Predstavljen projekt "Kreativna Hrvatska"

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, danas je svečano predstavljen projekt "Kreativna Hrvatska" nastao kao zajednička inicijativa Hrvatskog klastera kreativnih i kulturnih industrija (HKKKI) i Hrvatska udruga poslodavaca – Koordinacija kreativnih i kulturnih industrija.

HDS ZAMP jedna je od udruga sudionika inicijative kojoj je cilj skrenuti pozornost na ogroman, ali neiskorišten potencijal kulturnih i kreativnih industrija u kojima se krije moguće rješenje izlaska iz gospodarske krize. Upravo je Nenad Marčec, glavni direktor ZAMP-a, predstavio upravo objavljenu studiju "Stvaranje rasta: mjerenje kulturnih i kreativnih tržišta u EU" iznjevši pritom brojke i činjenice o utjecaju KKI na europski rast i razvoj. "S ukupno 535.9 milijardi eura prometa i više od 7 milijuna radnih mjesta, KKI dokazuju impresivnu ekonomsku težinu, ali i specifičnosti koje bi mogle biti vodilja i ostalim granama EU gospodarstva", istaknuo je Marčec dodavši kako je riječ o sektoru koji je fokusiran na lokalnu radnu snagu, pogotovo onu koja je najviše ugrožena nezaposlenošću, dakle mladima.

Okupljenima se obratila i Ivana Nikolić Popović, predsjednica Klastera konkurentnosti KKI: "Kreativne i kulturne industrije su svugdje u svijetu najbrže rastuće industrije po svim ekonomskim mjerilima, a to su broj zaposlenih, prihod, izvoz te udio tih parametara unutar cijelog gospodarstva pojedinih država i Europske unije u cjelini. U sklopu projekta „Kreativna Hrvatska“ napravit ćemo i Nacionalnu studiju mapiranja kreativnih i kulturnih industrija kako bi vidjeli ekonomsku snagu ovog važnog sektora, a potom i prijedlog strategije razvoja“.

Uz navedene, nazočnima su se obratili i načelnica sektora u Ministarstvu gospodarstva Marija Rajaković, direktorica HUP granskih udruga Jasminka Martinović, direktor EY Berislav Horvat, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić, dekan Akademije likovnih umjetnosti Aleksandar Battista Ilić, predsjednik Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar te direktor Machine Lovro Nola.

Predstavljanju je nazočio velik broj zainteresiranih medija i predstavnika raznih institucija i udrugama, a govornici su poslali jasnu poruku domaćim političkim čimbenicima: potencijal hrvatskih kulturnih i kreativnih industrija potrebno je prepoznati kao jedan od važnih načina izlaska iz gospodarske krize!

Cijela studija "Stvaranje rasta: mjerenje kulturnih i kreativnih tržišta u EU" dostupna je na www.creatingeurope.eu, a informativnu brošuru na hrvatskom jeziku možete downloadati ovdje.