x

Informirajte se o najnovijim aktivnostima HDS ZAMP-a, te glazbenim događanjima.

Preminuo Tomislav Radočaj

Tomislav Radočaj, pravnik i intelektualac, sudac u mirovini i dugogodišnji bivši direktor službe Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja, preminuo je nakon kratke bolesti 14. veljače u Zagrebu u 79. godini života.

U svojoj iznimno dugoj profesionalnoj karijeri koja je trajala više od pedeset godina istaknuo se kao izvrstan stručnjak za trgovačko i autorsko pravo. Još krajem 1950-ih godina, kao apsolvent Pravnog fakulteta u Zagrebu, započinje stažiranje u odvjetničkom uredu dr. Bošnjaka. Nakon diplome, prema savjetu svog oca, suca dr. Ante Radočaja, odlučuje se za pravnu karijeru u privredi. Dugi niz godina bio je aktivan u raznim poslovnim sredinama i branšama baveći se pravno-poslovnim savjetovanjem, vanjskom i unutarnjom trgovinom, turizmom i ponajviše konzaltingom u građevinarstvu.

Bio je jedan od rukovoditelja Zavoda za izgradnju Zagreba i u tom svojstvu surađivao je s vodećim hrvatskim projektantima, arhitektima poput Mutnjakovića, Vitića i Richtera. Kao pravnik sudjelovao je u obnovi zgrade HNK i dovršenju dvorane “Lisinski”. Posebno se istaknuo radom u samostalnom timu za izgradnju i rekonstrukciju devastiranog bloka Radićeva-Tkalčićeva-Krvavi Most gdje je u suradnji s arkitektom Miroslavom Begovićem ostavio trajni trag u Zagrebu, dok je u Dubrovniku zaslužan za pravnu provedbu izgradnje hotela “Libertas” i “Dubrovnik Palace”.

1984. godine, u zreloj dobi i s prikupljenim iskustvom, ipak se odlučuje za sudački poziv i to na tadašnjem Privrednom sudu u Zagrebu. Do početka 1996. radi kao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, gdje se specijalizirao za parnice iz autorskog prava.

Njegova intelektualna i kulturna širina, kao i ljubav prema umjetnosti i ljudskoj kreativnosti, koja se već djelomično ispunila u suradnji s cijenjenim hrvatskim arhitektima, donose prevagu u njegovoj odluci da 1997. godine, nakon što mu Državno sudbeno vijeće ne produžava mandat, započne suradnju sa službom Zaštite autorskih muzičkih prava. Tog svog posljednjeg, a i najvažnijeg radnog mjesta, nije se više odrekao niti nakon svoje životne pobjede, kada Ustavni sud poništava odluku DSV i vraća ga u sudačko zvanje. Funkciju glavnog direktora ZAMPa obnašao je do 2009. godine, no i nakon njenog prestanka hrvatski se autori ne žele odreći njegovog ogromnog znanja i iskustva, pa još nekoliko godina u manjem opsegu djeluje kao pravni savjetnik službe.

Vodio je službu ZAMPa u osjetljivim vremenima promičući zakonitost, pravičnost i svijest o vrijednosti kreativnog rada i intelektualnog vlasništva. U izvršavanju svog posla nailazio je na brojne teškoće: nerazumijevanje, ignoranciju, otpor i opstrukciju. Nije se pokolebao, uplašio, ni umorio, čak niti u dobi kad su njegovi vršnjaci već cijelo desetljeće uživali mirovinu. Tijekom njegovog mandata služba koju je sukreirao i vodio razvila se u jednu od najuspješnijih u ovom dijelu svijeta čime je trajno zadužio hrvatsku kulturu, skladatelje i ostale hrvatske kreativce.
Uz sve svoje poslovne obveze uspio je obitelj uvijek zadržati na prvom i najvažnijem mjestu. Osim za autore, neumorno se brinuo i za svoju unuku, kćer i suprugu s kojom je u zajedništvu proveo gotovo pola stoljeća.

Posljednji ispraćaj Tomislava Radočaja bit će u petak, 20. veljače, u 13:35 na zagrebačkom Krematoriju.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.