x

Informirajte se o najnovijim aktivnostima HDS ZAMP-a, te glazbenim događanjima.

Otvorena Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2014

Zabavom dobrodošlice i dodjelom nagrada Instituta hrvatske glazbe svečano je otvoreno drugo izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2014. Uz sjajan voditeljski par kojeg su činili Ana Radišić i Dorijan Klarić, brojni uzvanici uživali su u jedinstvenom ambijentu Muzeja suvremene umjetnosti te u posebnim mini koncertima grupa Bang Bang i Vatra. 

Institut hrvatske glazbe kao jedan organizatora konferencije dodijelio je nagrade najuspješnijim glazbenicima temeljem nacionalne liste radijskih singlova HR TOP 40 te priznanje "Prijatelj hrvatske glazbe" za iznimno aktivnu promociju domaće glazbene scene. 

Nagradu "Najviši ulaz novog izvođača na HR TOP 40" ove je godine osvojio perspektivni bend Bang Bang predvođen karizmatičnim vokalom Lare Antić i autorom Hrvojem Prskalom. Nagradu su im uručili članovi grupe Silente koji su prošlogodišnji laureati, a primivši nagradu, Lara je okupljenima otkrila kako je odrastala s braćom Karamehmedović, Tiborom i Saninom iz Silentea te je nagrada, očito, "rezervirana samo za stanovnike jedne dubrovačke ulice". 

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, Antun Tomislav Šaban, priznanje "Prijatelj hrvatske glazbe" uručio je RTL televiziji, odnosno zamjeniku predsjednika Uprave RTL Hrvatska, Ivanu Lovrečeku. Nagrada se prvenstveno odnosi na zasluge za pokretanje emisije "Top.hr" koja je u televizijski eter vratila domaću popularnu glazbu čime se pomaže i podupire daljnji razvoj domaće scene. S neskrivenim ponosom, okupljenima se obratio i Dorijan Klarić, autor i voditelj emisije, posebno napomenuvši ulogu svoje kolegice, Ane Miščević. 

Posljednja u nizu nagrada bila je ona za ultimativni broj 1 na HR TOP 40, a ove godine, s čak 26 tjedana na vrhu, nagradu je zaslužio "Tango" grupe Vatra. Uzimajući posebno dizajniranu statuu iz ruku autora prošlogodišnjeg ultimativnog broja 1 "Suze nam stale na put", Predraga Martinjaka, Ivan Dečak, autor i frontman Vatre zahvalio se na priznanju i u šali dodao kako se nada da će dogodine ponovno nagradu dodijeliti sam sebi. 

Nakon dodjele nagrada, nagrađeni glazbenici izveli su mini nastupe - Bang Bang rasplesao je publiku unutar MSU-a svojim retro pop zvukom, dok su virovitički rokeri iz Vatre izveli svoje najveće hitove "Tremolo", "Tango" i "Saturn" i tako pokazali zašto trenutno jedan od najvažnijih domaćih bendova. 

Službeni dio konferencije počinje u četvrtak u 9:30 sati, a kompletan program nalazi se na linku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.