U iščekivanju festivala dječjeg glazbenog stvaralaštva

Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva održava se 15. svibnja po četvrti put uz partnerstvo HDS ZAMP-a te uz sudjelovanje oko 500 djece iz različitih hrvatskih osnovnih škola. Mladi će glazbenici i ove godine imati priliku svoje glazbene talente pokazati u odličnoj produkciji u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Ovaj festival okuplja učenike osnovnih škola (od 6 do 15 godina starosti) iz cijele Hrvatske te hrvatskih škola i zajednica iz inozemstva koji se ističu svojim glazbeno-scenskim talentima. Na njemu se predstavljaju najbolji uradci darovitih učenika iz područja izvannastavnih glazbenih aktivnosti: od skladateljskih radionica do raznih vokalno-instrumentalnih sastava i mjuzikla, a cilj mu je promicanje i poticanje dječjeg glazbenog stvaralaštva u najširem smislu te omogućavanje dječjih nastupa u što boljim produkcijskim uvjetima.

Mladi se glazbenici tako natječu u tri kategorije: Mjuzikli, Mladi autori i Školska mjuza, a o pobjedniku festivala u svakoj od kategorija odlučuju stručna povjerenstva kojima su se ove godine, kao predstavnici HDS ZAMP-a, pridružili Ivana Husar Mlinac (za kategoriju „Mjuzikli“), Mia Dimšić (za kategoriju „Mladi autori“) i Marko Kutlić (za kategoriju „Školska mjuza“).

 

U okviru festivala, djeci ćemo i ove godine održati zanimljive edukativne radionice o autorskom radu i pravu, osmišljene tako da ojačaju njihovo vrednovanje svojeg ali i tuđeg kreativnog rada.

Organizator festivala, Glazbena udruga Opus, pokrenuo je ovaj projekt s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama i stvaranje novih kvalitetnih skladbi slobodnog sadržaja i stila. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova i predanost djece da svoje skladbe i izvedbe što bolje predstave iz godine u godinu predstavlja veliki glazbeni potencijal mladih naraštaja. S iskrenim oduševljenjem i svi naši dosadašnji predstavnici na ovom festivalu: Ivana Plechinger i Bruno Kovačić, Goran Karan i Ante Cash, Alka Vuica i Anita Valo i Meri Jaman pohvalili su dječje glazbeno stvaralaštvo i potaknuli ih da i dalje ostanu vjerni sebi i stvaraju. Vjerujemo da će nas i ove godine djeca iskreno oduševiti i nestrpljivo iščekujemo vidjeti njihove izvedbe.

 Pogledajte reportažu s prošlogodišnjeg festivala, a atmosferu s radnijih izdanja
na službenoj Facebook stranici FDGS-a

4. FDGS MOŽETE PRATITI 15. SVIBNJA UŽIVO PUTEM INTERNETA (LINK).