x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Završen obračun malih prava za drugu polovicu 2020.

Završen je obračun autorskih honorara za tzv. „mala prava“, odnosno prava javnog priopćavanja glazbenih djela, za drugu polovicu 2020. godine.

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja u aktualnom je obračunu obradila korištenje 175.598 djela koja su zabilježila 4.118.373 emitiranja i javnih izvođenja. Honorari će se raspodijeliti na 89.659 domaćih i inozemnih autora i nositelja prava, a specifikacije su već dostupne na autorskim profilima putem online usluge HDS ZAMP-a „Moj profil“.

Kako bi se pomoglo članovima, autorima i nositeljima prava, Društvo je u ovom obračunu osiguralo dva (2) milijuna kuna izvanredne stimulacije iz tzv. AntiCovid19 fonda. Riječ je o iznosima izdvojenima iz troškova poslovanja HDS ZAMP-a te uštedama na umjetničkim projektima Društva. Veći dio tih sredstava namijenjen je živućim članovima HDS-a.

Poslovanje službe ZAMP u drugoj polovici 2020. godini bilo je, kao i za sve autore i članove Društva, izazovno i teško. Nastojali smo i uspjeli očuvati stabilnost poslovanja, ali i zdravlje djelatnika službe ZAMP uz prioritet: što više ublažiti neminovan financijski pad u prihodima članova. Glazbena industrija Hrvatske, kao i svijeta, najveći je pad osjetila u koncertnom poslovanju što se odrazilo i na ostale segmente prihodovanja unutar branše, uključujući sustav kolektivne zaštite autorskih prava,“ komentirao je polugodišnji obračun glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

Podsjećamo, specifikacije autorskih honorara dostupne su na linku od danas, 1. lipnja. Za više informacija i pristupne podatke osobnim profilima, obratite se mailom na clanstvo@hds.hr.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.