HDS ZAMP inicirao predstavu o autorskom pravu za tinejdžere

Uživanje u umjetnosti je dio ljudske prirode, a užitak je još veći kad ga dijelite s društvom. Bili na koncertu, izložbi ili u kinu s prijateljima, postali i šerali glazbu, fotografije i zabavne filmiće na Internetu, zapravo uživamo u nečijim djelima – autorskim djelima. Kako se danas svatko od nas ali i društvo u cjelini odnosi prema tim kreativnim pojedincima i vrijednosti njihova rada? 

Tema je to ambicioznog i ne samo kazališnog projekta "Priroda i društvo" namijenjenog tinejdžerima, kojeg je na inicijativu HDS ZAMP-a osmislio kolektiv SKROZ, a koproduciraju ZeKaeM i HDS ZAMP!

Predstava, čija je premijera zakazana za 5. ožujka u 20.00 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, publici će na zabavan multimedijski način, uz mnogo glazbe, približiti pojam intelektualnog vlasništva i autorskog prava te kontroverze i dileme oko njega.

Što je napredak tehnologije s vremenom donio autorima, a što onima koji uživaju u njihovim djelima? Kako su se kroz povijest mijenjala prava jednih i obveze drugih, a kako s njima stojimo danas? Jesmo li u svakodnevnoj potrazi za novim sadržajima svjesni zamki internetskih pirata koji profitiraju na račun drugih?

To su neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti predstava 'Priroda i društvo', namijenjena višim razredima osnovne i prvim razredima srednje škole. 

Kao inicijator i koproducent predstave, HDS ZAMP vjeruje da je ovo odličan način za približavanje važnosti autorskog rada i njegove zaštite mladoj publici, među kojom će se sigurno naći i neki budući filmaši, novinari, dizajneri, fotografi, izvođači, skladatelji i drugi kreativci.

U galeriji pogledajte kako teku probe predstave koju potpisuju:

autori: Maja Sviben, Nora Krstulović, Vedran Peternel

redatelj:  Nora Krstulović

dramaturg: Maja Sviben

autori glazbe: Vedran Peternel, Dušan Vranić & ansambl predstave

oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek

kostimograf: Marita Ćopo

oblikovateljica scenskog pokreta: Martina Nevistić

izvode: Anđela Ramljak, Dora Polić Vitez, Edvin Liverić, Jasmin Telalović, Mia Biondić, Zoran Čubrilo