x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP partner akcije #zajednozaglazbenu

Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP partneri su akcije HRT-a #zajednozaglazbenu i velikog humanitarnog koncerta kojim se prikupljaju sredstva za obnovu potresom oštećene glazbene škole „Fran Lhotka“ u Sisku.

Uz izravan prijenos na HRT-u, Svjetski dan glazbe, 21. lipnja na zagrebačkom je Prisavlju okupio neka od trenutno najvećih domaćih glazbenih imena: Gibonni, Josipa Lisac, Damir Urban, Detour, Neno Belan, Massimo, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Psihomodo Pop, Vanna, Hladno Pivo, Ervin Baučić, Renata Sabljak, Petrit Çeku, L.I.P.E., Zsa Zsa, Hiljson Mandela i Albina.

Pozivom na humanitarni broj 060 9003 i vi još uvijek možete donirati za što brži povratak mladih sisačkih glazbenika u učionice i klupe. Izvedbe su pratili Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog te bend pod ravnanjem Nikše Bratoša, a glazbene razglednice poslat će i autori i izvođači iz Splita, Osijeka, Pule, Dubrovnika i Rijeke.

Ovaj humanitarni koncert ujedno je i finale akcije HDS ZAMP-a „Playlista za glazbenu školu Sisak“ kojom 277 autora i nositelja prava odricanjem od svojih autorskih tantijema sudjeluje u obnovi glazbene škole. U prvoj polovici akcije skupljeno je 250 tisuća kuna, a iznosu se donacijom pridružio i HDS ZAMP.

Jedna od emitiranijih pjesama s playliste je „Srce veliko“, a veliko srce na koncertu je pokazao i njen autor, Nenad Borgudan, sa svojim bendom Detour.

„Ponosan sam na skladateljsku struku i iskreno sretan što je već u prvom polugodištu skupljen znatan iznos“, opisuje Borgudan te objašnjava kako je naslov pjesme bio presudan pri izboru za playlistu: „Među svojim pjesmama odabrao sam "Srce veliko" jer govori o nadi u bolje sutra, sam naslov sugerira sreću, dijeljenje i solidarnost. To je pjesma koja je u mome radu predstavljala svojevrsni novi početak, tako da sam odmah bio siguran da bi upravo ona mogla, barem malim dijelom, sudjelovati u novom početku sisačke glazbene škole“.

Svojim mlađim kolegama u Sisku, Borgudan šalje poruke ohrabrenja i optimizma: „Iza vas i nas je jedan ružan događaj koji je na kraju ipak generirao i puno toga lijepog, a ova akcija je je jedan od tih primjera. Nakon svega probajte uživati u novom početku jer sad će biti još bolje, vi ste čuvari glazbe u svome kraju, a mi smo uz vas!“.

Solidarna gesta glazbenih autora još je značajnija budući da dolazi u izrazito kriznom trenutku: koncerti tek započinju svoj sramežljivi povratak, a glazbena industrija još zbraja gubitke i minuse uzrokovane pandemijom. U 2020., glazbeni autori pretrpjeli su osjetan pad honorara u odnosu na prethodnu godinu. No, unatoč svim izazovima u poslovanju i padu prihoda, služba ZAMP je autorima uspješno i na vrijeme isplatila njihove honorare.

Glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, ističe kako je aktivnim autorima taj pad ipak donekle ublažen: „Prihodi od koncerta i nastupa uživo jesu drastično pali, ali zato su tu razni drugi izvori od kojih većina nije zabilježila takav pad, a pojedini (digitalni prihodi) su čak i rasli. Ipak, rupa u honorarima od izostanka javnih događanja uživo je važna. Zato su već prvim mjesecima epidemioloških mjera koje su zaključale dvorane, članovima koji su se javljali na poziv Društva iz Fonda solidarnosti dodijeljene pomoći u iznosu od ukupno 800 tisuća kuna“. Uštedama u umjetničkim projektima HDS-a i umanjivanjem plaća djelatnicima, autorima je isplaćena i tzv. „AntiCovid19 izvanredna stimulacija“: „Sve to je doprinijelo da većina članova Društva koji primarno žive od skladanja glazbe ili pisanja tekstova i aranžmana, po svim informacijama i povratnim reakcijama, i dalje smatraju glazbu svojim pozivom. I nisu odustali od bavljenja njom, unatoč teškoćama“, zaključuje Marčec.

Ovih dana svjedočimo polaganom povratku glazbe uživo, no glazbena budućnost Hrvatske ovisi i o novim generacijama koje stižu. Ne dopustimo da glazba utihne te pozivom na humanitarni broj 060 9003 donirajmo novac za kupnju glazbenih instrumenata učenicima Glazbene škole Frana Lhotke iz Siska i Petrinje! Zajedno za glazbu i glazbenu!

 

 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.