Tražimo hitno ujednačavanje postupanja županijskih stožera CZ vezano uz profesionalne umjetničke izvedbe i programe

Hrvatsko društvo skladatelja i Služba ZAMP službeno su od Stožera Civilne zaštite RH zatražili hitno ujednačavanje postupanja županijskih stožera CZ vezano uz organizaciju profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa. Naime, sve češće s terena dolaze informacije da organizatori takvih događanja nailaze na razne poteškoće i zabrane održavanja takvih događanja, a zbog neusklađenog tumačenja važećih preporuka i mjera sprečavanja širenje COVID-19. Tako neutemeljene odluke županijskih stožera CZ negativno se odražavaju na sve glazbene kreativce i ostale u povezanom lancu glazbenih događanja, te im se izravno onemogućava ustavno pravo da od svojeg rada žive.

Najčešće su sporne odredbe koje se odnose na izuzeća u slučaju održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa kada se oni organiziraju po tzv. sustavu 1,2,3. Odnosno kada na njima sudjeluju isključivo osobe (posjetitelji, izvođači i osoblje) koje posjeduju EU digitalnu COVID putovnicu; potvrdu o cijepljenju, testiranju i/ili preboljenju bolesti COVID-19. Podsjećajući da se u takvim slučajevima županijskim stožerima takvo događanje treba samo prijaviti (a ne i za njegovo održavanje zatražiti odobrenje) te da se isto može održati i u zatvorenim i na otvorenim prostorima bez mjera zaštite poput nošenja maski i sl., HDS i njegova Služba ZAMP pozvali su Nacionalni stožer CZ da što hitnije izda uputu lokalnim stožerima o načinu primjene važećih preporuka i mjera.

Zbog svega navedenog smatramo da je nužno žurno osigurati jednoznačnu i transparentnu primjenu postojećih kriterija za održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi na svim razinama – od lokalne do nacionalne. Tako bi se izbjeglo postojeće neosnovano diskrecijsko odlučivanje pojedinih lokalnih stožera i onemogućilo postojeće nesustavno postupanje koje rezultira pravnom nesigurnošću i rizičnim okružjem za poduzetnike iz ovog sektora. Primjena važećih pravila u takvim situacijama mora biti jasna i transparentna i jednaka za sve uz poštivanje temeljenih ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH.
U proteklom razdoblju pandemije dionici kulturnog i kreativnog sektora gospodarstva, posebno uključujući cijelu glazbenu branšu i naše članove, nedvojbeno su pokazali i dokazali da su spremni poštivati sve mjere i preporuke, vjerujući u stručnost stožera i ljudi koji ga čine. Zato u njihovo ime ne možemo prihvatiti nesuglasje u implementaciji tih mjera i preporuka.
Pozivamo vas zato da uložite dodatne napore kako bi se uskladilo djelovanje i na svim lokalnim razinama u RH, u svrhu ravnomjerne implementacije važećih mjera, promicanja odgovornog  ponašanja i posebice cijepljenja“, navodi se u dopisu koji su potpisali glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban i glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.