Poslovno izvješće HDS ZAMP-a za 2015. godinu

Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP objavili su poslovno izvješće za 2015. godinu. U godini u kojoj je proslavilo svoju 70. obljetnicu, Društvo je nastavilo s održavanjem visokih umjetničkih i produkcijskih kriterija svojih aktivnosti i projekata, a u fokusu su, dakako, i dalje interesi njegovih članova - ukupno 375 redovnih i preko 9000 pridruženih.

Služba zaštite autorskih muzičkih prava ZAMP iza sebe ima još jednu uspješnu poslovnu godinu. Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, ističe trend rasta prikupljenih naknada, uz istovremeno smanjivanje troškova poslovanja: 

„HDS-ova Služba ZAMP u 2015. godini imala je najviše posla i obavila ga je najuspješnije dosad. Nastavlja se trend rasta prikupljenih autorskih naknada u gotovo svim razredima, kao i trend pada troškova koje služba izdvaja prilikom prikupljanja istih. Važno je napomenuti da cijena licence za korištenje glazbe nije rasla niti za jednu skupinu korisnika.

Za gotovo 94 tisuće domaćih i stranih glazbenih autora i nositelja prava, HDS ZAMP je za raspodjelu osigurao 84,5 milijuna kn što je 8,52 % više nego za prethodnu 2014. godinu. Još jednu godinu zaredom troškovi ostvarivanja prava su pali, pa su u 2015. iznosili 22,95 % što u konačnici iznosi novu uštedu od 0,46%.

Uobičajeno, najveći udio prikupljenih naknada otpada na prava javnog priopćavanja, tzv. „mala prava“. Sigurno zahvaljujući sve uspješnijim i duljim turističkim sezonama, glazba se sve više koristi kao potpora ugostiteljskoj djelatnosti. To je posebno vidljivo iz rasta prihoda za koncerte zabavne glazbe od 27%.  Prihod od koncerata ozbiljne glazbe povećan je za 47 %, dok je za glazbene priredbe 15% veći u odnosu na 2014. godinu. Još jednom zahvaljujemo svima koji uredno podmiruju autorsku naknadu i time poštuju rad, ulaganje, talent i pravo glazbenika.“

Kompletno Godišnje izvješće HDS ZAMP-a za 2015. pogledajte OVDJE.