Gibonni i Matija otvaraju Mjesec kreativnih i kulturnih industrija

Gibonni i Matija Dedić, dva jedinstvena kreativca, predvodnika hrvatske glazbene industrije, ekskluzivnim će koncertom, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i glazbenih udruga HUZIP i HDU, 18. svibnja u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Zagreb svečano otvoriti Mjesec kreativnih i kulturnih industrija (MKKI) koji traje od 16.5. do 21.6.  

Riječ je o manifestacija Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija te Koordinacije kreativnih i kulturnih industrija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a čiji je cilj bolje razumijevanje važnosti sektora kreativnih i kulturnih industrija za razvoj gospodarstva i društva u cjelini.

Gibonni i Matija će tako, na valu svoji uspješnih izdanja, Gibonnijeva i Oliverova albuma „Familija“ te Porinima nagrađene posvete ocu „Matija svira Arsena“, posebnim  koncertnim programom, osmišljenim samo za ovu prigodu i uz pratnju svojih prijatelja glazbenika, proslaviti ovu novu manifestaciju kreativnog i poduzetnog domaćeg duha i predstaviti vrhunske domete naše glazbene scene. Svečano otvorenje Mjeseca kreativnih i kulturnih industrije biti će moguće pratiti uz pozivnicu

Kao član organizacija organizatora MKKI-ja i Hrvatsko društvo skladatelja vrlo aktivno je uključeno u promociju potencijala i važnosti ovih industrija koje trenutno, u situaciji u kojoj njihov gospodarski potencijal nije u potpunosti prepoznat i iskorišten, hrvatskom BDP-u pridonose više od 6 milijardi kn godišnje. Svaki kreativac mali je poduzetnik, a razvoj i održivog digitalnog tržišta ovim industrijama može dati dodatni polet pa je važno osigurati uvjete da kreativci mogu zarađivati i od korištenje njihovih djela putem Interneta.  

Mjesec kreativnih i kulturnih industrija objedinjuje brojna javna događanja - izložbe, predstave, koncerte, ples, projekcije, tribine i radionice u razdoblju od 16. svibnja do 21. lipnja2016. Namjera organizatora je u tom razdoblju snažno pozicionirati Hrvatsku i Zagreb na turističku kartu Europe u segmentu kreativnog i kulturnog proizvoda. Mjesec se ove godine održava po prvi put, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Sabora RH, sedam Ministarstava Vlade RH, predstavništva Europske komisije, Grada Zagreba, Gradske Skupštine i Turističke zajednice Grada Zagreba.