Hoće li svijet streaminga omogućiti pojavu novog Paula McCartney-a?

Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja - CISAC objavila je svoje godišnje izvješće za 2023., pružajući sveobuhvatan pregled svog rada na podršci svojem članstvu koje čine 227 autorska društva iz cijeloga svijeta, među kojima je i HDS ZAMP. Ova društva predstavljaju i kolektivno ostvaruju prava za više od 5 milijuna autora iz repertoara glazbe, audiovizualnih, vizualnih umjetnosti, drame i književnosti, a čiji su globalni ukupni prihodi oko 9,6 milijardi Eura.

U predgovoru izvješća predsjednik CISAC-a, autor legendarne ABBA-e, Björn Ulvaeus, iznio je glavne teme koje su trenutno u središtu interesa autora diljem svijeta: „Svaki dan skladatelji, slikari, scenaristi, redatelji, fotografi, tekstopisci vide kako je njihov talent uzalud protraćen jer njihov rad nije pravedno vrednovan, zbog zanemarivih tantijema, jednokratnih otkupa prava koje im nameću platforme ili zbog loših sustava razmjene podataka. To su ljudi za koje CISAC radi: kreativci koji se bore da zarade za život i prečesto se moraju odreći svojeg kreativnog rada. Među njima je vjerojatno sljedeći Paul McCartney – a pitanje je hoće li ga svijet streaminga koji danas gradimo dovesti do uspjeha? Ili će pregaziti njegove snove?“. Sljedećeg glazbenog McCartneya možda i doživimo ukoliko tržište glazbenog streaminga postane pošteno mjesto za sve njegove dionike. Zato je potrebno ojačati položaj autora na tom tržištu, unaprijediti kvalitetu podataka o djelima i zakonom onemogućiti praksu ucjenjivačkog jednokratnog otkupa prava.

Kao posebno pitanje Ulvaeus je istaknuo i umjetnu inteligenciju: „Sviđaju mi se alati koje pokreće umjetna inteligencija i koristim ih te sam uvjeren da će pomoći kreativcima da poboljšaju svoja djela. Međutim, umjetna inteligencija dolazi sa svojim skupom problema - ne samo statusom autorskih prava za djela stvorena umjetnom inteligencijom“. Istaknuo je pritom da se pitanje regulacije umjetne inteligencije treba riješiti na najvišoj svjetskoj razini.

CISAC-ovo godišnje izvješće dostupno je na ovom linku.