YouTube kanal HDS/ZAMP-a: glazbena riznica i kronika domaćeg autorstva

Za početak, malo suhe statistike: YouTube kanal Hrvatskog društva skladatelja i stručne službe ZAMP otvoren je 2012. S ožujkom 2021., na kanalu je predstavljeno ukupno 497 videa koji zajedno imaju preko milijun i sto tisuća pregleda. Uz Hrvatsku, najveći dio publike čine gledatelji iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Slovenije i Makedonije – uglavnom su to oni između 25-34 godine, te generacija između 35-44 godine. Najgledaniji video, s više od 50 tisuća pregleda, je izdanje emisije „Moja Pjesma“ iz 2018. u kojoj autor pjesme, Rajko Dujmić, priča o nastanku klasika Novih Fosila „Za dobra stara vremena“

Međutim, ovaj kanal je i kronika rada Hrvatskog društva skladatelja te brojnih projekata i aktivnosti Društva i službe ZAMP. Trudeći se obuhvatiti stvaralaštvo popularne i ozbiljne glazbe, YouTube HDS/ZAMP-a donosi pregled domaće glazbe tijekom posljednjeg desetljeća: priče o skladbama, albumima i autorima različitih žanrovskih usmjerenja i glazbenih izričaja.

Uz kratke edukacijske filmove o autorskom pravu, kanal je ozbiljnije zaživio 2013. udomaćivši ciklus „Tjedan autora“ nastao u koprodukciji sa CMC televizijom. Riječ je o emisijama koje predstavljaju najznačajnije domaće autore, njihov kreativni mehanizam i potragu za inspiracijom. Tijekom nekoliko sezona emitiranja snimljena su ukupno 63 portreta autora, od kojih neki, nažalost, više nisu među nama.

„Rijekom snova“ Nene Belana započeo je novi ciklus emisija „Moja Pjesma“, također u koprodukciji sa CMC televizijom. Desetominutne epizode, njih čak 112, predstavilo je priču o najuspješnijim domaćim pjesmama, evergreenima hrvatske glazbe, od rocka, popa, dancea i šlagera do etno, klapskih i tamburaških hitova „za dušu“.

YouTube kanal HDS/ZAMP-a dom je i svih osam izdanja Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK – sve panel diskusije, predavanja i radionice s konferencije dostupni su online, uključujući i posljednji, pandemijski MAKK 2020. koji je u potpunosti realiziran virtualno.

Projektom „Autorica“ predstavljen je rad uspješnih članica Hrvatskog društva skladatelja u kojima su se one posebno osvrtale na izazove „muške“ glazbene industrije te dominantnih stereotipa s kojima se susreću u svom poslovanju. Projekt „Autogram“ koncepcijski se naslanjao na „Tjedan Autora“ s bitnom razlikom da su u Autogramu predstavljeni isključivo mladi autori čije vrijeme tek dolazi.

YouTube platforma iskorištena je i za edukaciju, pogotovo mlađih članova Društva – njima su u video obliku dostupne edukativna prezentacija INTRO, zatim „Ovo je HDS ZAMP – Glas autora“ te kratki isječci Međunarodnog autorskog udruženja CISAC o važnosti poštivanja autorstva i autorskog prava.

Svakako vrijedi spomenuti i zanimljive sadržaje poput „Note mog života“, „TUP - Tekstopisci u poeziji“ zatim isječaka s „Festivala dječjeg glazbenog stvaralaštva“ i raznih medijskih i partnerskih događanja HDS ZAMP-a. Posljednji u nizu „uploada“ je dokumentarni serijal „Zauvijek skladatelj“ autora Tonija Volarića koji je portretirao 14 autorskih imena koja su obilježila 70 godina Hrvatskog društva skladatelja.

„Mi se, na svu sreću, ne trebamo natjecati s YouTuberima, blogerima i influencerima u broju klikova i pregleda“, objašnjava Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a te nastavlja: „Naš kanal je video produžetak naših aktivnosti i projekata tijekom posljednjeg desetljeća rada i poslovanja Društva i službe ZAMP. Zadaća nam je na najbolji mogući način predstaviti stvaralaštvo naših članova, arhivirati ga i predstaviti nekim novim klincima koji se tek trebaju zaljubiti u njihovu glazbu. Uz offline, mogu reći da tu zadaću uspješno realiziramo i u online svijetu“.

Ukoliko još niste, svakako se pretplatite na YouTube kanal HDS ZAMP-a i javite nam kakve biste sadržaje voljeli vidjeti u budućnosti.