x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Reagiranje HDS ZAMP-a o naplati autorske naknade za tradicijska djela

Zašto se naplaćuju autorska prava za izvođenje pučkih i narodnih pjesama?

Sukladno važećem Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima ali i njegovim ranijim verzijama i propisima koji su preuzeti iz SFRJ, za javno izvođenje tradicionalnih narodnih djela u izvornom obliku (dakle djela na kojima nema aranžera ili koreografa koji bi bili nositelji autorskog prava) predviđeno je plaćanje naknade. Tako prikupljene naknade ranije su (od doba SFRJ)  bile prihod državnog proračuna, a prema izmjenama Zakona iz 2007., društvo za kolektivno ostvarivanje prava (odnosno HDS ZAMP) dužno je kroz natječaj i poseban Fond iste distribuirati s ciljem očuvanja zaštite narodne baštine.

Sukladno ugovoru HDS ZAMP-a s Hrvatskim saborom kulture i udrugom CIFF, KUD-ovim se za izvođenje takvih djela u izvornom obliku ne naplaćuju naknada na način da KUD umjesto uplate naknade HDS ZAMP-u isti iznos zadrži za svoje potrebe (pa se i tako djeluje u skladu sa Zakonom na poticanje očuvanja narodne baštine).

Na djelima koja su koreografski i/ili glazbeno odnosno tekstualno obrađena, nositelji autorskog prava na takvim djelima su oni koji su ih obradili. Drugim riječima, koreografima i obrađivačima pripada naknada za izvođenje tradicionalnih djela koja su obradili. I ovdje je HDS ZAMP u sporazumu s Hrvatskim saborom kulture i CIOFF-om za KUD-ove u slučajevima kad su oni sami organizatori priredbi, ugovorio simboličnu naknadu.

Iznos naknade u tom slučaju je:

-        300 kuna + PDV godišnje za do 3 nastupa u vlastitoj organizaciji

-        600 kuna + PDV godišnje za 4 do 6 nastupa u vlastitoj organizaciji

-        900 kuna + PDV godišnje za 7 i više nastupa u vlastitoj organizaciji.

Možemo potvrditi da KUD-ovi najčešće zaključuju ugovor za do 3 nastupa u vlastitoj organizaciji za iznos od 300 Kn + PDV godišnje.

 

Kome se prosljeđuje novac od autorskih prava za pučke i narodne pjesme? 

Ono što se naplati za obrađena narodna djela s aranžmanima i koreografijama, isplaćuje se sukladno popisima izvedenih djela upravo tim aranžerima i koreografima.

Ono što se naplati za izvođenje tradicionalni djela u izvornom obliku (uz napomenu da se takve izvedbe KUD-ovim ne naplaćuju), jednom godišnje se dijeli putem HDS ZAMP-ovog natječaja „Tradicional“ nezavisnim projektima tradicijske glazbe. Sav iznos, dakle, u cijelosti završava „na terenu“, upravo u KUD-ovima i njihovim projektima koji su zadovoljili uvjete Natječaja i kriterije stručne komisije. U tijeku je raspisivanje natječaja Tradicional za 2017. godinu, a prošlogodišnji fond naknada za tradicijsku glazbu iznosio je 326.782,00 kn koje su, odlukom stručne komisije Natječaja, raspoređene na ukupno 34 projekta, među kojima su i tri zajednice KUU Međimurske županije iz Čakovca. Više na linku: http://www.hds.hr/rezultati-natjecaja-tradicional/

HDS ZAMP već godinama usko surađuje s Hrvatskim saborom kulture kao krovnom organizacijom na državnom nivou te pažljivo gradi pravedan sustav njegovanja kulturne baštine s jedne strane, a s druge strane minimalne zaštite aranžera i koreografa narodne glazbe. Nitko do sada nije imao prigovora na sustav, a svakako ćemo i dalje u duhu te dobre suradnje koja traje već godinama, razmotriti i sve prijedloge KUD-ova i njihovih krovnih organizacija.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.