x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Dino Dvornik - vječni sjaj nepobjedivog autorskog uma

Krajem osamdesetih godina, Dino Dvornik, „James Brown sa splitskih Skalica“, svojim je debitantskim ostvarenjem u naše diskoteke, studentske sobe, dnevne boravke i automobile donio zvuk kakav se tada tek rađao u amsterdamskim, berlinskim i bristolskim studijima. Singlovi poput „Zašto praviš slona od mene“, „Tebi pripadam“ i „Ti si mi u mislima“ izbezumili su domaću publiku koja se i danas, više od četvrt stoljeća kasnije, i dalje prepušta grooveu ovog talentiranog osobenjaka.

Njegova glazba privukla je nove generacije slušatelja koji će se ovog ljeta, od 18. do 20. kolovoza okupiti u Splitu, na Aj Cha festivalu – „Festivalu za našeg Dina!“. Brojni nastupi DJ-a i mladih bendova kulminirat će velikim koncertom Dinovih prijatelja, „splitske dice“ Marijana Bana i Nene Belana, uz službeni tribute bend, Nikolu Marjanovića, Jinxe, Songkillerse i razne goste iznenađenja.

Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom stručnom službom ZAMP s ponosom je podržalo ideju i realizaciju samog festivala u spomen na prerano preminulog glazbenika. U bazi autora, dostupnoj na službenim web stranicama ZAMP-a, Dvornik je naveden kao nositelj autorskog prava na 158 različitih djela – od njegovih najvećih hitova preko brojnih suradnji na pjesmama svojih kolega pa sve do špica i jinglova s njegovom glazbom.

 

   

Prijave djela Dina Dvornika HDS ZAMP-u (klik za uvećanje)

„Dino je uvijek bio rado viđen gost u našoj poslovnici, još tamo od početka devedesetih pa sve do svoje smrti. Redovno prijavljivanje djela često bi se pretvorilo u višesatne razgovore i živopisno prepričavanje anegdota, a kolege su redovito koristili priliku i za zajedničko fotografiranje. Jednom je toliko bio zaokupljen prepričavanjem jedne zgode s koncerta da se oglušio na pozive da preparkira svoj automobil kojim je zagradio drugog. Kada je vozač već postao nestrpljiv, Dino mu je samo dobacio svoje ključeve kroz prozor i poručio da ga sam preparkira“, prepričavaju svoje dojmove djelatnici Odjela članstva HDS ZAMP-a.

Iako dječački razigrane osobnosti, uredan rukopis njegovih prijava djela sugerira poptuno suprotno. A te prijave, pohranjene u arhivi ZAMP-a, otkrivaju pravo „obiteljsko stablo“ odnosa u hrvatskoj glazbi od devedesetih naovamo. Ime koje se najčešće pojavljuje je ono Zlatana Stipišića Gibonnija kao autora teksta.

„Dino mi je bio sjajan sparing partner. Kod njega je sve prolazilo, nije bilo zabrana ni kalkulacija. Djelovao je gotovo hormonalno! On me inspirirao da iz sebe izvučem neke stihove i slike koje ne bih nikad bio u stanju napisati. Dobar primjer te lagane suradnje bila je pjesma „Zašto praviš slona od mene“ koja je napisana u pet minuta. Fali mi jako!“, opisuje Gibonni koji je, uz „Slona“, zaslužan i za tekstove pjesama poput „Stvorena za to“, „Rušila sam mostove od sna“ (s Alkom Vuicom), „Nova godina“, „Misliš da sam blesav“, „Ja bih preživio“ i niz drugih.

Neno Belan bio je dugogodišnji Dinov prijatelj, a njihova suradnja na hitu „Ella E“ bila je presudni događaj u Dinovom životu: „Pjesma je bila zamišljena kao duet i mi smo se našli u splitskom studiju našeg prijatelja Nenada Vilovića. Otpjevao Dino svoje, ja svoje i dođe red na posljednji dio pjesme gdje urlamo “ella e, ella e, ella, ella, ella eeee…”. Dok smo vrištali zazvonio je telefon u studiju. Dino se javio, pa počeo urlati nešto u telefon i to je trajalo neko vrijeme. Spušta slušalicu, ulazi u režiju i ponovno urla: "Postao sam tata, postao sam tata, rodila se…“ Tada zastaje, malo razmisli nešto i drekne na sav glas – mala Ella", prisjetio se Belan.

