x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP na CMC Slavonija Festu: Glazba se vraća

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, kao partner 5. izdanja CMC Slavonija Festa, u Slavonskom je Brodu održala panel diskusiju pod nazivom „Glazba se vraća“. Uz savjetnika za komunikacije HDS ZAMP-a, Milana Majerovića-Stilinovića, na raspravi su sudjelovali glazbeni autori Mario Vestić (Opća Opasnost) i Goran Bošković (Fluentes) koji su ponudili svoju perspektivu na kriznu 2020. godinu i otkrili vraća li se zaista glazba u 2021.

Podsjetimo, unatoč gotovo katastrofalnim prognozama, autori su 2020. završili s minusom od 14,9 % u odnosu prethodnu, rekordnu 2019. godinu. Riječ je o značajnom, ali ipak ublaženom padu prihoda zahvaljujući naporima HDS ZAMP-a, smanjenju troškova poslovanja i izdvajanjima Društva za izvanrednu financijsku pomoć članovima, autorima i nositeljima prava. Nedostatak koncertnih aktivnosti ozbiljno se odrazio na autorske honorare stoga se sustav kolektivne zaštite oslonio na ostale stupove od kojih je, primjerice, onaj digitalnih prihoda čak zabilježio i rekordan rast od 300%!

„U glazbu ne krećete zbog zarade. No, ako se glazbom bavite iz ljubavi dovoljno dugo, s vremenom se može dogoditi da vam to postane i egzistencija“, objašnjava Vestić. Njegov mlađi kolega, Goran Bošković, financijsku nagradu smatra nuspojavom mnogo šire priče: „Mi zapravo nikad nismo ludo zarađivali od pjesama, nama je drago kada pjesmu objavimo i ona pronađe svoj put do publike“. Obojica se definitivno slažu kako su autori tijekom ovog pandemijskog razdoblja prošli ipak nešto bolje od svojih kolega, glazbenih izvođača, od kojih su neki, nažalost, bili prisiljeni potražiti i druge poslove.

Hrvatsko društvo skladatelja prepoznalo je razmjere krize reagiravši prema svojim članovima nizom financijskih pomoći: uz 800 tisuća kuna izvanredne pomoći iz tzv. Fonda solidarnosti, oformljen je i poseban „AntiKorona fond“ kojim je svim članovima koji su sudjelovali u obračunu malih prava u prosincu 2020. isplaćeno dodatnih 4 milijuna kuna.

Kakve su prognoze za budućnost u pogledu autorskih prihoda? „Teško je reći kako će se situacija razvijati na jesen, no neke brojke HDS ZAMP-a već sad ukazuju kako će 2021. biti nešto bolja od prethodne, iako još uvijek značajno slabija od rekordne 2019. godine“, zaključuje Majerović-Stilinović.

Pogledajte video reportažu CMC-ja s gostovanja HDS ZAMP-a u Slavonskom Brodu:

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.