x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Tražimo hitno ujednačavanje postupanja županijskih stožera CZ vezano uz profesionalne umjetničke izvedbe i programe

Hrvatsko društvo skladatelja i Služba ZAMP službeno su od Stožera Civilne zaštite RH zatražili hitno ujednačavanje postupanja županijskih stožera CZ vezano uz organizaciju profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa. Naime, sve češće s terena dolaze informacije da organizatori takvih događanja nailaze na razne poteškoće i zabrane održavanja takvih događanja, a zbog neusklađenog tumačenja važećih preporuka i mjera sprečavanja širenje COVID-19. Tako neutemeljene odluke županijskih stožera CZ negativno se odražavaju na sve glazbene kreativce i ostale u povezanom lancu glazbenih događanja, te im se izravno onemogućava ustavno pravo da od svojeg rada žive.

Najčešće su sporne odredbe koje se odnose na izuzeća u slučaju održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa kada se oni organiziraju po tzv. sustavu 1,2,3. Odnosno kada na njima sudjeluju isključivo osobe (posjetitelji, izvođači i osoblje) koje posjeduju EU digitalnu COVID putovnicu; potvrdu o cijepljenju, testiranju i/ili preboljenju bolesti COVID-19. Podsjećajući da se u takvim slučajevima županijskim stožerima takvo događanje treba samo prijaviti (a ne i za njegovo održavanje zatražiti odobrenje) te da se isto može održati i u zatvorenim i na otvorenim prostorima bez mjera zaštite poput nošenja maski i sl., HDS i njegova Služba ZAMP pozvali su Nacionalni stožer CZ da što hitnije izda uputu lokalnim stožerima o načinu primjene važećih preporuka i mjera.

Zbog svega navedenog smatramo da je nužno žurno osigurati jednoznačnu i transparentnu primjenu postojećih kriterija za održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi na svim razinama – od lokalne do nacionalne. Tako bi se izbjeglo postojeće neosnovano diskrecijsko odlučivanje pojedinih lokalnih stožera i onemogućilo postojeće nesustavno postupanje koje rezultira pravnom nesigurnošću i rizičnim okružjem za poduzetnike iz ovog sektora. Primjena važećih pravila u takvim situacijama mora biti jasna i transparentna i jednaka za sve uz poštivanje temeljenih ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH.
U proteklom razdoblju pandemije dionici kulturnog i kreativnog sektora gospodarstva, posebno uključujući cijelu glazbenu branšu i naše članove, nedvojbeno su pokazali i dokazali da su spremni poštivati sve mjere i preporuke, vjerujući u stručnost stožera i ljudi koji ga čine. Zato u njihovo ime ne možemo prihvatiti nesuglasje u implementaciji tih mjera i preporuka.
Pozivamo vas zato da uložite dodatne napore kako bi se uskladilo djelovanje i na svim lokalnim razinama u RH, u svrhu ravnomjerne implementacije važećih mjera, promicanja odgovornog  ponašanja i posebice cijepljenja“, navodi se u dopisu koji su potpisali glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban i glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.