COVID - 19: ZAMPove mjere za poslovne korisnike

Zagreb, 26. ožujka 2020.

ZAMP-ove mjere za ugostitelje i uslužne djelatnosti:
 0 kn naplate za razdoblje u ožujku u kojem nisu poslovali;

popust od 50 posto za prva 2 tjedna ožujka u kojima se radilo otežano,
a plaćanje tog iznosa na 3 rate nakon prestanka Vladinih mjera;
objekti oštećeni potresom s područja Zagreba u potpunosti oslobođeni plaćanja

KORISNICI: UGOSTITELJSKI OBJEKTI, HOTELI, USLUŽNE DJELATNOSTI, TERETANE, SALONI I SLIČNI KORISNICI

Sukladno ranijim informacijama da ćemo korisnicima glazbe izaći u susret i pružiti potporu u vidu rasterećenja, u ovim teškim vremenima za sve dionike, donosimo informaciju o najnovijim poslovnim odlukama koje se odnose na ožujak i iduća razdoblja u kojem će objekti biti zatvoreni:

  • Korisnici: ugostiteljski objekti, hoteli, teretane, uslužne djelatnosti i slični korisnici za mjesec ožujak ostvarit će solidarne pogodnostiImajući u vidu posebnu situaciju u kojoj se nalaze korisnici glazbe, ali i sve gori položaj svojih članova, glazbenika koji su među prvima i najteže pogođeni nastalom krizom, objavljujemo: 
    za razdoblje od 15.3.* nadalje, u kojem navedeni korisnici u Hrvatskoj ne posluju i ne koriste glazbena djela, nema zaduženja niti obveze plaćanja naknade za glazbenu licencu.

  • Za prvih 14 dana ožujka, u kojima su ugostiteljski i drugi objekti (hoteli, obrti, teretane, saloni itd.) u zemlji radili otežano, za licencu gore navedenim korisnicima odobravamo popust od 50%.
  • Kako bismo im dodatno olakšali povratak u normalno poslovanje po završetku izvanrednih Vladinih mjera, taj umanjeni iznos naknade za mjesec ožujak moći će platiti u 3 mjesečne rate. Napominjemo, radi se ukupno o 22,6%* iznosa u odnosu na redovno zaduženje kakvo je bilo za npr mjesec veljaču u kojoj se poslovalo normalno.

Prestankom Vladinih izvanrednih mjera donijet ćemo odluku o visini mjesečne naknade za prvi i sljedeće mjesece u kojima će objekti korisnika ponovno početi s radom tj. korištenjem glazbenih djela.

  • Nadalje, korisnički objekti koji su na području Grada Zagreba potresom oštećeni u mjeri da ne mogu nastaviti s radom, izuzeti su u potpunosti od plaćanja naknade. Pozivamo sve objekte na koje se odnosi ova odluka, da nas kontaktiraju pismeno na mail posl-zg@hds.hr

  • Svi objekti koji su prestali s radom sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ne trebaju nas pojedinačno kontaktirati da su prestali sa radom jer je HDS ZAMP automatski proveo sve obustave poslovanja sukladno toj odluci i za sve objekte na koje se ona odnosi.

*Ispravke unesene 27. ožujka u odnosu na priopćenje izdano 26. ožujka

Vjerujemo da su ove posebne mjere dovoljan dokaz kako u korisnicima vidimo partnere i u najgorem razdoblju za poslovanje svih subjekata u zemlji.

Za sve informacije i pomoć ovoj skupini korisnika stojimo na raspolaganju na mailu zamp@hds.hr i brojevima telefona:

- Centrala: 01/6387-000, Poslovnica Zagreb: 01/6387-003

- Poslovnica Rijeka: 051/686-547 

- Poslovnica Osijek: 031/200-722 

- Poslovnica Split: 021/317-639 

O svim poduzetim mjerama dana 27.3.2020. izvijestili smo službenim dopisom sljedeće institucije: Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela, Hrvatska obrtnička komora – ceh ugostitelja


KORISNICI: LOKALNE RADIJSKE I TV POSTAJE (HURIN, udruga Jadranskih radija, NUT...)

* OBAVIJEST od 17. travnja 2020.: dodatno je snižena akontacijska rata za travanj za 40% (s dospijećem 31. srpnja). Ovo je novost u mjerama pomoći lokalnim radijskim i TV postajama (ranije smo već odobrili produljeni rok dospijeća plaćanja obaveza od ožujka, na 90 dana od dospijeća računa). Spremni smo izaći ususret svakoj postaji s problemima u poslovanju, stoga vas molimo da nas u slučaju većih problema kontaktirate na zamp@hds.hr, 01/6387-000, kako bismo pronašli zajedničko rješenje.

Zagreb, 26. ožujka 2020.

Glazbene udruge autora, izvođača i diskografa kao kriznu mjeru pomoći radijskim i TV postajama produljuju dospijeće računa za ožujak i sljedeće mjesece 2020. godine, za akontacije naknada za autorska i srodna prava, na 90 dana od dospijeća računa. Ova se odluka donosi do opoziva, o čemu ćemo vas pravovremeno izvijestiti.

Mjeru odgode plaćanja donijeli smo kao prvu hitnu mjeru kako bi osigurali radijskim nakladnicima da apsolutno ništa ne moraju platiti HDS ZAMP-u iduća tri mjeseca. Smatramo to korektnom partnerskom mjerom koja u konačnici ide u cijelosti na teret glazbene industrije. Račune za travanj planiramo izdati tek početkom svibnja. Dakle, imamo dovoljno vremena pričekati razvoj situacije, i donijeti odgovarajuće odluke, te probleme u kojima smo se svi našli, ma koliko teški bili, riješiti zajednički i partnerski.

O svim poduzetim mjerama dana 26.3.2020. izvijestili smo službenim dopisom udruge: Hrvatska udruga radijskih nakladnika, Udruga Jadranskih radija i Agencija za elektroničke medije. 

O ovoj novosti u mjerama pomoći dana 17. travnja 2020. izvijestili smo službenim dopisom sve lokalne radijske i TV postaje.​


KORISNICI: DJ LICENCE 

Svi zaključeni ugovori za DJ licence za 2020. bit će reprogramirani i usklađeni s poslovanjem u 2020. godini.
Naknada za DJ licence umanjit će se za razdoblje u kojem nije bilo moguće raditi, a postoji i opcija da se za isto to razdoblje DJ licenca produži.

Za sve informacije stojimo na raspolaganju na mailu zamp@hds.hr i broju telefona 01/6387-000.

O svim poduzetim mjerama dana 26.3.2020. izvijestili smo udrugu: HGU DJ Sekcija

KORISNICI: OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE

Hrvatsko društvo skladatelja odriče se prava na naknadu i odobrava za sve vrijeme trajanja mjera donesenih zbog epidemije COVID-19 besplatno korištenje glazbenih djela u okviru i u svrhu održavanja online nastave. Odobrenje se odnosi i na sve oblike korištenja koji nisu obuhvaćeni zakonskim iznimkama za korištenje u sklopu redovne nastave, a koja je HDS ovlašten regulirati.

Za sve informacije stojimo na raspolaganju na mailu zamp@hds.hr i broju telefona 01/6387-000.

O ovoj smo odluci dana 09.04.2020. izvijestili Ministarstvo znanosti i obrazovanja.