x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Glazbenici Stožeru: glazba na terasama nije rizik!

Hrvatski glazbenici i glazbeni profesionalci kroz svoje glazbene udruge oštro reagiraju na nove najavljene epidemiološke mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Od Stožera su zatražili promjenu odluke da se od 1. ožujka 2021. ugostiteljskim objektima omogući otvaranje i rad na ugostiteljskim terasama, ali ne i puštanje glazbe. To je obrazloženo na način da „glazba tjera goste na nadvikivanje i unošenje u lice što predstavlja epidemiološki rizik“.

Hrvatski glazbenici šokirani su ovom odlukom i stoga javno pitaju: „Tko uopće na terasama restorana pušta tako glasnu glazbu tako da se gosti međusobno ne mogu čuti, nego se moraju nadvikivati i unositi jedni drugima u lice? Apeliramo na hitno ukidanje takve odluke -  općeprihvaćeni način poslovanja naših ugostitelja da je glazba na terasama i u restoranima pozadinska kulisa koja služi stvaranju ugodne atmosfere. Glazba u toj situaciji ne predstavlja epidemiološki rizik. Ona  je prije svega lijek – lijek ljudima koji su se zaželjeli normalnog života, poslovanja i opuštanja.“

Od ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek zato su zatražili da i ona žurno reagira te uputi Nacionalni stožer u dalekosežne posljedice njegove ishitrene i potpuno neutemeljene odluke i učini sve što je moguće da se ova odluka promijeni, kako bi se i glazbenoj branši omogućio povratak prema normalnom poslovanju.

„Glazbenici i s njima povezani profesionalci, deseci tisuća obitelji, podnose najveći teret ove korona krize: već im je godinu dana gotovo u potpunosti onemogućen komercijalni rad. Nema događanja, odnosno nastupa od kojih najvećim dijelom žive glazbenici, ali i ostali djelatnici u glazbenoj industriji – diskografi, publisheri, manageri, organizatori koncerata, promoteri, cijela event industrija. Jedini izvjesni prihodi koji su glazbenicima kroz ovo vrijeme preostali su honorari od autorskih odnosno izvođačkih ili diskografskih prava, a oni su i prošle i ove godine u drastičnom padu. S ovom novom, potpuno pogrešnom procjenom i odlukom Stožera, do daljnjeg se oduzima i ono malo prihoda glazbenicima koji bi im pripao od autorskih i izvođačkih prava, i produljuje nezapamćeno duga kriza za sve glazbene kreativce, kojih je u zemlji oko 20 tisuća,“ ističu u dopisu Stožeru.

Zato glazbenici Stožeru predlažu hitnu promjenu ove odluke, u smislu da izvođenje glazbe u kafićima bude moguće već od 1. ožujka, s otvaranjem ugostiteljskih terasa u cijeloj zemlji. „Slažemo se da glazba na terasi ne smije biti glasna, odnosno ne smije prelaziti više od određenog broja decibela – predlažemo da Stožer odluči o tom omjeru, ali da svakako dozvoli ugostiteljima, koji to i sami žele, da svojim gostima puštaju glazbu,“ navedeno je u dopisu.

Udruge potpisnice:

Hrvatsko društva skladatelja / Zaštita autorskih muzičkih prava ZAMP

Hrvatska glazbena unija / Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava  HUZIP

Unison – hrvatski glazbeni savez

Hrvatska diskografska udruga / Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava ZAPRAF

Regionalna udruga nezavisnih diskografa RUNDA

Udruga glazbenih managera i organizatora MIO

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.