x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP predstavio rezultate poslovanja za 2020. (INFOGRAFIKA)

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je poslovno izvješće i rezultate poslovanja za 2020., jednu od najkriznijih godina za glazbenu industriju u novijoj povijesti.

Unatoč gotovo katastrofalnim prognozama, autori su 2020. završili s ukupno 86.391.702,17 kuna i minusom od 14,9 % u odnosu prethodnu, rekordnu 2019. godinu. Riječ je o značajnom, ali ipak ublaženom padu prihoda zahvaljujući naporima HDS ZAMP-a, smanjenju troškova poslovanja i izdvajanjima Društva za izvanrednu financijsku pomoć članovima, autorima i nositeljima prava.

U prošloj godini ostvareni su prihodi u ukupnom iznosu od 119.650.177,27 kn. I tu je neizbježan pad od 15,3 posto u odnosu na prethodnu 2019. godinu. Razlika između dvaju iznosa (ukupni prihod i iznos za raspodjelu) odlazi na socijalne i kulturne projekte Društva (8,3 posto od ukupnog prihoda), te troškove ostvarivanja prava (21,2 posto) u toj godini.

Nedostatak koncertnih aktivnosti ozbiljno se odrazio na autorske honorare stoga se sustav kolektivne zaštite oslonio na ostale stupove od kojih je, primjerice, onaj digitalnih prihoda čak zabilježio i rekordan rast od 300%!
Hrvatsko društvo skladatelja prepoznalo je razmjere krize reagiravši prema svojim članovima nizom financijskih pomoći: uz 800 tisuća kuna izvanredne pomoći iz tzv. Fonda solidarnosti, oformljen je i poseban „AntiKorona fond“ kojim je svim članovima koji su sudjelovali u obračunu malih prava u prosincu 2020. isplaćeno dodatnih 4 milijuna kuna. No, autori i nositelji prava, njih gotovo 300, prepoznalo je i posljedice razornog potresa u Sisku i Petrinji stoga su, odričući se svojih autorskih honorara, uspjeli prikupiti 250 tisuća za obnovu glazbene škole „Fran Lhotka“ u Sisku.

Unatoč svim teškoćama, glazbeni autori imali su kreativnu 2020. godinu: HDS ZAMP-u se tako pridružilo 437 novih autora, a tijekom godine prijavljeno je ukupno 8952 novih djela. Za ilustraciju, riječ je o prosjeku od 24 nove pjesme dnevno!

Za mnoge glazbene kreativce, sustav kolektivne zaštite autorskih prava pokazao se jedinim stabilnim i sigurnim prihodom u ovoj nezapamćeno kriznoj godini. Cilj HDS ZAMP-a bio je očuvati stabilnost poslovanja te ublažiti pad prihoda kako bi za većinu naših članova glazba i dalje ostala njihov životni poziv. Smatram da, unatoč svim izazovima, možemo biti zadovoljni minusom od samo 15% i nadati se da je ovaj sramežljivi povratak glazbe u 2021. najava boljih dana pred nama“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a. Predstavljajući poslovne rezultate, Marčec je istaknuo napore službe koja je, unatoč teškoćama u poslovanju uzrokovanim koronom i potresima, osigurala pravovremenu isplatu honorara za preko 10 tisuća članova tijekom cijele godine.

Uz poslovne rezultate, HDS ZAMP objavio je i podatke o najuspješnijim autorima i pjesmama domaćeg radijskog i televizijskog etera u 2020. koje možete saznati u priloženoj infografici.

Cijelo Godišnje izvješće HDS ZAMP-a nalazi se na linku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.