Novo priznanje HDS-a - Platinasti Forte Miroslavu Škori

Hrvatsko društvo skladatelja od ove godine svojim članovima dodjeljuje novo priznanje – Forte. Priznanje se daje redovnim i pridruženim članovima HDS-a, autorima i članovima njihovog producentskog tima, za posebno velik broj prodanih primjeraka autorskih albuma. Podaci na kojima se temelji izdavanje priznanja su službeni podaci HDS ZAMP-a o broju prodanih nosača zvuka.

Forte će sadržavati tri kategorije: Zlatni Forte je priznanje glazbenicima čiji je album prodan u 3000 primjeraka. Platinasti Forte dodjeljuje se za 5000 prodanih primjeraka albuma, dok je najprestižnija kategorija Dijamantni Forte za 8000 primjeraka prodanih albuma. U slučaju dvostruko veće prodaje nekog albuma HDS će izdati priznanje Dvostruki (Trostruki itd.) dijamantni Forte. Sve se kategorije priznanja dodjeljuju za kumulativnu prodaju kroz godine.

Daljnjim širenjem ponude digitalnih glazbenih servisa u Hrvatskoj, osim prodaje fizičkih nosača zvuka, u obradu će ući i podaci temeljeni na broju downloada istreaminga albuma. Po već usvojenim svjetskim kriterijima, 100 streaminga računat će se kao 1 prodani fizički primjerak albuma.

Korelacija između kategorije priznanja i broja prodanih albuma napravljena je uzimajući u obzir broj stanovnika Hrvatske i realan broj prodanih primjeraka albuma u ovom desetljeću. Ovo  priznaje treba tako postati spoj između digitalnih glazbenih izdanja i fizičkih nosača zvuka. HDS se na njega odlučio i kako bi odao priznanje autorima koji, unatoč promjenama navika ljubitelja glazbe i digitalnoj revoluciji, još uvijek imaju veliku i odanu publiku koja podržava glazbenika kojeg posebno voli.

Prvi Platinasti Forte za prodanih 5000 primjeraka albuma tako je 18. veljače dobio poznati skladatelj i izvođač Miroslav Škoro. Priznanje za prodaju albuma "Putujem sam" (izdavač Campus) dodijeljeno mu je na drugom od tri velika solistička koncerta u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Po želji autora, priznanje su dobili i članovi produkcijskog tima, producenti i aranžeriŽeljko Nikolin, Ivica Murat, Bruno Kovačići Nikša Bratoš. U prodaji od sredine 2014. godine, ovo je ujedno i najprodavaniji album samostalnog autora / izvođača u prošloj godini. Time je „prvo, pa platina“ značajniji uspjeh.

Glavni tajnik HDS-a, Antun Tomislav Šaban, Forte vidi i kao poticaj na daljnje stvaralaštvo: „Činjenica je da posljednjih godina prodaja glazbe doživljava transformaciju iz fizičke prodaje u digitalne oblike putem streaminga i downloada, no jednako tako je „Album godine“ i dalje najprestižnija kategorija glazbene nagrade Porin. Forteom želimo potaknuti glazbene autore i kreativce na još intenzivniji rad i stvaranje ali i odati im priznanje u izazovnom trenutku za sve koji žive od svoga rada, neovisno u kojem glazbenom žanru stvaraju.

Dizajn priznanja potpisuje Ana Nikolić Baće, a priznanje će se dodjeljivati na zahtjev autora.

Fotogaleriju s koncerta pogledajte ovdje (foto: Anastazija Vržina).