x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Poslovno izvješće HDS ZAMP-a za 2014. godinu

Najizvođenija domaća skladba 2014. je „Tango“ autora Ivana Dečaka u izvedbi Vatre, a strana „Happy“ Pharrella Williamsa

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova služba Zaštite Autorskih Muzičkih Prava objavili su izvješće za 2014. godinu. Protekle godine, od prodaje autorskih prava ostvaren je ukupni prihod od 111,5 milijuna kuna, što je 6,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Od tog iznosa, glazbenim autorima će se raspodijeliti 77,8  milijuna kuna, što je 7,5 posto više nego u  2013. godini. Rast prihoda ukazuje na pozitivne pomake u prepoznavanju važnosti kulturne industrije kao ravnopravne djelatnosti u jačanju hrvatskog gospodarstva. Čak 500 novih članova dalo je punomoć HDS-u za ostvarivanje njihovih prava u 2014. godini, što jasno pokazuje kako su autori prepoznali da kroz Društvo mogu osigurati zaradu sebi i svojim obiteljima.

Na prvoj poziciji najizvođenijih domaćih skladbi prošle godine je pjesma ˝Tango“ autora Ivana Dečaka u izvedbi Vatre, dok je najčešće emitirana strana skladba bila „Happy“ Pharrella Williamsa. Zanimljivo je da je na više od 120 TV i radijskih postaja koje ulaze u uzorak HDS ZAMP-a, domaći megahit bio čak 25% više emitiran od svjetskog.

„Zadovoljstvo mi je da je i za naše, kao i za gotovo sva druga europska društva za kolektivno ostvarivanje prava, prošla godina bila uspješna. To je potvrda da kulturne industrije, poput glazbene, brzo reagiraju na pozitivne pomake u hrvatskom gospodarstvu, prvenstveno turizmu. Iako niti u jednom segmentu poslovanja nije bilo povišenja cijena, nastavljen je trend rasta prihoda od prodaje prava. Istodobno, zadržan je trend pada troškova koje služba ima prilikom ostvarivanja prava“ izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Troškovi ostvarivanja prava smanjeni su još jednu godinu zaredom pa su u 2014. pali na 23,4% , dakle za 0,5%.

"Obje činjenice idu u korist članova Društva. Mali rast u više segmenata poslovanja daje osjetan rast u konačnici,“ ističe Marčec: „Rast broja koncerata u 2014. donio je rast prihoda autora od 7,6% odnosu na prethodnu godinu u tom segmentu. Isto tako, više poslovnih korisnika glazbe, veći prihodi od kabelskih operatera, sve uređeniji odnosi i na domaćem i stranom  tržištu – to su osnovni razlozi za rast prihoda.  Imajući u vidu gospodarsku situaciju, ovakav rezultat ocjenjujemo vrlo  dobrim, uz dodatnu tendenciju rasta širenjem na digitalne, online glazbene servise."

Rastao je i broj članova pa tako HDS trenutno broji više od 9.000 njih. Tijekom 2014. godine,  punomoć za ostvarivanje prava Društvu je dalo gotovo 500 novih autora i nositelja prava.

Više autora i više korisnika značilo je i više posla za službu: od glazbenih djela emitiranih u medijima do izvedenih na koncertima ili priredbama, stručna služba ZAMP evidentirala je i obradila preko 8,4 milijuna izvođenja za 231.983 autorskih djela u čijem je stvaranju sudjelovalo 105.938 domaćih i stranih autora.

Kao i obično, najveći dio prihoda od prodaje prava ostvaren je na ime prava javnog priopćavanja. Na domaće i strane autore od ovih će se prava raspodijeliti 67,6 milijuna kuna, što je rast od 6,2% u odnosu na 2013. godinu.

Od prava mehaničke reprodukcije autori će dobiti 3,1 milijun kn ili 13,4% više u odnosu na prethodnu godinu. Kao što je i predviđeno, dolazak digitalnih servisa doista se osjetio u ovom segmentu naplate prava. 

Iz inozemstva će se autorima, od sestrinskih društava koja na svojim teritorijima ostvaruju prava za hrvatske autore i nositelje prava, raspodijeliti 5,8 milijuna kuna što je osjetan skok od 20,8% u odnosu na godinu prije. To je potvrda da Društvo uspješno obavlja svoj posao i na stranom terenu.

Domaći autori koju su ostvarili najveću zaradu od autorskih prava prošle godine su (abecednim redom imena): Ante Pecotić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Nenad Ninčević, Neno Belan, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Stjepan Šulek i Zlatan Stipišić.

HDS ZAMP zahvaljuje svima koji u svojem poslovanju koriste glazbu i za to uredno podmiruju autorske naknade: one su važan prihod tisućama hrvatskih autora i njihovim obiteljima. Ujedno, one osiguravaju razvoj kreativnog sektora i njegovih malih poduzetnika, obrta i tvrtki te potiču daljnje zapošljavanje u ovoj industriji.

Predsjedništvo HDS-a je 2014. za vlastite umjetničke projekte izdvojilo 3 milijuna kuna. Uz to, sukladno Zakonu, financirali su se i nezavisni umjetnički projekti izabrani na natječajima. Za njih je izdvojeno gotovo 900.000 kuna i to od sredstava iz naknade za prazne medije (BTL), iz naknade za tradicijsko stvaralaštvo, iz fonda “Rudolf i Margita Matz”, te putem natječaja International.

Cijelo Godišnje izvješće za 2014. možete pogledati OVDJE.

infografika

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.