A sada je vrijeme za „Priroda i društvo“ edutainment

Predstava „Priroda i društvo“, projekt koji je HDS ZAMP inicirao s ciljem edukacije mladih o važnosti poštivanja autorskog prava i intelektualnog vlasništva, od premijere u ožujku u Zagrebačkom kazalištu mladih, doživjela je 14 rasprodanih izvedbi i uistinu izazvala interes naše ciljne skupine - osnovnih i srednjih škola ali i šire javnosti. Dodatni „začin“ predstavi su i gostovanja poznatih autora i drugih kreativaca u njoj te kratki razgovori/radionice nakon predstave u kojima djeca imaju mogućnost iznijeti svoja pitanja i stavove o temi poštivanja autorskog rada i prava.

Osim mladih, predstavom su oduševljeni i kreativci – gosti predstave, a njezinu edukacijsku vrijednost prepoznalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

 

 Jadranka Huljev, viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta:

„Predstavu „Priroda i društvo“ pogledala sam zajedno s učenicima sedmih razreda osnovne škole koji su na nju odlično reagirali.  Predstava i sama tema vrlo su aktualne, pitanje ostvarivanja i zaštite prava intelektualnog vlasništva u digitalnom svijetu vrlo je aktualno i na razini EU ali i cijeloga svijeta . U edukacijskom smislu ona je pak potpuno prilagođena djeci viših razreda osnovnih škola i mladima u srednjim školama, ali mogli bi ju pogledati i stariji. U tom smislu nemam što dodati i/ili oduzeti. Jednostavno, riječ je o dobroj predstavi koja u potpunosti odgovara ovom trenutku našeg zalaganja da se intelektualno vlasništvo stavi pod okrilje najšireg obrazovanja i potpune zakonske i vlasničke zaštite i autorske valorizacije“.


Zoran Prodanović Prlja

"Vrlo zanimljiv kazališni projekt koji na nepretenciozan i originalan način zadržava koncentraciju publike tijekom cijele izvedbe te kroz lako prihvatljiv, duhovit i neopterećujući glazbeno scenski izraz tu istu publiku približava, educira i upoznava s poviješću i problematikom civilizacijske tekovine koja se zove Autorsko Pravo.

Ansambl je ujednačen, uigran i potpuno posvećen izazovima i zadacima koje je pred njih postavila redateljica predstave Nora Krstulović. Nemoguće je ne primjetiti i efektnu glazbu Vedrana Peternela koja nosi predstavu i "ostaje u uhu" i poslije poklona. Vrlo originalan i zanimljiv je i zahvat sa gostovanjem autora iz svijeta glazbe u svakoj izvedbi, u kojem se na svojevrsni "stand up" način kroz improvizirani intervju daje prilika tom autoru da na neposredan i ležeran način iznese svoje stavove ,iskustva i razmišljanja o Autorskom Pravu općenito.

 Preporučljivo svima od 5 do 105, a pogotovo onima koji se bave odgojem, obrazovanjem, kulturom i autorstvom.

Predstava koju bi trebali pogledati svi, od ministara do uličnih zabavljača,o d "chefova" do domaćica, od centarfora do golmana..."

 

Mirela Priselac Remi:

“"Priroda i društvo" je zaista sjajna predstava i počašćena sam što sam sudjelovala u jednoj njezinoj izvedbi. Tema predstave zanima svakoga tko se bavi muzikom ili kreativnim radom, tako da bih je preporučila svim kolegama i kreativcima. Kad se javno progovara o pravima i zaštiti muzičara, podiže se razina svijesti o tom problemu u javnosti - zato želim cijeloj glumačkoj ekipi, redateljici i njezinom timu da je igraju što dulje, pred velikim auditorijima, po cijeloj Hrvatskoj.

Neki puta slika govori tisuću riječi, a ovdje, predstava kroz svoj zanimljiv, smiješan i maštovit način, jezikom teatra, progovara u ime tisuće nas koji se bavimo bilo kojim oblikom kreativnog rada.

