Rezultati poslovanja HDS ZAMP-a u 2019.

Glazbenim autorima i nositeljima autorskih glazbenih prava za 2019. godinu isplaćeno je 101,5 milijuna kuna autorskih naknada – riječ je o rastu od 2,51% u odnosu na prethodnu godinu i rezultatu bogate ponude glazbenih i turističkih događanja kojeg, nažalost, ove godine ne možemo očekivati.

Tijekom prošle godine, HDS ZAMP je zabilježio ukupni promet glazbenih licenci u vrijednosti od 141,3 milijuna kuna (2,69% više nego u prethodnoj godini). Osim autorima, dio je raspoređen i na troškove poslovanja službe HDS-a te niz projekata socijalno-kulturne namjene. Hrvatsko društvo skladatelja izdvojilo je tako ukupno 6 milijuna kuna za vlastite i partnerske kulturne projekte te milijun kuna za nezavisne projekte putem natječaja.

Najveći udio u prodaji glazbenih licenci odnosi se na prava javnog priopćavanja (87,46%), ostatak se odnosi na prava mehaničke reprodukcije (3,2%), digitalna prava (2,22%) te prava iz inozemstva (7,11%).

Zahvaljujući recipročnim ugovorima s drugim društvima u svijetu, za korištenje repertoara članova HDS-a u prošloj godini najviši iznos ukupnih honorara poslala je Srbija (društvo SOKOJ) koju slijede Slovenija (SAZAS), Velika Britanija (PRS), Bosna i Hercegovina (AMUS) te Mađarska (ARTISJUS).

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja evidentirala je korištenje 283.810 glazbenih djela koja su se u 2019. emitirala više od 16,7 milijuna puta. Za to je autorske naknade primilo 125.908 domaćih i stranih autora i nositelja prava.

I članovi Hrvatskog društva skladatelja sve su produktivniji , pa su tako tijekom 2019. putem svojih online profila na webu ZAMPa prijavili ukupno 8533 novih djela – u prosjeku 23 nove pjesme dnevno!

Domaća pjesma koja je njezinim autorima u 2019. donijela najveću zaradu, po službenim podacima HDS ZAMP-a, je „Voli me“ u izvedbi Petra Graše. Za nju su autorski zaslužni Vjekoslava i Tonči Huljić. Slijedi „Rekao si“ autora Ante Pecotića u izvedbi Nine Badrić, a „Ovaj grad“ Mije Dimšić, autorskog trojca Dimšić, Bačić i Dimter na trećem je mjestu najemitiranijih i najkorištenijih.

Što se tiče pjesama inozemnih autora, domaće radijske i televizijske postaje najviše su puštale suradnju Calvina Harrisa i Rag'n'Bone Mana, „Giant“.

Najuspješniji domaći autori u 2019. su, navedeni abecednim redom imena, ne po zaradi: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Husein Hasanefendić, Miro Buljan, Miroslav Drljača Rus, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić Gibonni.

Zahvaljujući velikim koncertima u pulskoj Areni, na vrh inozemnih autora s najvećom zaradom zasjeo je Dave Grohl (Foo Fighters), a slijede ga zimzeleni autori brojnih hitova kroz desetljeća: Bruce Springsteen, Calvin Harris, Ed Sheeran, Freddie Mercury, George Michael, Gordon Matthew Sumner (Sting), Mark Knopfler, Martin Karl Sandberg (Max Martin) i Steve Mac.

Glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, ističe važnost sustava kolektivne zaštite autorskih prava koji se, pogotovo tijekom aktualne krize, pokazao kao jedini siguran izvor prihoda za brojne kreativce: „Nažalost, posljedice otkazivanja glazbenih događanja i zatvaranja hotelskih i ugostiteljskih objekata odrazit će se na naše buduće rezultate i prihode naših članova, pogotovo u drugoj polovici 2020. Služba je to prepoznala na vrijeme, u pripremi je poseban fond pomoći za to razdoblje, kao i aktivnosti kojima bi se bolje monetizirao online sadržaj i tako preusmjerilo iznose na one koji su prave pozornice zamijenili virtualnim“, ističe Marčec.

