x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Hrvatski autori i EU-parlamentarci: Kreativnost zaslužuje budućnost!

U Bruxellesu je 30. svibnja održan forum Europskog udruženja autorskih društava GESAC „Meet the Authors“ s kojeg su europski kreativci poslali snažnu poruku čelnicima EU-a: riješite problem prijenosa vrijednosti i zaustavite bogaćenje velikih digitalnih platformi na račun kreativaca i njihovog rada! Naime, veliki internetski igrači poput Googlea, YouTubea, Facebooka i drugih ostvaruju značajne prihode zahvaljujući dobrim dijelom i razmjeni kreativnog sadržaja (glazba, film, fotografije...), a da autori tog sadržaja od toga nemaju gotovo nikakvu financijsku korist.

Događanje je okupilo velik broj kreativaca i predstavnika autorskih društava, među kojima je bila i delegacija Hrvatskog društva skladatelja i ZAMP-a predvođena predsjednikom HDS-a, Antom Pecotićem: Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a, Mladen Tarbuk, potpredsjednik HDS-a, Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a te autori i glazbenici Mia Dimšić i Nikša Bratoš. Oni su briselski forum iskoristili i za susret s hrvatskim europarlamentarcima Dubravkom Šuicom, Ivanom Maletić, Željanom Zovko, Marijanom Petir, Toninom Piculom i Jozom Radošem. Naši su kreativci zastupnicima predstavili položaj autora u kontekstu aktualne europske reforme autorskog prava i rastućeg digitalnog tržišta, s posebnim osvrtom na problem prijenosa vrijednosti.

Nenad Marčec zadovoljan je druženjem s hrvatskim europarlamentarcima i dosegom foruma Meet the Authors: „Prije tri godine imali smo prvi informativni susret s našim predstavnicima u europskom parlamentu. Kao i tada, i ovaj susret bio je ugodan i koristan. Upoznali smo ih s našim zahtjevima kako bi u budućim raspravama mogli što kvalitetnije predstaviti položaj svih hrvatskih kreativaca jer je Internet značajno utjecao na vrijednost svih autorskih djela koja se na njemu svakodnevno i masovno koriste. Sama konferencija bila je izuzetno posjećena, a važno je da se i ovaj put glas hrvatskih autora pridružio sve glasnijem zboru europskih kreativaca“.

Na forumu su, između ostalih, sudjelovali i potpredsjednik Europske komisije, Andres Ansip, povjerenik EK za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics, te MEP-ovi 13 zemalja, uključujući i 4 veleposlanika. S druge strane, brojni skladatelji, pisci, fotografi i umjetnici različitih žanrova upozorili su na osjetljiv položaj autora u digitalnoj ekonomiji. Poruka kreativaca s briselskog susreta je jasna: ukoliko se na razini cijele EU ne usvoji snažna legislativa, platforme će i dalje imati veliku slobodu isisavanja vrijednosti iz kulturnog i kreativnog sektora, što će se odraziti i na gospodarsku situaciju zemalja članica.

Povjerenik Tibor Navracsics prepoznao je utjecaj digitalizacije na kreativni sektor: „Između 2000. i 2015., glazbenici su izgubili više od 40% svojih prihoda u online distribuciji. U međuvremenu, rast je započeo zahvaljujući licenciranim digitalnim servisima, no ovaj novi poslovni model još uvijek je ranjiv i loša legislativa mogla bi ga skrenuti s tračnica. Novi pravni okvir mora štititi pravedno i balansirano tržište te osigurati poštenu utakmicu. Naš cilj je osigurati pravednu naknadu onima koji kreiraju i investiraju u kreativni sadržaj!“. Cijeli govor pročitajte na linku.

Foto: delegacija HDS-a s povjerenikom Navracsicsem

Govor potpredsjednika EK, Andresa Ansipa, pročitajte na linku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.