Ova je predstava obvezna lektira za sve umjetnike, kako bismo se nadogradili, ali i "must see" za sve one koji o pitanjima prava kreativaca ne znaju previše. "Priroda i društvo" je, dragi moji, edutainment - education and entertainment”.

 

Mile Kekin:

Nadasve zabavna i duhovita predstava iz koje sam i osobno puno naučio.  Npr. jeste li znali da je priča o intelektualno vlasništvu krenula još u davnoj povijesti iz područja današnje Calabrie? Mislim da činjenica da se djeca u publici nimalo ne dosađuju na predstavi iz koje uče o autorskom pravu i intelektualnom vlasništvu, govori sama za sebe. Osim toga, uživao sam u kratkoj radionici i razgovoru s klincima nakon predstave, a u kojem smo zajedno tražili odgovore na pitanja koja im predstava otvara. Bravo!“

 

Gordan Muratović, Coco Mosquito

„Predstava "Priroda i društvo" me apsolutno ugodno iznenadila. Moram priznati da sam zbog teme bio vrlo skeptičan, plašio sam se dociranja i tereta poruke i zapravo sam s nelagodom prihvatio biti gostom. Bezrazložno ... ekipa je svoj dio odradila sjajno tako da sam kući otišao veseo što sam, bar na jednoj izvedbi,bio dio te priče. Ovaj sat iz intelektualnog vlasništva i autorskih prava sasvim sigurno nikoga neće udaviti.

 

Anita Valo i Meri Jaman, Meritas:

“Predstava nas je ugodno iznenadila s obzirom da s elementima poput "edukacije o autorskom pravu" očekujemo nešto suhoparno, posebno kad razmišljamo o ciljanoj grupi, mladima. Upravo se dogodilo suprotno, odlična predstava, i zato iskrene čestitke.

Glumci su bili izvanredni, a sveukupno je ovo hvalevrijedna inicijativa sa, čini nam se, izvrsnim rezultatom.

Vjerujemo da će ova platforma otvorena za dijalog imati za rezultat saznanje o tome što zapravo autorsko pravo jest”.

 

Darko Rundek:

Predstava „Priroda i društvo“ je lijepa, živa, otvorena, zanimljiva i intuitivna. Mislim da je dobra edukacija za mlade zato što ne djeluje tvrdo didaktički nego otvara pitanja koja u mladima mogu dalje sazrijevati.“

 

Sara Renar:

„Mislim da je predstava sjajan uvod u problematiku autorskih prava za mlade. Ne zaboravimo da osnovno i srednjoškolci imaju medijski iskrivljenu percepciju o vezi zabave, umjetnosti, novca, zarađivanja i prava te u tom smislu predstava pogađa u srž problematike koja nipošto nije crno bijela“.

 

Stjepko Galović, Kandžija:

Predstava stvarno zanimljivo razrađuje temu autorstva današnjice i moram priznati da su me glumci ugodno iznenadili i sa pjesmama koje su napravili. Te naravno oduševljen sam što su mi poklonili teglu ajvara i usput povukli paralelu kako ni to nije besplatno“.

 

Autorski predstavu potpisuje Kolektiv SKROZ (Nora Krstulović, Maja Sviben i Vedran Peternel) ali i izvrsna glumačka ekipa: Edvin Liverić, Jasmin Telalović, Dora Polić Vitez, Zoran Čubrilo, Mia Biondić i Anđela Ramljak.

Za ovaj odličan sat iz područja intelektualnog vlasništva i autorskog prava nabavite kartu za jednu od narednih izvedbi u ZeKaeM-u:

 

10.5. u 12.00 – gost Tibor Karamehmedović (Silente)

 18.5. u 14.00 – gost Kiki Rahimovski

29.5. u 20.00 – gost Dubravko Ivaniš Ripper

18.6. u 18.00 –

Ili 23.6. u 20.00 sati na gostovanju na Dječjem festivalu u Šibeniku.