Top 10 djela domaćih autora (po emitiranju u 2019.):

Voli me

Tonči Huljić / Vjekoslava Huljić / Tonči Huljić, Leo Škaro, Petar Grašo

Petar Grašo

Rekao si

Ante Pecotić / Ante Pecotić / Predrag Martinjak, Bojan Šalamon

Nina Badrić

Ovaj grad

Vjekoslav Dimter, Damir Bačić, Mia Dimšić / Vjekoslav Dimter, Damir Bačić, Mia Dimšić / Vjekoslav Dimter, Ivan Pešut

Mia Dimšić

U zagrljaju spašeni

Antonela Đinđić, Marko Kutlić / Aleksandar Čubrilo / Igor Ivanović, Marko Vojvodić

Nela i Marko

U tebi

Ivana Vrdoljak / Ivana Vrdoljak / Goran Kovačić

Vanna

Ako te pitaju

Tonči Huljić / Vjekoslava Huljić / Tonči Huljić, Leo Škaro, Petar Grašo

Petar Grašo

Ako voliš ovu ženu

Branimir Mihaljević / Nenad Ninčević, Jadran Ninčević

Željko Bebek, Oliver Dragojević

Nama se nikud ne žuri

Ivan Dečak / Ivan Dečak / Ivan Dečak, Mario Robert Kasumović, Robert Kelemen, Tomislav Franjo Šušak

Vatra feat. Massimo

Čekam te

Amil Lojo / Amil Lojo / Elvis Stanić

Tony Cetinski

Vidi se izdaleka

Ante Pecotić / Ante Pecotić / Bojan Šalomon

Damir Kedžo

 

Top 10 djela autora inozemnih društava (po emitiranju u 2019.):

Giant

Rory Charles Graham, Jamie Alexander Hartman, Troy James Miller, Adam Wiles

Calvin Harris, Rag'n'Bone Man

Nothing breaks like a heart

Thomas R. Brenneck, Miley Cyrus, Ilsey Anna Juber, Clement Marie Jacques Picard, Maxime Marie Laurent Picard, Mark Ronson, Conor Szymanski

Mark Ronson feat. Miley Cyrus

Shallow

Stefani J Germanotta, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt

Lady Gaga, Bradley Cooper

Senorita

Charlotte Emma Aitchison, Karla Camila Cabello, Magnus Hoiberg, Benjamin Joseph Levin, Shawn Mendes, Jack Robert Patterson, Ali Tamposi, Andrew Watt

Shawn Mendes, Camila Cabello

Dancing with a stranger

Mikkel Storleer Eriksen, Normani Kordei Hamilton, Tor Erik Hermansen, Jimmy Napes, Samuel Frederick Smith

Sam Smith, Normani

Sweet but psycho

Andreas Haukeland, Amanda Koci, Bean William Ernest Lobban, Madison Emiko Love, Henry Russell Walter

Ava Max

I don't care

Justin Bieber, Jason P. D. Boyd, Frederick John Philip Gibson, Max Martin, Edward Christopher Sheeran, Shellback

Ed Sheeran & Justin Bieber

Promises

Jessica Reyes, Samuel Frederick Smith, Adam Richard Wiles

Calvin Harris, Sam Smith

Shape of you

John Mcdaid, Kandi L. Burruss, Edward Christopher Sheeran, Steven McCutcheon, Tameka D Cottle, Kevin Briggs

Sheeran Edward Christopher

Sos

Tim Bergling, Kevin Briggs, Kandi L Burruss, Tameka D Cottle, Kristopher Jan Patrik Fogelmark,  Albin Andreas Nedler

Avicii ft. Aloe Blacc