x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Poslovno izvješće HDS ZAMP-a za 2017. godinu: nastavljen rast autorskih naknada

Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP objavili su poslovno izvješće i rezultate svog poslovanja za 2017. godinu: bila je to još jedna uspješna godina za više od 110 tisuća domaćih i stranih autora i nositelja prava kojima ZAMP prosljeđuje zarađene autorske naknade. Već više od pet godina zaredom nastavlja se trend povećavanja iznosa prikupljenih autorskih honorara kao i smanjenje troškova poslovanja što HDS ZAMP svrstava u jedno od najuspješnijih društava za kolektivno ostvarivanje prava u regiji.

HDS ZAMP je za raspodjelu članovima osigurao 90,447,851.31 kuna autorskih naknada što je za 2,5% više nego u prethodnoj, 2016. godini.

Uspješno se držimo i Odluke društva o visini troškova prema kojoj troškovi zaštite moraju padati pa su pali i u 2017. godini, na razinu od 22,27% što je za 0,68% niže u odnosu na prethodnu godinu. Uz odbitke za troškove poslovanja i sredstva odvojena za socijalno-kulturne namjene, u prošloj je godini na ime autorskih naknada ukupno prikupljeno ukupno 127,253,033.25 kn.

Služba je tijekom prošle godine obradila izvedbe 243.906 glazbenih djela koja su ukupno izvedena više od 8 milijuna puta! Za ilustraciju, trebalo bi vam 46 godina za poslušati sve izvedbe koje je ZAMP evidentirao i obradio podatke o nositeljima prava. Također, primjetna je i značajna aktivnost naših autora, redovnih i pridruženih članova HDS-a, koji su putem online usluge „Moj profil“ na webu zamp.hr u prosjeku prijavljivali po 17 novih pjesama dnevno!

Čak 89,50%, ukupno prikupljenog iznosa čine, kao i obično, prava javnog priopćavanja glazbe (tzv. „mala prava“). Kao posljedica pojačanog angažmana u radu na kvaliteti suradnje s korisnicima, nastavljen je uzlazni trend dostave prijava glazbenih priredbi i dostave popisa izvedenih djela. Službi je dostavljeno 15% više prijava i popisa izvedenih djela u odnosu na isti opseg zaduženja u 2016. godinu.

Prihodi iz inozemstva također su zabilježili manji porast u odnosu na prethodnu godinu (0,62%) te čine oko 6% ukupnog iznosa. Hrvatske autore najviše se emitiralo u Sloveniji, zatim u Srbiji i Mađarskoj, a slijede ih Ujedinjeno Kraljevstvo i Švicarska kao zemlje u kojima je najzastupljenija domaća glazba.

Novost u digitalnom okruženju je izravno licenciranje hrvatskog repertoara online glazbenim servisima (YouTube, Google Play i Deezer) u 40 zemalja zbog čega su prihodi s nekih servisa čak udvostručeni. No, prihodi od digitalnog korištenja glazbe još imaju prostora za povećanje, a jedan od osnovnih ciljeva Službe je borba za promjenu tog stanja u legislativi i poslovnoj praksi Hrvatske i EU.

Godina iza nas bila je još jedna stabilna i uspješna poslovna godina u kojoj su odnosi s postojećim partnerima produbljeni i učvršćeni bez većih napetosti. Istodobno, iskoraci koji su napravljeni u poslovanju će se, vjerujem, pokazati dalekosežno korisni za svakog člana HDS-a. Vjerujem da ćemo dobre rezultate poboljšavati i u razdoblju pred nama“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktora HDS ZAMP-a, s ponosom ističući i društveno odgovorno poslovanje službe koja je u protekloj godini podržala čak 192 humanitarne priredbe i koncerta.

Boris Đurđević i Predrag Martinjak nova su autorska imena među 10 najuspješnijih domaćih autora u prošloj godini – ostatak liste čine, abecednim redom imena navedeni, Ante Pecotić, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Miroslav Škoro, Neno Belan, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić Gibonni.

Na popisu inozemnih autora za koje je HDS ZAMP prikupio najviše naknada na hrvatskom teritoriju prošle godine čine dobro poznati „teškaši“ iz zlatnog doba rocka, ali i neka nova, zanimljiva imena. Tih velikih 10 su, ponovno abecednim redom imena: Adelmo Fornaciari Zucchero, Andre Rieu, David Bowie, Diane Eve Warren, Ed Sheeran, George Michael, Sting, Max Martin, Michael Jackson i Paul McCartney.

Najemitiranija domaća pjesma u u 2017. bio je pobjednički duet sa Zagrebačkog festivala, „Sve u meni se budi“, autora Ante Pecotića, u izvedbi Kedže i Zsa Zse. Slijedi ih Mia Dimšić sa čak dvije pjesme, „Bezimeni“ i „Život nije siv“, zatim Detour sa „Zaljubila sam se“ i „Reno 4“ Mile Kekina. Dvije pjesme u top 10 najemitiranijih ima i Nina Badrić: „Dani i godine“ i „Vrati me“, a njihov koautor, Predrag Martinjak, zastupljen je i s dvije pjesme u Massimovoj izvedbi: „1000 ljudi“ i „Neka ti plove brodovi“. Među najemitiranijima je i pjesma Parnog Valjka „Opet se smijem“ koju, naravno, autorski potpisuje Husein Hasanefendić Hus.

Listu najemitiranijih pjesama inozemnih autora otvara „Shape of You“ Eda Sheerana, zatim „Something Just Like This“ Chainsmokersa i Coldplaya, „There’s Nothing Holdin’ me Back“ Shawna Mendesa, „Chained to the Rhythm“ Katy Perry i Skipa Marleyja te „Skin“ i „Human“ Rag'n'bone Mana na 5. i 6. mjestu. Tu je i suradnja Daft Punka i Weekenda „I Feel it Coming“, zatim „Feels“ Calvina Harrisa, „Rockabye“ koju izvodi Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne Marie, a Ed Sheeran i zatvara listu 10 pjesama koje su svojim autorima u Hrvatskoj donijele najvišu zaradu od autorskog prava s „Galway Girl“.

INFOGRAFIKU možete preuzeti OVDJE

 

CJELOVITO GODIŠNJE IZVJEŠĆE POGLEDAJTE OVDJE

 

GLAZBENA VEČER U LJETNOM VRTU

I NASTUP PETRA GRAŠE

Poslovni rezultati i godišnje izvješće HDS ZAMP-a javno su predstavljeni 5. srpnja 2018. uz nastup Petra Graše i u opuštenoj atmosferi na Glazbenoj večeri u ljetnom vrtu u vrtu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uvertira u Petrov nastup bio je nastup pobjednice ovogodišnjeg Festivala dječjeg glazbenog stvaralaštva, mlade kantautorice Marte Jelisavčić koja je izvela svoju pobjedničku pjesmu "Ja znam". 

FOTO: IZVAN FOKUSA

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.