Uz Gibonnija i Belana, Dvornik je često okupljao svoje glazbene istomišljenike i kolege oko sebe – među suradnicima na pjesama ističu se još imena poput Alke Vuice, Dragana Lukića Lukyja, Ramba Amadeusa, Željka Banića, Srđana Sekulovića Skansija, Gorana Krala... Neka od njihovih studijskih druženja već su ušla u legendu, a pukom je srećom na ostala zabilježena vesela improvizacija „Moja konoba“ domaće verzije Travelling Wilburysa u sastavu: Neno Belan, Davor Gobac, Marijan Ban i Dino Dvornik. Kakav bi tek zajednički album bio?!

Koliko god je rado bio domaćin drugim autorima, toliko je splitski enfant terrible rado gostovao na ostvarenjima svojih kolega. U suradnji s Alkom Vuicom, za Oliverov album „Neka nova svitanja“ nastale su „Ajde idi svojim putem“ i „Dok nisi došla ti“, a druženja sa Željkom Banićem rezultirala su brojnim pjesmama koje su i danas na repertoaru Songkillersa.

Unatoč brojnim plesnim hitovima, pjesme koje su se, po evidenciji HDS ZAMP-a, našle na najviše izdanja su nježne ljubavne balade: „Rušila sam mostove od sna“ i „Ljubav se zove imenom tvojim“. Uzimajući u obzir objave na kasetama, vinilu, CD-ovima, DVD-ovima i videokasetama, ove dvije pjesme ukupno se nalaze na 51 izdanju! Dinove pjesme zastupljene su i na brojnim kompilacijama, od onih retrospektivnih („Zvuk osamdesetih“, Croatia Records) preko klupskih („Dance 1/2 '97”, Croatia Records) pa do prigodničarskih („90 godina Odašiljača i veza“).

Obrade Dvornikovih pjesama posebna su priča. Riječ je o individualnim autorskim pravima, a izvođač koji želi obraditi neku pjesmu mora za to dobiti izravno dopuštenje od samog autora ili njegovih zastupnika, odnosno publishera. Brojni su hrvatski glazbenici dali svoja čitanja Dvornikove pjesmarice, a zanimljivo je da su mnoge od pjesama našle novi dom u potpuno različitim stilskim četvrtima. Tako je Klapa Kampanel, uz diskretne perkusije, višeglasjem obojala „Zašto praviš slona od mene“, a istu pjesmu je na svoj album „Živim za to“ uvrstio i Jacques Houdek. Sane je „Ja bih preživio“ pretvorio u žestoki grunge komad, a Goran Bare i Majke su dali svoj specifični pečat na „Hipnotiziran“. „Ti si mi u mislima“ odabrao je Marko Tolja za svoj album „Stare dobre stvari“, a Natali Dizdar obradila je „Pelin i med“ na live albumu snimljenom u ZKM-u.

Posljednji u nizu je mladi splitski pjevač Lovre Lučin koji je na ovogodišnjem Splitskom festivalu izveo jednu od posljednjih, nedovršenih Dvornikovih pjesama „Pape moj“. Tekst je dovršio Srđan Sekulović Skansi, a na snimci se čuje i Dinov demo vokal koji izvedbi daje jednu posebnu emocionalnu notu.

Uz dobru zabavu i plesnu atmosferu, emocija sigurno neće nedostajati na festivalu Aj Cha u Splitu. Bit će to još jedna u nizu prilika za pokloniti se liku i djelu „junaka plaže“, jedinstvenom „manijaku“ i „doktoru lake šetnje“...

Pogledajte infografiku "Dino Dvornik - legenda u brojkama"

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.