Globalni prihodi od autorskih prava porasli za 5,8% u 2021., ali još nisu na razini prije COVID-a

Globalni prihodi od autorskih prava repertoara s više područja stvaralaštva: glazba, audiovizualna umjetnost, likovna umjetnost, književnost kazalište porasli su u 2021. godini za 5,8 posto u odnosu na 2020. godinu. No, s ukupnom vrijednošću od 9,6 milijardi eura, ti su prihodi i dalje ostali znatno ispod ukupnih globalnih prihoda u godini prije izbijanja pandemije Covid19.  

Unatoč porastu „digitalnih“ tantijema od 27,9% kojeg je potpomognuo rast prihoda od pretplate na streaming servise, naplate u 2021. i dalje su ukupno u cijelom svijetu bile 5,3% niže nego u 2019. godini.

Analiza ovih prihoda i prateće izvješće osvjetljava više činjenica: katastrofalan učinak dvogodišnjih zabrana nastupa u živo uslijed pandemije, velik potencijal za daljnji digitalni rast ali i hitnu potrebu za mjerama koje će osigurati veću vrijednost autora na tržištu streaminga.

Ovo su neki od najvažnijih naglasaka Globalnog izvješća o prihodima od autorskih prava za 2022. koje je objavio CISAC (Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja), čiji je član i HDS ZAMP:

1.)    Novi i prošireni ugovori o digitalnom licenciranju društava članova CISAC-a, zajedno sa rastom pretplate streaminga, pomogao je da se prihodi s digitalnog tržišta povećaju za 27,9%. Međutim, unatoč razvoju streaminga koji se ubrzao tijekom COVID-a, tzv. digitalni prihodi o još uvijek čine samo 32,6% ukupnih prihoda od tantijema za autore. To je, za usporedbu, manje od polovice udjela digitalnih prihoda koji idu diskografskoj industriji.

2.)    Prihodi od nastupa na koncertima i priredbama (nastupi uživo) ostali su gotovo nepromijenjeni u 2021. godini i iznosili su 1,6 milijardi eura. To je i dalje 45,8% niže od prihoda s tog izvora u 2019. godini.

3.)    Prihodi od korištenja i emitiranja djela u radijskom i televizijskom programu, što je u cijelom svijetu tradicionalno najveći izvor autorskih prihoda ostao je više-manje otporan na pandemijsko vrijeme,  uz zabilježen tek nešto manji pad od 1,8% u 2021. godini.

4.)    Glazbeni repertoar je bio jedini koji je prijavio povećanje tantijema za 7,2% u 2021. u odnosu na 2020. godinu, no i taj porast još je daleko od prihoda u predpandemijskoj 2019. godini. U području dramske umjetnosti zabilježen je pad prihoda od 13,8%, u audiovizualnom sektoru pad je iznosio 2,8%, a u području likovne umjetnosti 1,2 posto.

5.)    Kontinenti s najvećim rastom prihoda su Europa (porast od 7,5%) i Afrika (porast od 17,1%) dok je jedino na području Južne Amerike zabilježen pad prihoda, uslijed pada koncerata i nastupa koji je iznosio 44 posto.

Imajući u vidu da prihod od koncerata i nastupa i izvedbi uživo uglavnom nije postojao, ubrzano  licenciranje digitalnog korištenja djela od strane mnogih naših članova da se nadoknadi pad,  je priča o uspjehu. Ipak, oporavak je tek napola gotov. Bez sumnje, mnogo je više prostora za rast, a da bismo to postigli, treba povećati vrijednost kreativnih djela na digitalnom tržištu te na tom tržištu tražiti i promicati pravedniji ekosustav za autore tih djela,“ komentirao je rezultate poslovanja autorskih društava diljem svijeta glavni direktor CISAC-a Gadi Oron.

Predsjednik  Svjetske konfederacije autorskih društva i autor brojnih hitova ABBA-e Björn Ulvaeus još je konkretniji: „Ovu godinu moramo vidjeti ne samo kao povratak u normalu, već kao most do sljedeće faze. U bliskoj budućnosti suočavamo se s mogućnošću usporavanja gospodarstva i rizicima koji dolaze s neobičnom kombinacijom inflacije i recesije. Cijene pretplata na streaming servise nisu se mijenjale od prvih dana pokretanja takvih usluga i danas su vrlo podcijenjene. Poštena i fer vrijednost i pošteni uvjeti bitni su kako se ne bi ugrozile tantijeme nositelja prava“.

Na izvješće krovne udruge CISAC, čiji je član i HDS ZAMP, osvrnuo se i glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec: „HDS ZAMP promptno je u tijeku pandemije iskoristio je priliku što boljeg pozicioniranja na digitalnom tržištu a kako bi za naše članstvo što više ublažio pad prihoda. Uz to i naša suradnja i solidarnost sa svim korisnicima glazbe u poslovanju, pomogli su da našim članovima osiguramo što bezbolnije preživljavanje COVID krize. Sada je vrijeme da se okrenemo budućnosti i suočimo se s izazovima uređenja digitalnog tržišta, pogotovo onog njegovog dijela koji se odnosi na streaming usluge i platforme a koji se godinama razvijao ne uzimajući u obzir istinski doprinos autora djela na kojima te usluge i počivaju. Upravo je „Budućnost kreativnosti“ glavni moto ovogodišnje Međunarodne autorske kreativne konferencije (MAKK) koju HDS ZAMP uskoro ogranizira. Budućnost kreativnosti itekako leži i u poštenom uređenju odnosa svih dionika tržišta glazbenog streaminga“.

Više o programu konferencije (24. i 25.11. u MSU, Zagreb) na www.makk.hr

Cijelo izvješće o poslovanju autorskih društava okupljenih u Međunarodnu konfederaciju društava autora i skladatelja CISAC možete preuzeti ovdje.