x

Informirajte se o najnovijim aktivnostima HDS ZAMP-a, te glazbenim događanjima.

Festival 18. Večeri dalmatinske šansone Šibenik 2015.: pozdrav Arsenu, slavlje "Petrunjele" i "Srca"

Večer internacionalne glazbe – hommage Arsenu i putovanje kroz vrijeme

Proteklog vikenda, 21. i 22. kolovoza, Festival Večeri dalmatinske šansone proslavio je punoljetnost na glavnom gradskom trgu između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice. Festival je uz slavljeničku, zbog Arsenovog odlaska, imao i tužnu notu. Posvećen najvećem glazbenom šibenskom sinu, istovremeno je bio posljednji prijateljski pozdrav ali i oda rijetko plodonosnom umjetničkom životu. Organizatori Festivala, direktor Branko Viljac i umjetnički direktor Dušan Šarac, programski su koncept podijelili u dvije večeri – Večer internacionalne glazbe i Večer novih skladbi.

Prva Večer bila je glazbeno putovanje kroz proteklih 50 godina uz izvedbe 24 pjesme koje su od 1965. do 2015. odnosile nagrade na pozornicama „Eurosonga“, „San Rema“, „Splitskog festivala“, „Zagrebačkog festivala“, “Festivala omladine Subotica” i kastavskog “CHAnsonfesta“. Uz pratnju festivalskog orkestra kojim je ravnao maestro Damir Marušić i voditeljski par Nevenu Rendeli i Roberta Ferlina, večer je imala i svoje posebno emotivne trenutke: prigodni hommage Arsenu uputili su Zlatko Gall i Siniša Škarica. U kiši koja je počela padati dok je Ivo Pattiera izvodio Arsenovu pjesmu „Dida moj“, mnogi su vidjeli tužnu simboliku. 

Večer novih skladbi – „Petrunjela“ osvojila publiku, „Srce zna“ stručni sud

Između više od 130 prijavljenih skladbi, njih 24 je izabrano za drugu večer – Večer novih skladbi. Ona je uz izravan prijenos na HRT3 ponudila nastupe pet dueta, sedam klapa, jedanaest solista i jednog sastava. Uz pratnju izvrsnog festivalskog orkestra pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog od čije kvalitete organizatori nisu odstupali ni ove godine, izvođači su publici i gledateljima pred malim ekranima osigurali glazbeno-emotivnu poslasticu za pamćenje.
Već tijekom nastupa klape Kaše iz Dubrovnika, reakcija publike na izvedbu njihove pjesme „Petrunjela“ rekla je sve. Tako je Grand Prix Festivala otišao upravo u ruke mladih Dubrovčana koji su kući odnijeli i 1. Nagradu publike, Nagradu za najbolje kantautorsko djelo i Nagradu „Šansonjer“ za najbolje debitante. „Jako smo ponosni na nagrade, osobito zato što smo po prvi puta u Šibeniku i ne krećemo se u estradnim krugovima. Iskreno, nismo mogli ni sanjati da bi mogli dobiti bilo kakvu nagradu. Najponosniji smo na nagradu publike, ali ništa manje nije važna ni kantautorska jer je ona potvrda meni, kao autoru, da radim dobro“, rekao je autor glazbe i teksta „Petrunjele“, ujedno član klape Kaše, Vicko Dragojević.

Eduard Botrić, dobitnik 1. Nagrade ocjenjivačkog suda i „Šansonjera“ za najbolji aranžman za pjesmu „Srce zna“ u izvedbi klape Iskon otkrio nam je koja se priča krije iza ove pobjedničke pjesme: „Stara je 18 godina, kao i Šibenski festival, a tada je po prvi puta snimljena demo snimka i to za festival 'Melodije hrvatskog Jadrana'. Otpjevao ju je Toni Kesić. Međutim, na natječaj Melodija smo zakasnili i nekako je ostala u ladici. Prije dvije godine Toni je došao u klapu Iskon i sjetio se upravo nje. Klapa ju je poslušala, svidjela im se, a zatim ju je Toni ponovno snimio. Poslali smo je na ovaj Festival bez ikakvih očekivanja. Drago mi je da ju je stručni žiri prepoznao, a posebno me raduje nagrada za aranžman jer su o njoj odlučivali članovi orkestra, što je još jedno priznanje struke.“  

Klapa Maslina je na samom kraju Večeri novih skladbi još jednom odala počast Arsenu, otpjevavši uglas s publikom „Odlazak“ kojeg je Arsen skladao na stihove Tina Ujevića.

Nagrade:

1. NAGRADA OCJENJIVAČKOG SUDA
„Srce zna“ – Eduard Botrić/Jakša Matošić/Eduard Botrić , izvođač Klapa Iskon

2. NAGRADA OCJENJIVAČKOG SUDA
„Tvoj glas“ (Neno Belan, Zvonimir Zrilić/Neno Belan/Neno Belan), izvođači Neno Belan i Maja Posavec

3. NAGRADA OCJENJIVAČKOG SUDA
„Dobrodošla“
  (Nenad Ninčević, Branimir Kopitović/ Nenad Ninčević/ Branimir Kopitović), izvođač Đani Stipaničev
i
„Ljubav“ (Hrvoje Hodak/Hrvoje Hodak/Olja Dešić), izvođači Hrvoje Hodak i Elma Burnić


NAJBOLJI ARANŽMAN - Eduard Botrić
,Srce zna“, izvođač Klapa Iskon

NAJBOLJI TEKST - Nenad Ninčević – „Oće duša vanka tila“, izvođač Marko Škugor

NAJBOLJA INTERPRETACIJA - Đani Maršan, pjesma „U masliniku“ (D.Rapotec Ute/Nedo Zuban, Đani Maršan/Aleksandar Valenčić)

NAJBOLJE KANTAUTORSKO DJELO - Vicko Dragojević, „Petrunjela“, izvođač klapa Kaše

NAGRADA „Šansonijer“ ZA NAJBOLJEG DEBITANTA – Klapa Kaše

NAJIZVOĐENIJA ŠANSONA s prošlogodišnjeg festivala
„Daj mi daj“ - Aljoša Draganić-Vrančić/ Aljoša Draganić-Vrančić/ Neno Belan

1. NAGRADA PUBLIKE
„Petrunjela“ (Vicko Dragojević/Vicko Dragojević/Vicko Dragojević/Đelo Jusić), izvođač Klapa Kaše

2. NAGRADA PUBLIKE
„Oće duša vanka tila“ (Nenad Ninčević,Branimir Kopitović/Nenad Ninčević/Remi Kazinoti)

3.NAGRADA PUBLIKE
„Tvoj glas“ (Neno Belan, Zvonimir Zrilić/Neno Belan/Neno Belan), izvođači Neno Belan i Maja Posavec

 

Fotogalerija Festivala

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.