima.

Održan okrugli stol o krivotvorinama i piratstvu na Internetu

U Europskom domu u Zagrebu održan je okrugli stol pod nazivom "Krivotvorine i piratstvo - izazovi digitalnog doba" u okviru nacionalne kampanje "Stop krivotvorinama i piratstvu na Internetu" čiji je dio i HDS ZAMP.

Panel diskusiji prethodila su predstavljanja aktivnosti i rezultata dosadašnjeg tijeka kampanje članova Koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva u RH.

O ilegalnom preuzimanju glazbenih sadržaja s Interneta govorila je Anita Glavaš (ZAPRAF) koja je istaknula kako je Hrvatska 57. zemlja svijeta po stopi piratstva, dok se Ana Rački Marinković iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo dotakla razmjera trgovine krivotvorenim i piratskim proizvodima u EU i RH. Statističke podatke o krivotvorenim proizvodima u poštanskom prometu predstavila je Ines Živčić iz Carinske uprave Ministarstva financija. Marko Vrkljan (MUP) govorio je suzbijanju trgovine krivotvorenim i piratskim proizvodima u RH predstavivši akciju MUP-a kojom je ugašena jedna web stranica s piratskim filmskim sadržajem.

Posebno je zanimljiva bila panel diskusija u kojoj su, pod moderiranjem Milana Majerovića Stilinovića (HDS ZAMP), sudjelovali Ivana Jurin Puhalo (Udruga nositelja prava na žig - BOA), Zoran Vujasin (Društvo za zaštitu audiovizualnih djela - APAW), Rajka Truban Žulj (HALMED) i Danijela Marković Krstić (Europski potrošački centar). U diskusiji je istaknuta potreba za boljom zakonskom regulacijom zaštite proizvoda koji se temelje na intelektualnom vlasništvu, kao i razvijanjem svijesti društva o vrijednosti i potencijalu autorskog djela, bilo da je riječ o filmu ili pjesmi ili o opipljivom proizvodu poput tenisica, torbi i sl.

Građani se u akciju mogu uključiti putem besplatnog telefona 0800 1222 i prijaviti krivotvorene proizvode koji, osim što ugrožavaju autore, mogu ugrožavati zdravlje i sigurnost kupaca.

Više o kampanji saznajte na službenim Facebook i Twitter kanalima.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.