x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

9. Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK, 2. i 3. prosinca

Deveto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK vraća se u zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, 2. i 3. prosinca ove godine. Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, organizatori, stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatsko društvo za autorsko pravo, odlučili su se na povratak „živom“ formatu konferencije, uz prisustvo publike u skladu s epidemiološkim mjerama te istovremeni streaming programa za sve koji neće moći prisustvovati.

Ovogodišnji MAKK donosi mnogo ekskluzivnih sadržaja, prezentacija i panela. Stručnjaci s Ekonomskog instituta u Zagrebu predstavit će prve rezultate provedene studije „Kulturne i kreativne industrije u Republici Hrvatskoj prije i nakon Covid-19“, koju je financiralo Ministarstvo kulture RH. Govornici MAKK-a osvrnut će se na protekli period i učinke pandemije na kreativni i kulturni sektor, ali i novosti koje za kreativnu zajednicu donosi novi Zakon o autorskom i srodnim pravima. Kako se (kreativni) svijet promijenio tijekom posljednjih godinu i pol, koja su nova digitalna pravila i alati za „novo normalno“ poslovanje te zbog čega su kolektivna autorska prava i dalje snažan stup egzistencije kreativaca u Hrvatskoj i svijetu – to su glavne teme ovogodišnje konferencije.

Prvi put od donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, na jednom mjestu okupit će se predstavnici nadležnih institucija, ali i kreativaca – glazbenih autora, izvođača i diskografa te filmaša i novinskih izdavača. U panel diskusiji oni će iz vlastitih perspektiva ocijeniti odredbe novog zakona i njegove učinke za cjelokupnu kreativnu zajednicu. U prezentaciji svog rada HDS ZAMP će predstaviti svoje aktivnosti pomoći autorima i članovima tijekom pandemije, koje je nedavno u svom globalnom izvješću istaknula i krovna autorska udruga CISAC.

Gost predavač iz Velike Britanije u svom će predavanju „What’s next in music?“ ponuditi predviđanje glazbenog pejzaža u 2022. i ubuduće što će, pak, poslužiti kao uvod u panel diskusiju s domaćim mladim kreativcima i (digitalnom) dobačaju njihovog stvaralaštva izvan granica Hrvatske. Pozornica MAKK-a poslužit će i za ekskluzivno predstavljanje velikih glazbenih projekata: novog portala HDS-a nazvanog Glazba.hr i projekta Rap School, koji je u suradnji HDS ZAMP-a s 24 sata i platformom Joomboos financiran od strane EUIPO-a, Ureda EU za intelektualno vlasništvo.

Zanimljive teme, događanja te zbilja posebni glazbeni nastupi u organizaciji HDS ZAMP-a obilježit će prvi dan konferencije, dok će drugi dan MAKK-a u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo, otvoriti  teme i angažirati vodeće stručnjake, pravnike i analitičare iz područja intelektualnog vlasništva. Vrućih i važnih razloga za predstavljanje i raspravu ove godine sigurno ne nedostaje.

MAK konferencija već je tradicionalno mjesto susreta kulturne i kreativne industrije s pravnom branšom i sektorom čije je poslovanje vezano za prava intelektualnog vlasništva. Ove godine dolazi u nikad izazovnijem trenutku za kreativce i kreativnu zajednicu. Zato su 2. i 3. prosinca obavezni termini za dvodnevni networking, upoznavanje s aktualnim pravnim i tržišnim trendovima te pogled u kreativnu budućnost!

Sve aktualnosti 9. MAKK-a saznajte na službenim web stranicama konferencije.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.